hangikredi.com

Tasarruf ve Yatırımın Püf Noktaları

Emre Alkin

Yayımlama Tarihi: 3.12.2021 Güncelleme Tarihi: 2.04.2023

Doğrudan konuya gireceğim; Çoğu zaman kişiler gelirleri düşük olduğundan değil, kazandıkları paralara hükmedemediklerinden dolayı tasarruf etmeyi başaramazlar.

Tasarruf ve Yatırımın Püf Noktaları
Bazen ihtiraslara yenik düşmelerinden bazen de aile üyelerinin istek ve arzularına yenik düştüklerinden bir kenara para ayıramazlar.

Tasarruf Etmeyi Öğrenmek

Bakmakla yükümlü olduğunuz kişileri mutlu etmeye çalışırken sonunda kendinizi mutsuz edecek şartların içine düşmek pekala mümkün. Ayrıca yaşlılıkta size bakacaklarına dair hiçbir garantiniz olmadığınıza göre, gençken tasarruf etmeyi öğrenmek gelecekte sıkıntılarınızı azaltacaktır. Açıkçası tasarruf, gelire bağlı geliştirilen bir davranış değildir. Her gelir seviyesinde yapılabilir. Yeter ki bunu yapmanın bir yolunu bulalım. 

Tabii şunu da söylemem lazım: Bitcoin ya da yeni dönemin oldukça revaçta olan yatırım araçlarına ilgi giderek artıyor. Gün geçmiyor ki, her yaştan yatırımcı bana kripto paraları sormasın. Haklılar da. Merkez Bankalarının fonksiyonlarının azalması, otonom ve anonim sistemlerin giderek yaygınlaşması, bir alışveriş değerinin herhangi bir otoriteye bağlı olmadan da arz edilebileceğini ortaya koydu. Hatta söz konusu değerlerin emtia gibi alınıp satılması imkanı da doğdu. Ancak daha tam olarak anlaşılmayan bir yatırım aracının cesurca alınıp satılmasının doğru bir yol olup olmadığı konusunda tereddütlerim var. 

Psikolojik Tolerans

Bence kripto paralar gibi tam olarak anlaşılamamış yatırım enstrümanlarına “unutabileceğimiz” seviyede kaynak aktarılmalı. Yatakta bir sağa bir sola döndürecek, odak alanımızı bozacak seviyede yatırım yapmak ne gençler ne de olgun yaştakiler için uygun bir davranış değil. Eğer piyasa profesyoneli ya da piyasa aktörü değilsek, yani paradan para kazanma sanatında amatörsek, psikolojik tolerans sınırımızı aşacak yatırımlarda bulunmayalım ki, asli işimiz etkilenmesin. 

Bugün emeklilik yaşında olmasına rağmen, bu bahsettiğim hataları yapıp ölene kadar çalışmaya mecbur kalanları görüyor ve üzülüyorum. Yaşlanınca da çalışmaya devam etmek bir keyif ya da tercih olmalı, zorunluluk değil.

Evdekileri memnun ederken mutsuz olan, zenginleşme hayaliyle tasarruflarını dolandırıcılara kaptıran, verdiği borcu geri alamadığı için zorluklar içinde yaşayan, bilmediği yatırımlara girip parasını kaybeden o kadar çok insan var ki. 

Tasarruf ederken ve yatırım yaparken yaşam kalitemizden ödün vermeyelim. Keyifli anların sayısını artıralım. Beş dakika sonra ne olacağını bilmediğimiz dünyada, kendi kendimize yetmek amacımız olsun.

Emre Alkin'e ait diğer yazıları okumak için;

close icon

Yazar Hakkında

yazar
Emre Alkin

Prof. Dr. Emre Alkin, Saint Michel Fransız Lisesi ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunudur. 1993 yılında İstanbul Üniversitesi’nde lisansüstü eğitimini tamamlamıştır. 1996 yılında Doktorasını yine aynı üniversitede tamamlayarak 1997'de “doçent”, 2002 yılında ise “profesör” unvanı almıştır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?