Hazine ve Maliye Bakanlığı, doları düşürmek ve enflasyonla mücadele etmek için hazırladığı yeni ekonomi paketini açıkladı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın açıklamasına göre doları düşürmek ve enflasyonla mücadele etmek için alınacak önlemlerden ilki Devlet İçi Borçlanma Senedi'ndeki yeni uygulamalar olacak. GES olarak kısaltılan Devlet İçi Borçlanma Senedi’ne ilişkin şu ifadelere yer verildi:
"Bugün (Bakanlığımız resmi hesabından yayınlanan basın açıklamasında yer alan atılacak adımlar kapsamında;
Bakanlığımızca, vatandaşlarımızın tasarruflarını Türk Lirası cinsi varlıklarda değerlendirebilmelerinin teşvik edilmesi ve yatırımcı tabanının genişletilmesi amacıyla, gelire endeksli Devlet iç borçlanma senedi (GES) talep toplama işlemleri 15 Haziran 2022 tarihinden itibaren gerçekleştirilecektir.
Sadece gerçek kişilere sunulacak olan GES'ler, ülkemiz genelinde gerçekleştirilecek duyuru ve talep toplama işlemleri yoluyla ihraç edilecektir.
Senede ilişkin talep toplama işlemleri ile senedin ihracı, kupon ve anapara ödemeleri Bakanlığımız sitesinde yayınlanacak duyuruda belirtilecek bankalar aracılığı ile gerçekleştirilecektir.
İhraç edilecek senetler üç ayda bir yatırımcısına kupon getirisi sağlayacak olup kupon ödemelerinde asgari getiri garantisi olacaktır.
Senedin kupon ödemesine esas teşkil edecek getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecektir. Senedin yatırımcıya sağlayacağı nihai getiri oranı, ihraç aşamasında Bakanlığımız tarafından belirlenen getiri oranının, hasılat gerçekleşmeleri çerçevesinde hesaplanacak endeks değeri ile çarpılması yoluyla belirlenecektir.”
Ekonomide alınan yeni tedbirleri duyuran Hazine Ve Maliye Bakanlığı’nın açıklamasına göre gelire endeksli devlet iç borçlanma senedinde (GES) farklı uygulamalarla ilk adım atıldı. Talep toplama işlemleri ise 15 Haziran 2022'den itibaren başlıyor.
Gelire Endeksli Senet Nedir?
Gelire Endeksli Senetler, getirisi devlet gelirleriyle ilişkilendirilen bir yatırım aracıdır. Senetlere uygulanacak asgari kupon ödeme garantisi ile yatırımcıların gelir payındaki değişimden olumsuz etkilenmesi önleniyor.
Bu çerçevede, söz konusu senetlerin getirilerine ilişkin ödemelerin hesaplanmasında:
Gerçekleşen gelir tahsilatının bütçede açıklanan azami tutarların üzerlerinde olması durumunda ise yatırımcılara söz konusu azami tutar karşılıkları esas alınarak ödeme yapılıyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 9 Haziran 2022 tarihinde yaptığı açıklamada, tüketici kredilerine ilişkin genel vade sınırını, 50 bin ile 100 bin lira arasında değişen tutarlar için 24 ay; 100 bin liranın üzerindeki tutarlar için 12 ay olarak belirledi.
BDDK ayrıca kredi kartı asgari ödeme tutarlarında da değişikliğe gidildiğini duyurdu. Açıklamaya göre, limiti 25 bin liranın altında olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 20'si; 25 bin liranın üstünde olan kredi kartları için asgari ödeme tutarının dönem borcunun yüzde 40'ı olarak belirlendi.
BDDK tarafından yapılan açıklamada, devam etmekte olan çalışmaların da ivedilikle yürütüleceği ifade edildi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sunduğu yeni ekonomi paketine ilişkin detaylarda Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) adımı da dikkat çekiyor.
GES ve BDDK açıklamalardan sonra 3.adım da SPK’dan geldi. Buna göre SPK, yurt dışından fon getiren şirketlerden alınan ücretlerde indirim yapacağını açıkladı. SPK’nın açıklaması ise şu şekilde:
"Bugün (09.06.2022) Hazine ve Maliye Bakanlığı resmi hesabından yayınlanan basın açıklamasında yer alan adımlar kapsamında;
Yurt içinde gerçekleştirilen halka arzlarda yurtdışından fon teminini özendirmek,
Şirketlerin yurt dışında sermaye piyasası aracı ihracı yoluyla fon temin etmelerini teşvik etmek amacıyla ilgili ihraçlarda SPK tarafından tahsil edilen ücretlerde indirime gidilmiştir.
Buna göre;
1)Halka açık olmayan şirketlerin sadece sermaye artırımı yoluyla paylarının ilk defa halka arz edilmesi işlemlerinde Kurul ücretlerinde;
a) Yurtdışı yatırımcılara tahsis edilen ve satışı yapılan tutarın sermaye artımına konu payların nominal değerinin en az %20'sine tekabül etmesi durumunda %50 oranında indirime gidilmesine,
b) Yurtdışı yatırımcılara tahsis edilen ve satışı yapılan tutarın sermaye artımına konu payların nominal değerinin en az %40'ına tekabül etmesi durumunda %90 oranında indirime gidilmesine,
c) Bu tür başvuruların öncelikli işlemlerden sayılarak ivedilikle sonuçlandırılmasına,
2) İhraç edilecek pay dışındaki sermaye piyasası araçları ihraçlarında alınacak Kurul ücretlerinde %50 oranında indirime gidilmesine,
3) Halka açık olmayan şirketlerin yurtdışında paylarının ihraç edilmesi işlemlerinde Kurul ücreti alınmamasına karar verilmiştir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.