Tarım, Türkiye’nin önemli gelir kalemleri arasındadır, üretimi desteklemek için çiftçilere belirli zamanlarda kolaylıklar sağlanır.
İçindekiler
Tarımsal destek vergi iadesi konusunda detaylı bir açıklama yapmadan önce tarımla ilgilenen kişilerin kazançları ile yükümlü olduğu beyan ve ödemelerden bahsetmek faydalı olur. Söz konusu vergiler, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre belirlenir. Bu maddeye göre; ekim, dikim, bakım, üretme, yetiştirme ve ıslah yoluyla elde edilen mahsuller zirai faaliyet olarak adlandırılır. Bu faaliyet yoluyla sağlanan kazanç da vergiye tabidir. Stopaj ise bu tür işlerle uğraşan kişilerin ödemesi gereken bir vergi kalemi olarak kabul edilir.
2021 yılına kadar, tarım işletmesi açmak için devlet tarafından sağlanan kredilerden gelir vergisi ve stopaj otomatik olarak kesiliyordu. Bu uygulamaya 2021 yılında çıkarılan bir yasal düzenlemeyle son verildi.
En avantajlı ihtiyaç kredilerine göz atın!
Düzenlemenin ardından, önceki 5 yıl boyunca krediden faydalanmış ve bu bağlamda vergi yatırmış olan çiftçilere geri ödeme yapılmasına karar verildi. Söz konusu ödemeler “Tarımsal destek vergi iadesi nedir?” sorusunun yanıtıdır. Çiftçiler için yürürlüğe konulmuş olan maddi destekler hakkında detaylı bilgi edinmek adına “Tarım Kredisi Nedir?” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.
“Tarımsal destek vergi iadesi ne kadar?” sorusunu yanıtlarken önceki dönemde ödenekler üzerinden yapılan kesintilerden bahsetmek gerekir. Tarım kredileri ve hibeleri, işletmelere göre farklı miktarlarda sağlanır. Örneğin büyükbaş hayvancılık alanında çalışan bir işletme ile meyve üretim tesisine verilen kredilerin tutarı farklılık gösterebilir. Vergiler ise bu tutarların %4’ü üzerinden hesaplanır. İade işlemi bu tutar üzerinden yapılır.
2021 yılında yürürlüğe giren düzenleme ile bu oranın işletmelere iade edilmesine karar verilmiştir. Bu düzenlemeye göre kişi başına yapılan ortalama ödeme 2500 TL’dir. Bu miktar, sağlanan ödeneğe ve söz konusu meblağ üzerinden kesilen vergiye göre değişiklik gösterebilmektedir.
Çiftçiler için sağlanan destekler geniş bir alana yayılmıştır. Bu ödeneklerden mazot, gübre ve yem masraflarının yanı sıra canlı hayvan alımı için de yararlanılabilir. Verilen krediler, farklı tarım branşlarında birim başına belirlenir.
Branş | Birim başına sağlanan ödenek | Toplam ödenek | Vergi iadesi |
---|---|---|---|
Arıcılık | 15 TL (Kovan başına) x 1000 kovan | 15.000 TL | 600 TL |
Bakliyat üreticiliği | 0.50 TL (Nohut ve mercimek KG başına) x 1 ton | 500 TL | 20 TL |
Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği | 600 TL (Buzağı başına) x 50 baş | 30.000 TL | 1200 TL |
Hesaplama yapılırken sağlanan kredi baz alınır. Örneğin büyükbaş hayvancılık yapan bir çiftçi; yetiştirdiği başların yanı sıra mazot, tadilat, yem gibi giderler için de ödenek alabilir. Böyle bir durumda toplam ödeneğin %4’ü iade edilir.
İlgili düzenlemelerin yapılmasından sonra “Tarımsal destek vergi iadesi ne zaman ödenir?” sorusu, çiftçiler tarafından merak edilen konulardan biri hâline gelmiştir. Bu ödemeler, başvuru yapan çiftçilerin banka hesaplarına aktarılır. Vergi iadeleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından başvurusu onaylanan kişilerin hesaplarına yatırılır.
Kişilerin geri ödemelerden yararlanabilmesi için zamanında başvuru yapması gerekir. 2021 yılı için son başvuru tarihi 31 Aralık olarak belirlenmiştir. Bu tarihler, yıllara göre değişiklik gösterebilir. İade işlemlerinin gerçekleştirileceği tarihler, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanır.
