hangikredi.com

Taşıt Kredisinde Rehin Kaldırma İşlemleri Nasıl Yapılır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 29.12.2023 Güncelleme Tarihi: 8.01.2024

Taşıt kredilerinde geri ödemeyi güvence altına almak için rehin işlemi uygulanır.

Taşıt Kredisinde Rehin Kaldırma İşlemleri Nasıl Yapılır?
Taşıt kredisi rehin kaldırma işlemi eski usulde, manuel bir şekilde yazışma ile gerçekleştirilir; bankaya, araç kredisi dolayısıyla konulan rehinin kaldırılması için dilekçe verilir, incelendikten sonra rehinin kaldırılmasına karar verilirse Trafik Tescil Müdürlüğünce haciz kaldırılır. Yeni usulde ise, banka online olarak işlemi gerçekleştirir ve anında ruhsata işlenir. Yazının kalanına göz atarak araç rehin kaldırma ne kadar sürer, ücreti ne kadar gibi soruların yanıtını bulabilirsiniz.

Taşıt kredisi için araca rehin konulması zorunlu mu?

Taşıt kredisi için rehin uygulaması, bankaların kendilerini güvenceye almak için uyguladıkları bir işlem. Bu uygulama yasal bir zorunluluk gerektirmez; ancak bir teminat görevi gördüğünden pek çok banka bunu tercih edebilir. Bazı bankalar ise araca rehin koymak yerine sizden kefil göstermenizi talep edebilir. Yani bankadan bankaya değişiklik gösteren rehin uygulaması, müşterilerin taşıt kredisinden yararlanma koşullarını kolaylaştırmak için tasarlanmıştır. Çünkü bu uygulama sayesinde kefil gösterme zorunluluğu ortadan kalkar ve farklı ihtiyaçlara sahip kişiler, rahatlıkla taşıt kredisi başvuru işlemini yapabilir.

En avantajlı taşıt kredilerine göz atın!

Taşıt kredisi bitince rehin kaldırma işlemini ise krediyi çektiğiniz bankaya başvurarak kolayca yapabilirsiniz. Eski usulde banka sizden bazı belgeler talep eder ve bu belgeleri inceledikten sonra taşıt üzerindeki rehini kaldırır. Eski usule göre rehin kaldırma işlemi esnasında talep edilen belgeler arasında ilgili noterliğe yazı, noter onaylı rehin kaldırma evrakı, ruhsat, vekalet aracılığıyla yapılacaksa noter onaylı vekalet yer alır. Yeni usulde daha hızlı gerçekleşen bu işlem, online bankacılık aracılığıyla gerçekleştirilir. Taşıt kredisi kullanacaksanız, rehin koyma uygulayan bankaları araştırarak bu bankalardan işlem hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Taşıt kredisinde eski ve yeni usul rehin kaldırma işlemi arasındaki farklar nelerdir?

Eski usule göre taşıt kredisi rehin kaldırma işlemi, 2011 yılından önce araç kredisi çekerek aracını rehin edenler için geçerli. Eski usulde rehin kaldırma işlemi için öncelikle borcu ödemeniz gerekir. Borcunuzu tamamladığınızda bankaya giderek bunu gösteren bir belge almalısınız. Ardından banka yetkilisi ile birlikte notere gidip bu belgeyi onaylatmanız gerekir. Son aşamada ise Trafik Tescil Müdürlüğüne giderek noter onaylı belgeyi iletmelisiniz; böylece araç üzerindeki rehin kalkar.

Yeni usulde araç rehin kaldırma işlemi ise çok daha kısa sürede ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Borcunu ödediğiniz taşıt kredisi için bankaya giderek aracınızdan rehini kaldırmak istediğinizi iletmeniz yeterli. Ardından banka yetkilisi, gerekli kontrolleri yapar ve herhangi bir sorun görmezse, işlemleri yaparak araçtan rehini kaldırır. Online olarak gerçekleştirilen bu süreç, 2011 yılı sonrasında aracını rehin edenlerin uygulaması gereken bir süreçtir. Araç kredisi rehin kaldırma sonrası işlemin gerçekleşip gerçekleşmediğini e-Devlet aracılığıyla kolayca kontrol edebilirsiniz. e-Devletten araç rehin kaldırma sorgulaması için şu adımları izlemelisiniz:

  • T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile e-Devlet hesabınıza giriş yapmalısınız.
  • Ardından Türkiye Noterler Birliği sayfasına ulaşmalısınız.
  • Hizmetler arasından Adıma Tescilli Araç Sorgulama’yı bulmalısınız.
  • Burada yer alan Araç Listesi kısmından araç rehin kaldırma uygulamasının gerçekleşip gerçekleşmediğini görüntüleyebilirsiniz.

Rehin kaldırma işlemi ne kadar sürer?

