hangikredi.com

Yabancı Plakalı Araçla Kazada Sigorta Süreci

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 12.01.2017 Güncelleme Tarihi: 31.03.2023

Kasko ve trafik sigortaları, olası hasar durumlarına karşı güvence sağlayan sigorta türlerindendir.

Yabancı Plakalı Araçla Kazada Sigorta Süreci
Bu sigortaların sağladığı olanaklardan faydalanabilmek için hasar gerçekleştikten sonra yapmanız gereken bazı işlemler var. Pek çok sürücü bu işlemlerle ilgili bilgi sahibi olsa da yabancı plakalı araçla kaza yapıldığında neler yapılması gerektiği pek bilinmiyor

Ülkemizde yabancı plakalı çok fazla araç olmasa da yine de yabancı plakalı bir araca çarpma ya da onun tarafından hasara uğrama ihtimali sıfır değil.

Uluslararası taşımacılık şirketlerine ait yabancı plakalı tırların yanı sıra özellikle yaz aylarında Türkiye’yi ziyarete gelen gurbetçilerin getirdiği araçlar kazaya karışabilirler. Yabancı plakalı bir araca çarpmanız ya da onun tarafından hasar görmeniz durumunda kasko ya da trafik sigortasından faydalanabilmek için yapmanız gereken bir dizi işlem var.

Yeşil Kart Sigortası

Türkiye’de trafiğe çıkan yabancı plakalı araçlar ve Türkiye dışında trafiğe çıkacak olan Türkiye plakalı araçlar Yeşil Kart Sigortası adı verilen bir sigortaya sahiptir. Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu tarafından üretilen bu sigorta, bu sigorta sahiplerinin neden oldukları hasarların karşılanmasını sağlar.

Hasar ödemesi Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu tarafından yapıldığı için hasar sonrası hasar ihbarı buraya yapılmalıdır. Yani, yabancı plakalı bir araç size çarparak aracınızda hasar oluşmasına neden olduysa Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu’na başvuruda bulunabilirsiniz.

Yurt Dışından Gelen Araçlar İçin Trafik Sigortası hakkında merak ettikleriniz için Bilgi Merkezi içeriğimize göz atın!

Hasar İhbarı Nasıl Yapılır?

Hasar ihbarı yapabilmek için öncelikle kaza tespit tutanağına ihtiyacınız var. Hasar gerçekleştikten sonra karşı tarafla anlaşarak kaza tespit tutanağı doldurmalısınız. Anlaşamama halinde ve bedeni hasar olması halinde polis ya da jandarma çağrılmalıdır.

Hasar ihbarında bulunabilmek için aracınızda hasara neden olan yabancı plakalı aracın markasını, plaka numarasını ve geldiği ülkeyi not etmeniz gerekir. Ayrıca aracın Yeşil Kart Sigortası’na ilişkin poliçenin fotokopisini almalısınız.

Bu belgeleri hazırlayın;

Hasar ihbarı yapmak için gereken belgeleri sıralarsak gereken belgeler şu şekildedir:

  • Kaza tespit tutanağı
  • Olay anını gösteren fotoğraflar
  • Poliçe fotokopisi
  • Alkol raporu
  • İfade tutanakları
  • Görgü tespit tutanağı
  • Kazaya karışan sürücülerin ehliyet ve ruhsat fotokopileri

Eğer ölümlü bir kaza gerçekleştiyse bu belgelere ek olarak veraset ilamı, nüfus kayıt örneği, defin ruhsatı ve gelir durumunu gösterir belge de gerekmektedir.

Kazada bedeni hasar gerçekleştiyse belgelere ek olarak doktor ya da hastane raporu, hastane giderlerine ilişkin fatura ve iş görmezlik durumu söz konusuysa buna ilişkin doktor raporu da hasar ihbarında bildirilmelidir.

Kazadan dolayı sürekli sakatlık söz konusu olduysa ek olarak daimi sakatlık oranını gösteren rapor ve gelir durumunu gösteren belge ibraz edilmelidir.

En avantajlı kasko ve trafik sigortası seçeneklerine ulaşmak için Hangikredi.com Sigorta sayfasından sigorta sorgulaması yapabilirsiniz.

Sigorta Fiyatları İçin HangiKredi Sigorta sayfamızı ziyaret edin!

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?