hangikredi.com

Trafik Sigortası Teminatları Nelerdir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 20.10.2014 Güncelleme Tarihi: 8.07.2024

Karayolları Trafik Kanunu’na göre her aracın yaptırması gereken trafik sigortası, herhangi bir trafik kazasında karşı tarafın aldığı hasarın masraflarını karşılayan ve poliçede belirtilen limitler dahilinde güvence altına alan zorunlu bir sigorta türüdür.

Trafik Sigortası Teminatları Nelerdir?
Trafik sigortası teminatları, üçüncü şahısların aldığı hasarı kapsar. Karşı tarafın aldığı zararı sigorta şirketi, poliçede belirtilen limitlere göre karşılar. Trafiğe çıkan her aracın yaptırması zorunlu olan trafik sigortasının kapsamı, limitleri ve kapsam dışı durumlar araç sahiplerinin en çok merak ettiği sorular arasında yer alır. Bu soruların yanıtlarını öğrenmek için yazının devamına göz atabilirsiniz.

Trafik Sigortası Teminatları Neleri Kapsar?

Trafik sigortası, trafikte meydana gelebilecek olası kaza durumlarında karşı tarafın aldığı her türlü zararı kapsayan bir sigorta seçeneğidir. Trafikte çeşitli risklere karşı güvence sağlayan trafik sigortası teminatları, pek çok faktöre göre değişiklik gösterebilir. Genel hatlarıyla trafik sigortası teminatı içerisinde yer alan durumlar şöyle sıralanabilir;

  • Trafik kazası sonucunda diğer araca, taşınan mala veya kamu mülkiyetine verilen maddi zararlar trafik sigortası kapsamında yer alır. Araç hasarı ve diğer taşınabilir malların zarar görmesi durumunda trafik sigortası teminatı gerekli giderleri karşılar.  
  • Trafik sigortası, herhangi bir kazada üçüncü kişilerin aldığı yaralanmaları karşılar. Kazada yaralanan sürücü, yolcular ve yayaların sağlık giderleri ve muayene maliyetleri bu teminat kapsamında karşılanır.
  • Aracın diğer sürücülere veya yayalara verebileceği zararlar nedeniyle oluşan hukuki sorumluluklar da trafik sigortasının kapsamında yer alır. Kazaya karışan araç sahiplerinin veya sürücülerinin diğer kişilere verdiği maddi zararlar veya kişisel yaralanmalar için ödenmesi gereken tazminatları içerir. Örneğin trafik sigortası ölüm tazminatı, kazada karşı taraftan birinin ölmesi durumunda devreye girer ve tazminat sigorta şirketi tarafından ödenir.
  • Olası bir trafik kazasıyla ilgili yasal süreçlerde ortaya çıkabilecek hukuki masraflar, trafik sigortası teminatları arasındadır. Dava masrafları, avukat ücretleri ve diğer hukuksal giderler sigorta şirketi tarafından karşılanır.

Temel teminatların yanı sıra isteğinize göre poliçenizi trafik sigortası ek teminatları ile daha kapsamlı hâle getirebilirsiniz. Bu durumda ödemeniz gereken prim ücretleri artar; ancak olası bir kaza durumunda sigorta şirketi hasarı, farklı durumlar ve daha yüksek limitler dahilinde karşılar.

Trafik Sigortası Teminatları Limitleri Nedir?

Zorunlu Trafik Sigortası teminatları için limitler belirlenirken sigorta şirketinin politikaları, poliçe sahibinin ihtiyaçları ve istekleri, aracın değeri ve kullanımı gibi faktörler göz önünde bulundurulur. Ayrıca yıldan yıla bu limitler güncellenir ve değişiklik gösterir. Trafik sigortası teminatları 2024 yılı için araç türlerine göre farklı limitlerde karşınıza çıkar. Araçlara göre trafik sigortası teminat limitleri aşağıdaki gibidir.

Araç Türü Sağlık Giderleri Sakatlanma ve Ölüm Maddi Zararlar

Otomobil / Taksi

Kişi başı 1.800.00 TL

Kaza başı 9.000.000 TL

Kişi başı 1.800.00 TL

Kaza başı 9.000.000 TL

Araç başı 200.00 TL

Kaza başı 400.000 TL

Kamyonet, Kamyon, Minibüs veya Çekici

Kişi başı 1.800.00 TL

Kaza başı 18.000.000 TL

Kişi başı 1.800.00 TL

Kaza başı 18.000.000 TL

Araç başı 200.00 TL

Kaza başı 400.000 TL

Motosiklet ve Yük Motosikleti

Kişi başı 1.800.00 TL

Kaza başı 5.400.000 TL

Kişi başı 1.800.00 TL

Kaza başı 5.400.000 TL

Araç başı 200.00 TL

Kaza başı 400.000 TL

Tarım Araçları ile Özel Amaçlı Araçlar

Kişi başı 1.800.00 TL

Kaza başı 9.000.000 TL

Kişi başı 1.800.00 TL

Kaza başı 9.000.000 TL

Araç başı 200.00 TL

Kaza başı 400.000 TL

Minibüs (sürücü dahil 10-17 koltuk)

Kişi başı 1.800.00 TL

Kaza başı 4.050.000 TL

Kişi başı 1.800.00 TL

Kaza başı 4.050.000 TL

Araç başı 200.00 TL

Kaza başı 400.000 TL

Otobüs (sürücü dahil 18-30 koltuk)

Kişi başı 1.800.00 TL

Kaza başı 10.530.000 TL

Kişi başı 1.800.00 TL

Kaza başı 10.530.000 TL

Araç başı 200.00 TL

Kaza başı 400.000 TL

Otobüs (sürücü dahil 31+üstü koltuk)

Kişi başı 1.800.00 TL

Kaza başı 21.060.000 TL

Kişi başı 1.800.00 TL

Kaza başı 21.060.000 TL

Araç başı 200.00 TL

Kaza başı 400.000 TL

 Trafik Sigortası Teminatları Neleri Kapsamaz?

