Yatırım araçları oldukça ilgi çeken ve araştırılan bir konu.
İçindekiler
Yatırım araçları oldukça ilgi çeken ve araştırılan bir konu. Bu araçlardan biri olan vadeli mevduat hesabı da oldukça avantajlı, kullanımı kolay ve riski düşük bir ürün.
Sizin belirlediğiniz süre boyunca, paranızın bankada işletilerek faiz getirisi sağlaması mantığına dayalı olan vadeli mevduat hesabı sisteminde, yüksek kazançlar elde etmeniz mümkün.
Vadeli mevduat hesapları ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri vade dolmadan hesaptan para çekilip çekilemeyeceğidir. Vadeli hesabınızın vadesi dolmadan para çekmeniz mümkün fakat paranız aynı meblağda işletilemeyeceği için vade anlaşması bozulmuş olur ve mevduat faiz getirisi elde edemezsiniz.
Müşterisi olmadığınız bir bankadan vadeli mevduat hesabı açtırmak için şubeye gitmeniz gerekir. Vadeli hesap açtırmak istediğinizde eğer bankanın müşterisi iseniz şubeye gitmenize gerek kalmadan internet bankacılığı, mobil bankacılık ve telefon bankacılığı kullanarak kolaylıkla vadeli mevduat hesabı açtırabilirsiniz. Ayrıca bazı bankalarda internet ve mobil bankacılık üzerinden açılan vadeli hesaplarda faiz oranı daha yüksektir.
Vadeli mevduat hesapları ile ilgili en sık sorulan soru ise vade süresi dolmadan hesaptan para çekilip çekilemeyeceği. Vadeli hesabınızın vadesi dolmadan para çekmeniz mümkün fakat paranız aynı meblağda işletilemeyeceği için vade anlaşması bozulmuş olur ve faiz getirisi elde edemezsiniz. Örneğin bir yıllık açılan bir vadeli mevduat hesabından bir yıl bitmeden para çekerseniz, faiz kazancınız olmaz. Fakat vade dolduktan sonra hesabınızdaki ana parayı ve faiz getirisini çekebilir ya da dilerseniz tekrar vade belirleyebilirsiniz.
Vadeli hesabın getirisinden yararlanmak ve bunu bir yatırım aracı olarak kullanmak fakat ihtiyaç duyduğunuzda da vade bozulmadan hesaptan para çekebilmek istiyorsanız bankaların bu durum için farklı bir vadeli hesap türü mevcut. Bu vadeli hesap türlerini farklı başlıklar altında detaylıca inceleyeceğiz.
En yüksek mevduat faizi hesaplaması yapmak ve vadeli mevduat hesaplarının faiz oranlarını karşılaştırmak için mevduat sayfamızı ziyaret edebilir, getirileri öğrenmek için vadeli mevduat faiz hesaplama aracımızı kullanabilirsiniz.
Bir ya da üç ay gibi görece daha kısa süreli vadelerle açılan vadeli mevduat hesaplarında faiz getirisi daha düşüktür fakat kısa vadede doğabilecek nakit ihtiyaçları için vade bozulması sorunu yaşamadan para çekebilirsiniz.
Birikim hesabı ile ilgili kapsamlı bilgi almak için "Birikim Hesabı Nedir?" yazımıza göz atabilirsiniz.
Altın mevduat hesabı, birikimlerinizi altın türünden yapmanızı sağlayan bir mevduat hesabı türüdür. Vadeli TL ve vadeli döviz hesaplarında yatırılan nakit para üzerinden faiz getirisi elde edilirken, vadeli altın hesabı, gram üzerinden açtırılır ve elde edilen faiz geliri gram altın üzerinden hesaplanır. Var olan mevduat hesabınız üzerinden altın hesabı açabileceğiniz gibi biriktirdiğiniz altınlarla banka şubesine giderek de altın mevduat hesabı açtırmanız mümkündür.
Hesabınızdaki altınların güncel kur hesabı üzerinden TL bedelini eğer hesabınız vadeli değilse dilediğiniz zaman çekebilirsiniz. Eğer hesabınız vadeli altın mevduat hesabı ise vade dolmadan paranızı çekebilmek için, nakit üzerinden olan vadeli mevduat hesabında olduğu gibi faiz kazancını elde edemezsiniz.
Vadeli Altın mevduat hesabı ile ilgili detaylı bilgi için “Vadeli Altın Hesabı Nedir?” yazımızdan yararlanabilirsiniz:
Vadeli mevduat hesaplarında, kredilerde olduğu gibi bütün bankalar için aynı olan bir faiz oranı yoktur. Yalnızca belli faiz oran aralıkları vardır ve banka mevduat faiz oranları her bankaya göre farklılık gösterir. Bankalar, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından belirlenen minimum ve maksimum oranlar arasında olmak kaydı ile farklı rakamlar sunabilir. Bunun yanı sıra mevduat faiz oranları, anapara tutarının yüksekliği ve belirlenen vadenin süresine göre artar.
Vadeli mevduat hesaplarında, yine belirlenen vade süresi dikkate alınarak, elde edilen faiz kazancı üzerinden stopaj vergisi alınır. Stopaj vergisi, vadenin uzunluğuna göre, %10, %12 veya %15’e kadar çıkabilir.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.