hangikredi.com

Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 8.09.2016 Güncelleme Tarihi: 3.04.2024

Trafik sigortası, trafiğe çıkan tüm motorlu taşıtların zorunlu olarak yapması gereken sigorta türüdür.

Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?
Zorunlu bir sigorta ürünü olduğundan tüm sigorta şirketlerinde poliçeler için genel şartlar ve teminatlar belirlenir. Mevcut trafik sigortasının ödeme yapmadığı durumlar ise olaya bağlı olarak değişebilir. Trafik sigortasının ödeme yapmadığı durumlar nelerdir sorusuna bu içerikte detaylı olarak yanıt bulabilir, sigortayla ilgili diğer soruları inceleyebilirsiniz.

Trafik Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’na göre trafik sigortası, kaza hâlinde karşı tarafın zararını karşılar. Kazaya uğrayan yani, kusuru az olan kişilerin mağduriyet yaşamamasını sağlar. Trafikteki tüm araçlara zorunlu trafik sigortası mecburi olduğundan, olası kaza sonrası hak kayıplarının azaltılmasını sağlar.

Trafik Kanunu’na göre kazaya sebep olan kişilerin karşı tarafta sebep olduğu maddi zararları, hastane masraflarını ve ölüm tazminatını ödemesi gerekir. Trafik Sigortası yaptıran kişiler olası kaza hâlinde birçok masraftan sigortası sayesinde kurtulabilir. Bu sigortanın kapsamı sınırlı olduğundan geniş çaplı teminatlarla korunmak isteyen araç sahipleri kasko da yaptırabilir.

trafiksigortası

Trafik Sigortası Neleri Kapsar?

Zorunlu trafik sigortasının kapsamı dışında olan durumlara bakmadan önce, kapsam alanına girenlere bakmakta fayda var. Trafik sigortası poliçesi kapsamında yer alan durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Kaza sonrası karşı tarafın aracında oluşan zararlar teminat limitleri dahilinde karşılanır.
  • Lamba, elektrik direği gibi kamuya ait mallara kaza sırasında istemsiz verilen zararlar trafik sigortası teminatları arasında yer alır.
  • Üçüncü kişilerin ev ya da dükkan gibi mallarına kaza sırasında verilen hasarlar limitler dahilinde ödenir.
  • Kaza sonucu yaşanan hukuki anlaşmazlıklarda açılan dava ve vekalet ücretleri haklı olan tarafa ödenir.
  • Ölümlü kazalarda defin masrafları ile ölenin bakmakla yükümlü olduğu kişilerin masrafları sigorta kapsamına alınır.
  • Yaralanma olan kazalarda kişilerin kısmi ya da süresiz çalışamaz hâle gelmesi nedeniyle kendisinin ve ailesinin ekonomik olarak uğradığı masraflar karşılanır.

Duran ve Servisteki Araç Zararları

Trafik sigortası yaptıran aracın hareket hâlinde olmadığı zaman karıştığı kazalar kapsam dışı bırakılır. Örneğin aracınız park hâlindeyken el freni çekilmediği için hareket edip öndeki araca çarparak hasar oluşturabilir. Bu durumda araç motoru hareket hâlinde olmadığından dolayı trafik sigortası kapsamında değerlendirilmez. Aracın hareket ediyorken bir başka araca çarpması ise sigorta kapsamındadır.

Araçlar bakım, onarım, alım ya da satım gibi farklı sebeplerle servisteyken meydana gelen hasarlar trafik sigortası dışında kalır. Örneğin aracınızı servise bakım - onarım amacıyla bıraktığınızda beklenmedik olaylar gerçekleşebilir. Serviste bulunan aracınız herhangi bir sebeple kazaya karışırsa bunu sigorta karşılamaz. Bu durumda aracın hasarı ve karşı tarafın hasarı için sorumluluk servisi işleten kişiye aittir.

Sigortalı Araç Sahibinin Maddi Zararları

Kaza sonrası sigortalı kişiye ait araç, römork, çekici gibi unsurlara gelen maddi zararlar teminat dışıdır. Aynı şekilde kazaya karışan iki araç da aynı kişiye ait olduğunda ortada bir 3. şahıs yoktur, bu nedenle oluşan zarar karşılanmaz. Maddi zararın karşılanması için sigortalının kusurlu olması gerekir. Bu durumda da sadece karşı tarafın zararı karşılanır, sigortalının zararları teminat dışı kalır.

Sigortalı kişinin kusurlu olduğu kaza sonrası meydana gelen doğa hasarları sigrorta tarafından karşılanmaz. Örneğin kaza yaptıktan sonra toprak, yer altı suyu ya da havanın kirlenmesine neden oldunuz. Bu durumda atıkların toplanması, temizlenmesi işlemlerinde maddi yükümlülük ortaya çıkar. Fakat trafik sigortası kaza sonucu maddi olarak yüklenmeniz gereken bu ödemeyi teminat dışı bırakır.

