Merkez Bankasından sıkılaştırma adımları devam ediyor, faizde hedef yüzde 40.
Faiz kararı metni ve gerekçelendirme tamamen enflasyon odaklı olmaya devam ediyor. Bu iletişim, kurala-bağlı ve öngörülebilir politika çerçevesinin sürekliliği açısından hayli olumlu. Bununla birlikte 2023 yıl sonu enflasyonuna dair tahmin bandının üst sınırına yüzde 62 yakın seyir iletişimi korundu.
TCMB, metinde jeopolitik gelişmeler ve petrol fiyatlarındaki artışın oluşturduğu risklerin enflasyonla sınırlı tutulması, henüz dış denge, finansman ve büyüme açısından belirgin bir risk görülmediğine işaret ediyor. Para politikası faizinin ulaşacağı zirve düzeye dair bir sözlü yönlendirme yapılmasa da, maliyet geçişkenliğinin büyük ölçüde tamamlandığına ve aylık enflasyon eğiliminin yavaşlayacağına dair pozitif ifadeler, uyarlamanın büyük kısmının tamamlandığına ve kat edilecek ilave mesafenin bir hayli azaldığına işaret ediyor. Bizim düşüncemiz yüzde 35’e gelen faizin yıl sonunda yüzde 40 gelecek yıl ise ilk çeyrekte yüzde 45’e çıkması. Burada önemli olan rasyonel politikaların devam ettirilmesi.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in son toplantılarında ifade ettiği gibi hedeflenen bir pozitif reel faiz var. Bu pozitif reel faiz mevcut enflasyona göre değil gelecek enflasyona göre hedefleniyor. Gelecek yıl enflasyon beklentisi yüzde 45 civarı olduğuna göre, faizin oralara geleceğini düşünüyoruz. IMF gelecek yıl enflasyon beklentisi yüzde 46, piyasa yüzde 45 bekliyor, OVP ve Merkez Bankası yüzde 33 seviyesinde hala. Burada önemli başka bir hedef var, dövizin kontrol altında devam etmesi. Döviz çok fazla yükseldiği zaman ekstra bir enflasyon yarattığını biliyoruz.
Güncel döviz kurlarına göz atın!
İktisat kuralları gereği faiz ve döviz kurları arasında ters bir ilişki söz konusudur. Biri düştüğü zaman diğerinin yükselmesi beklenir. Bununla birlikte Türkiye gibi çift para sistemi olan ülkede faizi yükseltmek suretiyle TL'nin cazibesini arttırdığınızda insanların dövize gitme eğilimini orta ve uzun vadede kırmaya başlanır. Buradaki en önemli sorun kur. Kur yükselince maliyet kanalı ile enflasyon da yükseliyor. Enflasyon yükselince hem kuru hem enflasyonu durdurmak için faizi yükseltmemiz gerekiyor. Faiz sebebiyle kredi maliyetleri yükseleceğinden enflasyon yükselme eğilimine tekrar giriyor. Tam bir sarmaldan bahsedebiliriz.
Şöyle özetleyebiliriz:
Herkese sağlıklı günler diliyorum
Murat Sağman
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.