Araçtan rehin kaldırma işlemi eski ve yeni usul olarak ayrıldığı için bu uygulamaların süresi değişiklik gösterir. Eğer satın almak istediğiniz araca eski usule göre rehin konulduysa, üzerinden rehini kaldırma işlemi de eski usul gerçekleştirilir. Eski usulde rehin kaldırma işleminde sürece banka ve noter dahil olduğu için 3-4 gün ya da 1 hafta sonunda rehin kaldırma tamamlanır. Bu süre bankadan bankaya değişiklik gösterebilir; dolayısıyla net bilgi için sürekli bankanızla iletişimde olmanızda fayda var.

Yeni usule göre araca rehin konulduysa, araç üzerinden rehin kaldırma işlemi de yeni usulde gerçekleştirilir. Yeni usulde araç rehin kaldırma işlemi online olarak yapıldığı için birkaç dakika içinde tamamlanabilir. Banka görevlisine iletmeniz gereken evrakları, online olarak gönderebileceğiniz için noter gibi uzun süre gerektiren adımlarla uğraşmak zorunda kalmazsınız. Günümüzde online bankacılığın giderek daha yaygın hale gelmesiyle birlikte bankalar yeni usulde rehin kaldırma işlemini daha çok tercih eder.

Taşıt kredisi rehin kaldırma ücreti ne kadar?

Taşıt kredisini tamamen ödedikten sonra araç rehin kaldırma işlemleri için başvuruda bulunabilirsiniz. Bankalar, taşıt kredisi için rehin kaldırma esnasında bu işlem için sizden ücret talep etmez. Ancak noterden alacağınız evraklar için belli bir ücret ödemek zorundasınız. Araç rehin kaldırma ücreti, tamamen Emniyet Genel Müdürlüğünün sorumluluğundadır. Yeni usulde ise bu evrakları online bir şekilde iletebildiğiniz için herhangi bir masraf yapmanıza gerek yoktur.

Taşıt kredisi çekerken ödemeniz gereken bazı ücretler çıkabilir. Bunlar hizmet bedeli, kredi tahsis ücreti, komisyon gibi ücretlerdir. Bankaların politikalarına göre değişiklik gösteren bu ücretleri öğrenmek için bankaları araştırabilirsiniz. Böylece bütçenize uygun bankadan taşıt kredisine başvurabilirsiniz. Araca konulan rehin işlemi için ise yeni veya eski usule uygun olarak ücret ödemelerinizi gerçekleştirerek bu süreci tamamlayabilirsiniz.

Taşıt kredisi hesaplama aracı

Üzerinde rehin olan araç satılabilir mi?

Satın almak istediğiniz araç için taşıt kredisine başvurduysanız, araca rehin konulması söz konusudur. Bankanın bir teminat olarak gördüğü rehin koyma işlemi, taşıt kredisi ödemeleriniz tamamlanana kadar devam eder. Yani taşıt kredisi için ödemeleriniz bitene kadar aracınızı üzerinde rehin olarak kullanırsınız. Eğer üzerinde rehin olan aracı satmayı düşünüyorsanız, bunun için öncelikle taşıt kredisine konu olan kalan borcu ödemeniz gerekir. Yani üzerinde rehin bulunan aracı satmanız mümkün değil. Taşıt kredisi ödemeleriniz bitmeden yani kredi vadesinden önce aracı satacaksanız, kalan borcun tamamını ödeyerek araç üzerindeki rehini kaldırmalı ve aracı ardından satışa çıkarmalısınız.

Eğer taşıt kredisi borcunuzu kapatmakta zorlanıyorsanız, araçtaki ipoteği alıcıya devredebilirsiniz. Bunun için öncelikle bankaya başvurmanız gerekir. Banka, aracı alacak kişinin gelir durumu, kredi notu gibi detayları inceler. Çoğunlukla bankalar bu durumda, araç üzerinden ipoteği kaldırarak alıcıya taşıt kredisi verir. Böylece üzerinde rehin bulunan aracınızı satışa çıkarmanız çok daha kolay olur. Ayrıca bazı bankalar, sözleşme aracılığıyla aracın borcunu alıcıya devretmenizi de tercih edebilir. Böylece taşıt kredisinin kalan borcu ile ilgili herhangi bir ödeme yapmadan aracınızı, borcu toplam fiyattan düşerek satabilirsiniz.

Taşıt kredisi rehin kaldırma ile ilgili genel olarak işlemler bu şekilde ilerler. Ancak bankaların çalışma şekillerine göre bu süreç, farklılık gösterebilir. Dolayısıyla taşıt kredisi çektiğiniz banka ile iletişime geçerek rehin kaldırma işlemleri ile ilgili net bilgiler edinebilirsiniz. Özellikle taşıt kredisi ödemeleriniz bittikten sonra rehin kaldırma işlemi için hangi usulü tercih etmeniz gerektiğini önceden öğrenmenizde fayda var. Yıl bazında değişiklik gösteren eski ve yeni usul rehin kaldırma işlemi için bazı bankalar tamamen yeni usule geçmiştir. Bu gibi önemli detaylar ile araç rehin kaldırma işlemlerinizi herhangi bir sorun yaşamadan halletmek istiyorsanız, bankayla iletişimde olmalısınız.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?