Trafik sigortası teminatları, olası bir kaza durumunda karşı tarafın aldığı hasarları karşılamada devreye girer. Ancak bu teminatların geçerli olmadığı bazı durumlar da vardır. 2024 trafik sigortası teminat kapsamı dışında yer alan durumlar şunlardır;

  • Trafik sigortası, yalnızca üçüncü kişilerin araçlarına veya malına verilen zararları kapsar. Kaza sonucunda kendi aracınızın aldığı zararı, trafik sigortası karşılamaz. Kendi aracınızın hasarınıkasko sigortası yaptırarak karşılayabilirsiniz.
  • Kusurlu sürücünün kendi yaralanmaları veya aracındaki hasar, trafik sigortasının kapsamında yer almaz. Bu tür durumlar için kendi kusurunuzu karşılayan özel kasko veya diğer sigorta türlerine ihtiyaç duyabilirsiniz.
  • Trafik sigortası, aracınızın dolandırıcılığa veya hırsızlığa uğraması durumunda aldığınız zararı kapsamaz. Bu tür risklere karşı korunmak için hırsızlık sigortası gibi ek sigortalar yaptırmanız gerekir.
  • Araçların ticari veya iş amaçlı kullanımı genellikle trafik sigortası kapsamı dışındadır. Ticari araçlar için özel ticari sigorta poliçeleri gerekebilir.
  • Trafik sigortası, aracın trafik kurallarını ihlal ederek gerçekleştirilen faaliyetler veya yasadışı amaçlar için kullanılmasını kapsamaz. Örneğin alkollü araç kullanımı sonucu karıştığınız kazalarda karşı tarafın aldığı hasar kapsam dışındadır.
  • Ticari yolcu taşımacılığı gibi özel kullanımlar trafik sigortasının kapsamında değildir. Yolcu taşımacılığı için özel sigorta yaptırarak olası hasarlara karşı güvence sağlayabilirsiniz.
  • Sigortalı araç hareket hâlinde değilken karşı tarafa verdiği zarar, trafik sigortası tarafından karşılanmaz.
  • Kaza yapan araç, aynı kişiye aitse trafik sigortası teminatları oluşan hasarı karşılamaz.
  • Kaza dolayısıyla meydana gelebilecek iş durması ve gelir kaybı gibi durumlar trafik sigortasının kapsamında değildir.
  • Sigortalı aracınız çalınırsa ve bir kazaya karışırsa ortaya çıkabilecek maddi hasarlar, trafik sigortasının ana teminatları içinde yer almaz. Bu gibi durumlara karşı güvence sahibi olmak için poliçenize hırsızlık teminatı ekletebilirsiniz.

Trafik Sigortası Yaptırmayınca Ne Olur?

Trafik sigortası, zorunlu bir sigorta çeşidi olduğundan bu sigortayı yaptırmamanız hâlinde cezai işlemlerle karşılaşırsınız. Maddi ve yasal açıdan karşılaşabileceğiniz bazı sonuçlar şunlardır;

  • Trafik sigortası yaptırmayan araçlara para cezası uygulanır. 2024 yılında trafik sigortası yaptırmayanlara 691 TL para cezası uygulanır.
  • Trafik kazası durumunda, trafik sigortası yaptırmayan bir kişi veya araç sahibi kaza sonucu diğer araç sahiplerine veya yaralanan kişilere verilen zararların tazmininden dolayı hukuki sorumlulukla karşı karşıya kalabilir. Bu durum maddi ve hukuki zorluklara neden olabilir.
  • Eğer trafik sigortası olmayan bir araç kazaya karışırsa, karşı tarafın aldığı hasarı ve yaralanmaları kendi cebinden karşılamak durumunda kalır. Dolayısıyla ciddi maddi zorluklar oluşabilir.
  • Eğer bir araç zorunlu trafik sigortası yaptırmazsa ve bu durum yetkili kişilerce tespit edilirse aracın, trafikten men edilmesi söz konusudur.

Yukarıdaki durumlar dolayısıyla yeni bir araç aldığınızda hemen trafik sigortası yaptırmalı veya aracınızın trafik sigortası poliçe süresi dolduğunda anında poliçenizi yenilemelisiniz. Bu sayede trafik sigortası yaptırmamaktan kaynaklı yaşayabileceğiniz sonuçları önleyebilirsiniz.

Trafikte olası kaza riskleri her zaman vardır. Bu durumda alacağınız maddi hasarları kendiniz karşılamak isterseniz ciddi zorluklarla karşılaşabilirsiniz. Aracınız için en avantajlı zorunlu trafik sigortasını HangiKredi üzerinden bulabilir, hesaplama yapabilir ve farklı sigorta şirketlerini değerlendirerek kendinize en uygun poliçeyi satın alabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?