31 Temmuz 2023 tarihinde BDDK'nın yayınladığı karara göre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hariç yurt dışına ilişkin harcamalar ve yurt dışında yapılan harcamalarda taksitlendirme yapılmamasına karar verilmiştir.
2023 yılında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından verilen karar ile yurt dışı alışveriş taksitlendirme imkânı tamamen kaldırılmış durumda. İlgili karara göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti haricinde yurt dışında yapacağınız harcamaları taksite bölemezsiniz. Bununla beraber bu karar sadece yurt dışındayken yaptığınız harcamaları kapsamaz. Örneğin, yurt dışına tatile çıkmak için bir seyahat acentesiyle anlaştıysanız onun ödemesini de taksitli bir şekilde yapamazsınız. Ayrıca alacağınız uçak biletinde de taksitlendirme imkânı ilgili kararla tamamen kaldırılmıştır.
Yurt dışı harcama taksitlendirme kapsamına elektronik ya da kıyafet alışverişleri de dahil. Örneğin, KKTC haricinde dünyanın herhangi bir yerinde kıyafet alışverişi yapmaya kalkarsanız bunu kredi kartınız üzerinden taksitlendiremezsiniz. Yeni düzenlemeyle beraber bütün bu harcamaları tek çekim ya da nakit olarak yapmanız beklenir. Yurt dışıyla ilgili harcamalarda taksitlendirmenin kaldırılması, döviz kurundaki dalgalanmalara karşı alınan finansal bir önlem olarak değerlendirilebilir. Taksitli alışveriş, döviz kurundaki ani değişiklikler sonucunda finansal riskleri beraberinde getirebilir. Bu karar ile tüketicilerin döviz kuru değişimlerinden kaynaklanan ve ortaya çıkabilecek ek maliyetlere karşı dirençli olmaları hedeflenir.
Kredi kartında hangi harcamalar taksitlendirilir?
“Herhangi bir harcama için yurt dışında taksit var mı?” diye merak ediyorsanız 2023 yılının Temmuz ayından itibaren yürürlükte olan düzenlemelerle birlikte herhangi bir harcama için yurt dışında taksit seçeneği bulunmadığını bilmelisiniz. Bu karardan sektör ayırmaksızın her iş kolu etkilenir. Bu karardan önce yurt içinde tatil yapmanın enflasyon kaynaklı yükselmesi sonucunda yurt dışına olan talep artmıştı. Bununla beraber taksitlendirme imkânının ortadan kaldırılması ve bütün harcamaların nakit gerçekleştirilmeye teşvik edilmesi seyahat acentelerini doğrudan etkileyebilir.
Yurt dışı taksit yasağı havayolu şirketlerini de doğrudan etkiler. Normal şartlarda yurt dışına uçak bileti alırken taksitlendirme imkânı sunulurken yeni düzenlemeyle beraber bu olanağın ortadan kalkması, yurt dışı bilet satışlarını azaltabilir. Benzer şekilde e-ticaret sektörü de bu düzenlemeden etkilenebilir. Yurt dışından kozmetik dışında bir alışveriş yapıldığında alıcılar bunu taksitlendirebilirken artık tek çekim ödemek zorunda. Bu zorunluluk, yurt dışından daha uygun fiyatlı olsa da alışveriş yapma imkânını ortadan kaldırabilir. Sektörlerin yanı sıra bu karar kişileri de doğrudan etkiler. Yurt dışında bir eğitim almak isteyen genç, yeni kararla bütün harcamaları tek çekim gerçekleştirmek zorunda kalır.
En avantajlı kredi kartlarına göz atın!
Türkiye’de son yıllarda döviz kuru dalgalanmaları ve yüksek enflasyon hakim. Yeni vergi düzenlemeleri ile beraber ürün fiyatlarında da yükseliş meydana gelmekte. Bu durum, yurt dışına yapılan harcamaların artmasına ve dolayısıyla ülkeden döviz çıkışı olmasına neden olur. Yurt dışından yapılan harcamalarda ücreti belirli bir sınırın altında kalan ürünler için gümrük vergisi muafiyeti bulunur. Ayrıca bazı ürünlerde yurt dışından vergi indirimi de alınabilir. Çoğu durumda bu vergi indirimi alındığında fiyatlar Türkiye piyasasından daha uyguna gelir. Karar öncesinde taksitlendirme imkânı olduğunda insanlar yurt dışından mal almayı tercih edebilirdi. Bununla beraber yeni kararla beraber yurt dışına döviz çıkmasını engellemek için buna bir engel getirilmiş durumda.
Yurt dışı taksit yasağı, ülkeden döviz çıkmasının önüne geçmek için ortaya çıkarılan bir önlem olarak değerlendirilebilir. Bir Türk vatandaşı yurt dışına çıktığında oradaki harcamaların karşılığı Türk lirasından euro ya da dolar gibi yabancı paralara çevrilerek ödenir. Taksitlendirme imkânı sunulduğunda, bu ödemeler vadeli olarak gerçekleştirilir. Vatandaşlar o anda bütün harcamayı kapatmaktansa bunu belirli bir süreye bölerek taksitli bir şekilde gerçekleştirebilir. Bu durum, sonrasında döviz fiyatları yükseldiğinde borcunun da artmasına neden oluyordu.
Yeni düzenlemeye göre bir vatandaş yurt dışında 1.000 euroluk bir alışveriş yaptığında karşılığını o anda 1.000 euro olarak ödemek zorunda. Yani bu durumda 1.000 euro Türkiye’den yurt dışına çıkmış olur. Bununla beraber taksitlendirme imkânı olsaydı aynı vatandaş bu tutarı 3 ay taksitle ödeyebilecekti. Bu ödeme kolaylığının sunulması da vatandaşlara yurt dışında alışveriş yapmayı çekici hale getirebilir. Aynı zamanda 1.000 euronun değeri alışveriş yapıldığı sırada 30.000 TL iken sonrasında 35.000 TL’ye çıkabilir ve bu durum, harcama yapan kişi için ek bir yük olabilir.
Yurt dışı alışveriş taksitlendirme kısıtlamasının hem olumlu hem de olumsuz sonuçları olabilir. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek muhtemel sonuçlar hakkında fikir edinebilirsiniz.
Taksitlendirme imkânının ortadan kaldırılması sonucunda Türkiye’den daha az kişi yurt dışına çıkabilir. Bu durum, Türk lirasının ülke içinde kalmasına neden olur ve döviz çıkışının önüne geçer. Böylece döviz kuru koruma altına alınabilir.
Genel olarak yurt dışı taksit yasağı döviz kuru ve ekonomik istikrarı sağlama amacı taşısa da hem olumlu hem de olumsuz sonuçları mevcut. HangiKredi üzerinden kredi kartlarını inceleyerek harcamalarınızı daha rahat bir şekilde yapabileceğiniz kartlara ulaşabilir, yurt içi harcamalarınızdaki taksitlendirme fırsatlarına göz atabilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.