Kripto para popülerliği ve yatırımı arttıkça bu alana yönelik kötü niyetli faaliyetler de artıyor.
En yalın haliyle tüm kripto paralar ve cüzdanlar, blok zinciri olarak adlandırılan bir ağın parçasıdır. Blok zincirinde oluşturulan cüzdanlar genel (public) ve özel (private) anahtar olarak adlandırılan iki adet anahtara sahiptir. Özel anahtar gizli tutulması gereken ve cüzdanınızın sahipliğini doğrulayan anahtar. Bir anlamda cüzdanın özel anahtarını kim biliyorsa o cüzdanın sahibi odur. Cüzdandan kripto para çıkışı gerçekleşebilmesi için özel anahtarın kullanılması gerekir. Genel anahtar ise özel anahtar ile eşleşecek şekilde çeşitli algoritmalar ile üretilen ve herkes tarafından görülebilen, hesabınıza kripto para girişi için kullanılan anahtardır. Yani cüzdanınıza kripto para gönderilmesi için genel anahtar yeterliyken cüzdanınızdan para çıkışı olması için özel anahtara ihtiyaç duyulur.
Cüzdanınızda yer alan kripto varlıkların güvenliği özel anahtarınızın güvenliğine bağlı. Özel anahtarın saklanma şekline göre kripto cüzdanlar, sıcak ve soğuk cüzdan olarak ikiye ayrılır. Sıcak veya dijital cüzdanlar, özel anahtarların çevrim içi ortamlarda saklandığı cüzdanlardır. Çevrim içi ortamlarda özel anahtarınızın ele geçirilme ihtimali son derece yüksektir. Aynı zamanda cüzdan saklama hizmeti veren borsalar veya uygulamalarda oluşabilecek sorunlar kripto cüzdanınızı ve içerisinde yer alan varlıklarınızı tehlikeye atabilir. Oluşabilecek bu türden tehlikelerin önüne geçebilmek için özel anahtarların fiziksel bir donanımda çevrim dışı olarak üretilip saklandığı soğuk cüzdanların kullanımı tercih edilir.
Soğuk cüzdanlardan sıklıkla donanım cüzdanı olarak da bahsedilir. Kripto varlıklarınızı çevrim dışı olarak saklanmasında soğuk cüzdanlar kullanılır. Aslında kripto paralarınız hala blok zincirinin bir parçası, ancak özel anahtarınız donanım cüzdanı tarafından çevrim dışı oluşturulup saklandığı için bu fiziksel donanımlar olmadan cüzdanınızdaki varlıklara kimse erişemez. Özel anahtarın çevrim dışı olarak sadece bu özel cihazlarda saklanıyor olması dışarıdan gelen siber saldırılara karşı korunmasını sağlar.
Soğuk cüzdanların kağıt cüzdan ve donanım cüzdanı (soğuk cüzdan) olmak üzere iki farklı seçeneği vardır. Ancak kağıt cüzdan kullanımı için çeşitli yazılımlara ihtiyaç duyulması ve güvenlik açığı oluşturma ihtimali bulunmasından dolayı pek tercih edilmez. Bu yüzden soğuk cüzdanlar doğrudan donanım cüzdanları olarak anılır. Donanım cüzdanları içerisinde Ledger soğuk cüzdan modelleri, en popüler ve en güvenilir seçenekler arasında yer alır.
Ledger marka bir donanım cüzdanı satın aldığınızda ilk aşama cihazı kurmak ve soğuk cüzdan hesabı açmak olacaktır. Bilgisayarınıza Ledger Live yazılımını yükledikten sonra USB bellekleri andıran cihazı kablosu ile bilgisayara bağlayarak cihazın aktif olması sağlanır. Ledger cüzdanınızın ekranından yönlendirmeleri takip edip size özel 24 kelimelik kurtarma ifadenizi not ederek ve ardından da bu kelimeleri onaylayarak cüzdan oluşturma işlemi tamamlanır. Verilen 24 kelimeyi doğru sıralama ile saklamak son derece önemlidir. Donanım cüzdanınız kaybolduğunda veya arızalandığında bu kelimeler ile kripto cüzdanınıza yeniden erişebilirsiniz. Bu adımları tamamladıktan sonra Ledger Live yazılım ile cüzdan işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Soğuk cüzdan kullanmak isteyenler için Ledger markasının şu an piyasada olan, Nano S Plus ve Nano X olmak üzere 2 farklı modeli bulunur. USB belleklere benzer yapıya sahip Nano S Plus ve Nano S modelleri arasındaki fark, Nano X modelinin Bluetooth ile akıllı telefonlara da bağlanarak kullanılabilmesi.
Ledger soğuk cüzdan kullanımı konusunda size yardımcı olacak ipuçları:
Bitcoin saklamaya yarayan soğuk cüzdanlar sizi izinsiz erişimlerden, siber saldırılardan ve başka zafiyetlerden korur.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.