Mevduat, bankaya yatırılan ve istenildiği zaman tamamen veya kısmen çekilebilen parayı ifade eder.
İçindekiler
Mevduat türleri iki ayrı başlık altında incelenebilir. Bunlar, mudiler (kaynaklar) ve vade açısından mevduat olarak sınıflandırılır. Ticari mevduat, ilk gruba dâhildir. İş yerleri adına açılmış olan hesaplar ticari mevduat kapsamına girer. Söz konusu hesaplar, işletmelerin muhasebe kayıtlarında önemli bir yere sahiptir. Ticari mevduat hesabı muhasebe kaydı, günümüzde ilgili alanda eğitim görmüş kişiler tarafından bilgisayar üzerinde gerçekleştirilir.
Ticari mevduat hesabı açabilmek için öncelikle faal bir şirkete sahip olmak gerekir. Aktif biçimde faaliyet gösteren her işletmenin mutlaka bir ticari hesabı olmalıdır. Bu hesaplar sayesinde işletmenin kazancı bankaya yatırılabilir. Ayrıca banka aracılığıyla müşterilerden ödeme alınması da mümkün hâle gelir. İşletmeye ait olan vergi, harç ve diğer tüm borçlar ticari mevduat hesabı ile banka üzerinden yatırılabilir. Bu tür bir hesap açmak için işletme sahibi olunduğunu gösteren belgeleri ilgili kurumlara ibraz etmek gerekir.
Bankaların güncel mevduat faiz oranlarını inceleyin!
Küçük ya da büyük ölçekli fark etmeksizin tüm işletme sahipleri ticari mevduat hesabı açabilir. Şirketinize dair tüm mevduatları bu banka hesaplarına yatırabilirsiniz. Bireysel olarak da bu tür bir hesap açmak mümkündür. Katma bütçeli ya da döner sermayeli kuruluşlar, ticari hesap açabilir. Çeşitli meslek grupları ya da vakıf ve dernek gibi hayır kuruluşları da ticari mevduat hesabı açma hakkına sahiptir.
Ticari mevduat hesapları, işletmelerin gereksinimlerine ve özelliklerine göre farklı türlerde açılabilir. Özellikle sık sık ödeme alan şirketler tarafından tercih edilir. Söz konusu hesaplar, gerçek ve tüzel kişilerin faydalanabileceği mühim avantajlar sunar.
Ticari mevduat, tıpkı bireysel hesaplarda olduğu gibi vadesiz ya da vadeli türde açılabilir. Dilerseniz birikiminizi TL ya da döviz bazında belirlediğiniz vadede tutarak faiz kazanabilirsiniz. Birikimlerini farklı alanlarda değerlendiren firmaların ödeme yapma veya alma işlemlerini gerçekleştirmek için ise vadesiz hesap açmaları yeterli olur. Bankaların hesap açma aşamasında talep edeceği belgeler sahip olduğunuz şirket türüne bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak ibraz edilmesi gereken evrak, temelde benzerlik gösterir. Ticari hesap açmak için gerekli olan belgeler şunlardır:
Ticari mevduat hesabı açabilmek için bu belgeleri ibraz etmek gerekir. Ayrıca işletmenin bağlı olduğu odayı belgeleyen resmî evraka da ihtiyaç duyulur. Ortaklı şirketler, tüm hissedarların belgelerini başvuru aşamasında başvuruya dâhil etmelidir. Bu noktada istenilen belgelerin bankadan bankaya da farklılık gösterebileceğini belirtelim.