Çiftçilerin başvuru yapabilmesi ve süreci takip edebilmesi için geliştirilmiş olan çeşitli kanallar mevcuttur. Bunlardan bir tanesi e-Devlet’tir. Diğer iadeler gibi bu ödemeler de Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sitesinde yer alan İnternet Vergi Dairesi üzerinden takip edilebilir.
Tarımsal destek vergi iadesi, e-Devlet ile entegre hâlde bulunan interaktif daire üzerinden kontrol edilebilir. Başvurular da bu sistem aracılığı ile yapılabilir. Gerekli başvuru yapıldıktan sonra talep incelenir. Onay gelmesi hâlinde, kredi tutarı üzerinden belirlenen miktar kişinin hesabına yatırılır.
“Tarımsal destek vergi iadesi başvurusu nasıl yapılır?” pek çok farklı kişinin cevabını merak ettiği sorular arasındadır. Bu başvurular, dilekçeyle yapılır. Mükellefler, hazırladıkları dilekçeleri istedikleri vergi dairesine iletebilir. Söz konusu başvuruların dikkate alınabilmesi için bazı belgelerin ilgili kuruma sunulması gerekir.
İade talebi, çiftçinin kendisi tarafından yapılır. Öte yandan mükellefin bir yakınına ya da avukatına vekâlet vermesi hâlinde başvuru işlemleri bu kişiler tarafından da gerçekleştirilebilir. Geri ödemeler ile ilgili taleplerin açıklanan tarihlerin içinde yapılması da önemli bir husustur.
Tarımsal destek vergi kesintisi iadesi için öncelikle dilekçe gerekir. Bu dilekçe, il ve ilçelerde bulunan ziraat odalarından edinilebilir. Mükellefin söz konusu dokümana ek olarak edinmesi gereken belgeler şunlardır:
● Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan form (Dilekçe yerine geçebilir.)
● Feragate ilişkin belgeler
● Başvuru, avukat ya da kişinin bir yakını tarafından yapılıyorsa vekâletname örneği
Başvurunun kabul edilebilmesi için yukarıdaki belgelerin eksiksiz bir biçimde ibraz edilmesi gerekir. Belgelerde yer alan tüm bilgilerin doğru ve güncel olması ise büyük bir önem arz eder.
Tarımsal destek vergi iadesi dilekçesi yazarken öncelikle talepte bulunmak gerekir. Talep metninden sonra buna istinaden gereken bilgiler verilmelidir. Başlık kısmı “... Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne” şeklinde yazılmalıdır. Dilekçe, belgenin teslim edileceği daireye hitaben kaleme alınır.
Söz konusu iadeler 7338 sayılı kanuna eklenen 92’inci geçici madde üzerinden yapılır. Talep metninde bu maddeden bahsetmek gerekir. Dilekçeye kimlik ve iletişim bilgilerinizi de eklemeniz önem arz eder. Ardından iadenin yatırılacağı hesabın bilgileri ayrıntılı bir biçimde yazılmalıdır. Bu kısma; hesap sahibinin kimlik bilgileri, bankanın adı, şehir/şube bilgileri ve IBAN numarası eklenir. Ödeme sürecinde sorun yaşanmaması için kendi adınıza olan banka hesabının bilgisini vermeniz gerekir.
Devlet kurumları tarafından sağlanan kredi ve hibelerden yararlanmak için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne üye olmak gerekir. Bu ödenekler ile ilgili detaylı bilgilere “Traktör, Tarımsal Ekipman ve Çiftçiye Taşıt Kredisi” başlıklı yazımızı okuyarak ulaşabilirsiniz. Krediler üzerinden yapılan vergi iadelerinin koşulu da söz konusu sistemde kayıtlı olmaktır.
2021 yılında yapılan düzenlemeye göre, 1 Ocak 2016’dan önce sağlanan tarımsal desteklerden yararlanıp bunlar üzerinden vergi ödeyen herkes iadeden yararlanabilir. Tarımsal destek vergi iadesi sorgulama işlemini gerçekleştirerek bu ödemelerden yararlanma hakkınızın bulunup bulunmadığı öğrenebilirsiniz.
“Tarımsal destek vergi iadesi nasıl yapılır?” sorusunu yanıtlarken bu ödeneklerin avantajlarından da bahsetmek gerekir. Geri ödemeler, kredilerden kesilen vergilerin bireylere kaynak olarak dönmesini mümkün hâle getirir. Bu iadeler, çiftçiler için ek gelir anlamı taşır. Kişiler, %4’lük geri ödemeden yararlanarak masraflarının bir kısmını karşılayabilir. Bu ise yapılan işin geliştirilebilmesini ve çok daha verimli bir hâle gelmesini sağlar.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.