hangikredi.com

Trafik Sigortası Gecikme Cezası

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 29.09.2014 Güncelleme Tarihi: 22.05.2023

Her yıl yenilenmesi gereken trafik sigortası, zorunlu bir poliçe olduğu için yaptırmamanın cezası vardır.

Trafik Sigortası Gecikme Cezası
Sigortasız bir şekilde araç kullanmak bir suç olarak görülür.

Trafik Sigortası Gecikme Cezası Nedir?

Zorunlu trafik sigortası sorgulamasında ödemeniz gereken ücret beklediğinizden yüksek çıkıyorsa bunun sebebi büyük ihtimalle gecikmedir.

Her yıl yenilenmesi gereken trafik sigortası, zorunlu bir poliçe olduğu için yaptırmamanın cezası vardır. Sigortasız bir şekilde araç kullanmak bir suç olarak görülür. Mevcut sigortanın süresi dolduğunda yenilemezseniz, geçen her gün için ceza ödemeniz gerekir. Gecikmeli bir şekilde yaptırdığınız sigortaya her zaman daha fazla para ödersiniz. Bu konu hakkında daha detaylı bir bilgi edinmek için “Zorunlu Trafik Sigortası Nedir, Nasıl Seçilir?” isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.

Zorunlu trafik sigortası teminatları, sadece sigortanın geçerli olduğu tarihleri kapsar. Bu nedenle sigortanın bitiş tarihini takip etmelisiniz. Trafik sigortası olmayan bir araçla trafiğe çıkarsanız ve yakalanırsanız, aracınız trafikten men edilir. Aracınızın yeniden trafiğe çıkabilmesi için yerine getirilmesi gereken şart, trafik sigortası yaptırmaktır. Zorunlu trafik sigortası her yıl tekrarlanması gereken bir sigortadır ve yenilenmediğinde ceza ödemeniz gerekir.

Zorunlu Trafik Sigortası Gecikme Cezası Nasıl Hesaplanır?

Zorunlu trafik sigortası fiyatlarının doğrudan etkileyen faktörlerden biri, sigortayı ne zaman yaptırdığınızdır. Çünkü gecikmeli bir şekilde yaptığınız zorunlu trafik sigortası ödemesi, bitiş tarihine göre daha fazla olur. Poliçenin bitiş tarihinden sonra sigortanız gecikmeye girer. Biten poliçenizi yeniletmediğinizde maddi yaptırım uygulanır.

Zorunlu trafik sigortası gecikme cezası, geciktiğiniz süreye göre hesaplanır. Sigorta yaptırmanız gereken günü bir gün geçirdiğinizde, trafik sigortası poliçenizi yeniletirken %5 oranında ceza ödersiniz. Sonrasındaki her 30 günlük gecikmeniz için ödeyeceğiniz tutar %5 oranında artar. Trafik sigortası gecikmesi için uygulanacak ceza %50 oranı ile sınırlıdır.

Zorunlu trafik sigortası hesaplama işlemi için HangiKredi’den faydalanabilirsiniz.

Trafik Sigortası Gecikme Cezası Ne Kadar Gelir?

Zorunlu trafik sigortanızı yeniletmezseniz, aracınız sigortasız görünür ve sigortası trafiğe çıkmak suçtur. Bu nedenle poliçenize ödeyeceğiniz gecikme cezası dışında, sigortasız trafiğe çıktığınız için ayrıca bir trafik cezası yersiniz. Sigortasız bir araçla trafiğe çıktığınızda karşılaşacağınız muhtemel problemler şöyledir:

  • Trafik sigortası yaptırmama cezası
  • Aracın trafikten men edilmesi
  • Aracın bağlanıp çekilmesi
  • Çekilen araç için çekici ücreti
  • Otoparkta beklediği her gün için otopark ücreti

Yakalandığınız zaman yazılacak olan trafik sigortası yaptırmama cezası 144 TL’dir. Her trafik cezasında olduğu gibi bu cezada da indirim uygulaması mevcuttur. Bu doğrultuda cezanın kesildiği tarihten itibaren 15 gün içinde yapılan ödemelerde %25 indirim uygulanır. 144 TL olan ceza indirimli bir şekilde 108 TL olarak ödenir. Ödenmeyen trafik cezalarına da her ay gecikme zammı uygulanır.

Trafik Sigortası Bitince Kaç Gün İçinde Yenilenmeli?

Sıfır ya da ikinci el araç satın aldıysanız, trafik sigortası yaptırmak için farklı prosedürlerle karşılaşırsınız. Aracı sıfır aldıysanız, trafik tescil işlemleri için hemen trafik sigortası yaptırmalısınız. Eğer ikinci el araç satın aldıysanız, aracı satan kişi mevcut poliçesini iptal ettirip prim iadesi almak durumundadır. Bu durumda satın aldığınız araç sigortası olacağı için yeni sigortayı sizin yaptırmanız gerekir. İkinci el araç aldığınızda yeni sigortayı yaptırmak için 15 gün zamanınız vardır. Bu 15 günlük sürede trafik sigortanıza ceza uygulanmaz ve trafikte yakalandığınızda bir yaptırım uygulanmaz.

Zorunlu trafik sigortası yenileme işlemleri için ise size ekstra zaman tanınmaz. En geç trafik sigortasının bitiş günü poliçenizi yenilemelisiniz. Bitiş tarihinden birkaç gün önce poliçenizi yenileyerek olası gecikmenin önüne geçebilirsiniz. Poliçeyi bitiş tarihinden önce yenileseniz bile yeni sigortanızın başlangıç tarihi, eski sigortanızın bitiş tarihine denk gelecek şekilde ayarlanır. Ayrıca bankadan taşıt kredisi aldığınızda zorunlu trafik sigortasını da aynı kuruluş aracılığıyla yaptırmanız gerekmez. Bu işlem için farklı bir acenteye başvurabilirsiniz. Ancak yenileme işlemini bir gün bile geciktirseniz ceza ödemek zorunda kalacağınızı unutmamalısınız.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?