Hız yarışı, yarış güzergahında araç kullanımı gibi nedenlerle oluşan maddi hasarlar sigorta dahilinde değildir. Araç gösteriye izinli bir şekilde katılsa ya da yetkili olarak onaylanan refakat aracı olsa dahi trafik sigortası kapsamında değerlendirilmez.

Kaza Sonrası Oluşan Manevi Tazminatlar

Trafik sigortası kaza sonrası oluşan hiçbir manevi tazminat talebini karşılamaz. Manevi tazminatlar ya da bu amaçla açılan davalar poliçe kapsamı dışındadır. Örneğin kaza sonrası karşı taraf maddi ve manevi tazminat talep ederek yaralandığı süreç boyunca aldığı hasarı azaltma amacıyla dava açabilir. Bu durumda trafik sigortası dava masrafları, maddi – manevi tazminat taleplerini karşılamaz.

Kazada karşı taraf gelir kaybı, kâr kaybı, iş durması ve kira mahrumiyeti gibi nedenlerden dolayı maddi talepte bulunabilir. Trafik sigortası, sadece 3. kişilerin bedeni ve maddi zararlarına odaklandığından bu tarz durumlara karşı koruma sunmaz. Bu durumda kasko genellikle dava masrafları, maddi-manevi tazminat taleplerini karşılar.

Sigortalı Araç Sahibi ve Ailesinin Zararları

Trafikte seyir hâlindeki aracın içerisinde sigortalı kişinin ailesi bulunabilir. Çocuk, eş, kardeş gibi bakımından sorumlu kişilerle aynı araçtayken kaza yapan sigortalı maddi-manevi tazminat talepleri ile karşılaşabilir. Kardeşi ya da eşi kendisinde ortaya çıkan bir yaralanma, ölüm nedeniyle dava açabilir. Bu durumda oluşacak maddi ve manevi tazminatlar trafik sigortası tarafından ödenmez.

Kaza sırasında sigortalı aracın içinde bulunan kişilere ait eşyalar zarar görebilir, kaybolabilir. Bu durumda araçta yolculuk yapanların kişisel eşyaları teminat altındadır. Kişisel bagaj ile çanta dışında taşınan diğer mallara gelen zararlar teminat dışı bırakılır.

Taşınan Patlayıcı Madde Zararları

Trafik sigortası kapsamında bilinmesi gereken maddelerden biri de yangın ve patlamaya neden olan durumlardır. Çünkü araçta yedek akaryakıt dışında bulunan tüm patlayıcı ya da parlayıcı malların oluşturduğu zararlar teminat dışı bırakılır. Araçta kullanmak için taşınan yedek benzin ve mazot dışındaki tüm aksamlar nedeniyle oluşan zararları sigorta karşılamaz. Örneğin aracın yakıtından tasarruf etme amacıyla mazotlu olduğu hâlde tüplü sistem taktırdıysanız bu teminat dışı kalmanıza neden olabilir. Kaza sonrası araç tüplü sistem nedeniyle patlayabilir, çevredeki diğer araç ve dükkanlara patlama şiddeti ile zarar verebilir. Bu durumda araçta yedek akaryakıt dışında patlayıcı madde bulundurup kazaya davetiye çıkardığınız için zarara uğrarsınız. Patlama sonucu diğer kişilerin uğradığı zararı cebinizden ödemeniz gerekir.

Terör, Kayıp ve Çalıntı Zararları

Trafik sigortası kapsamı dışında kalan durumlardan biri de terör ve terör eylemleri ile alakalıdır. Terör eylemleri amacıyla kullanılan araçların sebep olduğu hasarlar aracın sigortası bulunsa dahi karşılanmaz. Bu amaçla kullanılan araçlara ödeme yapılmadığı gibi bir zamanlar bu amaçla kullanılan ikinci el motorlu taşıtlar da trafik sigortasından yararlanamayabilir. Kişi kullandığı aracın bir zamanlar terör eyleminde kullanıldığını biliyor yine de kullanmaya devam ediyorsa kapsam dışı bırakılır.

Aracınız çalındıktan sonra kazaya karışırsa bu durumda ödeme yapılmaz. Çünkü kayıp, çalıntı, gasp edilmiş araçların karıştığı kazalardan aracın sahibi ya da sigorta şirketi sorumlu tutulmaz. Aynı araç daha sonra bir başkası tarafından kullanılmaya devam edildiğinde de trafik sigortası kapsamı dışında tutulur.

Poliçe teminatlarında yer alan tüm durumlarda sigortadan paranızı alabilirsiniz. Fakat kendinizi ve aracınızı daha kapsamlı şekilde emniyete almak istiyorsanız kasko yaptırmanız gerekir. Trafik sigortasını her motorlu taşıt sahibinin yaptırması zorunlu olduğundan limitleri ve teminat seçenekleri kısıtlıdır. Aracınız için yaptırmak istediğiniz kasko seçenekleri arasından karar vermekte güçlük çekiyorsanız HangiKredi yanınızda! Kasko şirketlerinden avantajlı teklif alıp seçenekleri karşılaştırabilir ve en avantajlı olanı kolayca satın alabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?