Ticari mevduat faiz oranları, seçtiğiniz mevduat türüne ve vade süresine göre hesaplanır. Vadeli mevduat faiz hesaplama işlemi; günlük, aylık ve yıllık bazda formüller üzerinden gerçekleştirilir. Ticari mevduat hesabı faiz hesaplama işlemlerinde şu formüllerden yararlanabilirsiniz:
Günlük Mevduat Faiz | (Anapara/100) x (Faiz Oranı/365) x Gün Sayısı |
Aylık Mevduat Faiz | (Anapara/100) x (Faiz Oranı/12) x Ay Sayısı |
Yıllık Mevduat Faiz | (Anapara/100) x Faiz Oranı x Yıl Sayısı |
Bu işlemler aracılığıyla ticari mevduat hesabı faiz oranlarını hesaplayabilirsiniz. Hesaplamalar sonucu bulunan rakama gelir vergisi kesintisi uygulandıktan sonra net tutar elde edilebilir. Hesaplama araçlarını kullanarak güncel mevduat faiz oranlarını karşılaştırabilir, HangiKredi’ye özel avantajlı seçenekleri bankaya gitmeden değerlendirebilirsiniz.
Pek çok banka müşterilerine kredili ticari mevduat hesabı açma imkânı sunar. Banka tarafından ilgili mevduat hesaplarına belirlenen faiz oranı ve limitle para çekme ya da ödeme kartıyla harcama yapma imkânı sunulur. Bu tür hesaplarda bakiye olmadığı takdirde müşteriye önceden belirlenen limit dâhilinde, nakit ihtiyacının karşılanmasına yönelik kredi kullandırılabilir. Pek çok banka, KOBİ’leri destekleme amacıyla ticari kredili mevduat hesabı gibi olanaklar sunmaktadır.
Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği kapsamına dâhil olan kredili mevduat hesabı, küçük tutarlı ve devamlı bir kredi olarak da nitelendirilebilir. Bu uygulamadan faydalanırken hesabınızda para olmasa bile limit tutarınız dâhilinde nakit çekebilirsiniz. Kredili ticari mevduat hesap faizi kullanmış olduğunuz kredi tutarı ve vadesi üzerinden hesaplanır. Ticari mevduat hesabınızda limit aşımı söz konusu olduğunda kredi notunuz olumsuz etkilenebilir. Bu durumu önlemek adına ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız tavsiye edilir.
Ticari mevduat hesabının açılmasıyla birlikte müşteriyle banka arasında sürekli bir ilişki kurulmuş olur. Dolayısıyla mevduat sahibi bu ilişki çerçevesinde hesabına istediği zaman ve belirlediği tutarda para yatırabilir. Bankadaki ticari mevduat hesabından para çekilmesi de mümkündür. Otomatik ödeme, havale, virman, hesap üzerine çek keşide etme gibi işlemlerin tümü bu hesaplar üzerinden yapılabilir.
Vadeli mevduat hesabından belirlenen mühlet dolmadan önce de para çekilebilir. Ancak bu durumda yalnızca yatırılan anapara tutarınca nakit çekilebilir. Üstelik vade bozulacağı için faiz kazancı da söz konusu olmaz. Bu tür hesaplardan belirlenen vade sonunda hem anapara hem de faiz tutarı çekilebilir. Örneğin; bir yıllık vadeli mevduat hesabına yatırılan 10 bin TL’yi süre dolmadan kayıpsız olarak çekebilirsiniz. Ancak bu durumda hiçbir faiz getirisi olmayacaktır. Vade dolduktan sonra hem hesaptaki 10 bin TL hem de faizden elde edilen kazanç çekilebilir.
Ticari bankalar, finansal düzeni sağlayan ve merkez bankalarının faaliyetlerini destekleyen kuruluşlardır. Bu müesseseler, mevduat bankaları olarak da bilinmektedir. Her türlü finansal işlemin mevduat durumları ticari bankalar tarafından belirlenir. Üstelik söz konusu kuruluşlar müşterilerine pek çok farklı hizmet de sunar. Böylelikle hem bankanın kâr oranını artırmaları hem de yatırımcılara birbirinden farklı kolaylıklar sunmaları mümkün olur. Müşterilerden toplanan mevduat, ticari bankaların fon kaynağıdır. Ticari bankalar, faiz oranı olarak belirli komisyon ücretleri talep edebilir. Ticari mevduat hesabı hizmeti veren bankalar şunlardır:
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.