Dijital çağın en yaygın iletişim kanallarından biri e-mail servisidir.
Dijital çağın en yaygın iletişim kanallarından biri e-mail servisidir. Özellikle kurumsal iletişimde oldukça işlevseldir.
Elektronik posta alışverişi, dijital iletişim yöntemlerinin en önemlilerinden biridir ve sıklıkla kullanılır. Farklı cihazlar aracılığıyla, son derece kolay bir şekilde dilediğiniz kişi ya da kuruma, bir mail adresi üzerinden elektronik posta gönderebilirsiniz. Bu işlem için bazı kurallar gerekir ve tüm işlemler bu önceden belirlenmiş kurallar çerçevesinde gerçekleşir. Kısaca SMTP, internet üzerinden posta gönderimi yapmanızı sağlar.
Evrensel adı e-mail, Türkçe karşılığı ise e-posta olan dijital iletişim aracı hem kişisel hem de kurumsal işlemlerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bununla birlikte pek çok web ve mobil servisin kullanımı için bir e-posta adresi gerekmektedir. Geleneksel mektuplaşmanın dijitale uyarlanmasıyla ortaya çıkan bu araç, iletileri taşıyan protokoller sayesinde çalışır. Basit Posta Aktarım Protokolü yani SMTP, gönderdiğiniz postayı karşı tarafa iletir ve karşı taraftan gelen postaları sizin adresinize taşır.
Bir iletinin, gönderici bilgisayardan alıcı görevi gören diğer bir bilgisayara yolculuğu sırasıyla SMTP serverları, internet, POP/IMAP serverları şeklinde ilerler. Bu yolculuğun aşamaları şu şekilde sıralanabilir:
SMTP (Simple Mail Transfer Protocol), sunucular arasında e-posta gönderip alırken kullanılan bir TCP/IP protokolüdür. Türkçe karşılığı Basit Posta Aktarım Protokolü olan bu servis, posta kutusunda bir ileti oluşturulduğunda bu iletiyi karşı tarafa teslim eder. Bu protokol, belirli işleyiş kuralları dahilinde gerçekleşen işlemler sonucunda internet üzerinden posta gönderimi yapmanızı sağlar.
SMTP sunucu, posta alışverişinin yoğun olduğu mail adreslerinde, sistem üzerinde oluşan yükü hafifletmek adına kullanılır. 1960’lı yıllarda denenen farklı yöntemlerin ardından 1981 yılında Jonathan Postel tarafından kullanılmaya başlanan yöntem günümüze kadar gelişerek gelmiştir. Ayrıca bu yöntem internet e-posta protokolleri arasında en başarılı olanlardan biri olarak kabul edilir.
SMTP, iki bilgisayar ya da sunucunun aynı dili kullanarak iletişim kurması şeklinde tanımlanabilir. Bu iletişim, belirli kodlarla alıcıya ulaşan istemci sunucu isteğine onay verilmesi şeklinde gerçekleşir. SMTP servisi masaüstü bilgisayar, laptop, tablet bilgisayar ya da mobil cihazlardaki posta hesaplarının tümünde kullanılabilir. Hesap için oluşturulan bilgiler ve sunucu bilgileri ile bir SMTP bağlantısı oluşturulur.
Elektronik posta gönderimlerinizde alıcı sunucusu ile bağlantı kurulur ve sunucunun onay vermesi ile e-posta iletiniz karşıdaki kişinin gelen kutusuna düşer. Bu işlem sonrası tüm maillerin gelen kutusuna düşmesi söz konusu değildir. Bazı durumlarda postalar istenmeyen ya da spam kutusuna da düşebilir.
ilk olarak X kullanıcısının “Client” isimli istemcisi Y kullanıcısının sunucusuna istek gönderir. Bu isteğin gönderilme sürecinde SMTP görev yapar. Sunucu, e-mailde istenmeyen bir veri bulunup bulunmadığını kontrol eder. Ardından bazı kontroller yapar, sonra onay verir ve posta B kullanıcısının mailindeki gelen kutusuna düşer. Basit Posta Aktarım Protokolü’nün kullandığı başlıca port numaralı 25, 465 ve 587’dir.
IMAP teknolojisinin ilk kullanıldığı yer Stanford Üniversitesi’dir. 1988 yılında IMAP2 olarak yayımlandı ve tüm dünyaya yayıldı. Bir sonraki versiyon olan IMAP3’ün yayımlanma tarihi ise 1991’dir. Ancak tüm sürümler konusunda stabil bir durum sağlanamadı. Son olarak 1994’te IMAP4 protokolü geliştirildi ve bu son versiyon güncel olarak da kullanılmaktadır.
IMAP (Internet Message Access Protocol), SMTP gibi bir e-posta iletişim protokolüdür fakat işlevleri farklıdır. SMTP protokolünden farkı, postanın gönderilmesi ve alınması sürecinde değil, sonraki süreçte çalışmasıdır. IMAP protokolü, masaüstü ya da mobil cihazınıza ulaşan e-postanın tüm cihazlara senkronize bir şekilde indirilmesini sağlar. Bu anlamda POP protokolünden de ayrılır. SMTP mail göndermek için kullanılırken IMAP, gelen mailleri okuyabilmek için gerekli olan protokoldür.
IMAP’in e postayı bilgisayara indirmesi yalnızca o bilgisayar üzerinde kullanılabileceği anlamına gelmemektedir. İşleyişe göre IMAP yüklü tüm cihazlardan bu iletiye erişim sağlanabilir ve indirme işlemi gerçekleştirilebilir.
SMTP protokolü, 2 farklı güvenlik katmanı kullanır.Bunlar SSL ve TLS’dir. 25 numaralı port, mail gönderen ve alan sunucular arasında kullanılır. Online alışveriş gibi işlemleri daha güvenli bir şekilde gerçekleştirmek içinse SSL veya TLS katmanlarından biri kullanılar ve 465 numaralı port tercih edilir. Kısacası 25 numaralı portta kimlik denetimi zorunlu değildir. 587 numaralı port ile birlikte TLS katmanının kullanılması, spam mailleri engellemek için işlevseldir.
SMTP ayarlarında farklı e-posta sunucuları için farklı ayarlar gerekli olabilir. Bu gibi durumlarda mail ayarlarının talep edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Yoğun bir şekilde mail alım ve gönderimi yapan kişi ve kurumların, ayarlarını SMTP olarak güncellemesi gerekmektedir. Üçüncü parti mail uygulamaları olarak bilinen (Outlook, Eudora, Kmail, Thunderbird, Evolution, Sylpheed) uygulamalardan birini kullanıyor iseniz SMTP ayarlarını manuel olarak gerçekleştirmelisiniz. Bu işlemler için sunucunuzun bu ayarlara izin vermesi gerekmektedir.
SMTP ayarları için normal şartlarda kullanıcının bir işlem yapmasına gerek yoktur. Ancak bazı durumlarda aşağıdaki adımların izlenmesi gerekebilir.
SMTP dahilindeki Giden Posta Sunucusu Ayarları, oluşturulan e-postaları posta sunucusuna yüklemek için yapılan bir başka işlemdir. Aslında SMTP Mail Ayarları ile aynı işlemleri içerir. Ancak farklı bir ağa bağlandığınızda giden posta sunucusunun adını yani kullanılan domain adını, “smtp.domain.com” şeklinde yazmalısınız. Bağlantı noktası numarasını yani kapı numarasını yazdıktan sonra işlemi tamamlayabilirsiniz.
Konu ile ilgili yazımızı okuyarak güvenli internet kullanımı için ipuçları alabilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.