Sigortaların hayatımıza girmesiyle birlikte poliçe kavramı da sürekli gündemimizde olan konulardan biri.
İçindekiler
Sigorta yaptırdığınızda, tarafların haklarını ve sorumluluklarını içeren bir sigorta poliçesine sahip olursunuz.
Sigorta poliçesi, yaptırılan sigorta ile ilgili tüm detayları içeren bir sözleşmedir. Hem sigorta şirketi hem de sigortalı tarafından imzalanır ve üzerinde yazan tüm şartlar, haklar ve sorumluluklar kabul edilir. Genellikle 1 yıl süre ile düzenlenen poliçe, özellikle sigortalı için çok önemlidir. Belge üzerindeki teminatlar, sigortalının hangi durumlara karşı korunduğunu ve hangi şartlarda ödeme alabileceğini ifade eder.
Kişinin kendi sağlığını, değerli mallarını ve bazı durumlardaki sorumluluklarını sigorta ürünleri ile güvence altına alması mümkündür. Her sigorta ürününün kendine özgü bir poliçesi vardır ve güvence altındaki tüm riskler, bu belgede belirtilir. Dolayısıyla işlemlerin yapılmasının ardından bu belge düzenlenmeli ve sigortalı tarafından teslim alınmalıdır.
Poliçe, sigortalı kişinin elinde bulundurduğu bir kanıttır. Rizikonun gerçekleşmesi hâlinde başvurulabilecek bir belgedir. Peki, sigorta poliçesi nedir?
Yapılan sigortanın konusu, başlangıç ve bitiş tarihleri, düzenlenme tarihi, ödenecek prim tutarı, teminat limitleri, ödenecek teminat tutarları, teminat konuları ve rizikolar gibi detaylı bilgileri içeren belgeye poliçe adı verilir. Bu belge, sigorta şirketi ve tüketici arasında imzalanan bir sözleşme yerine geçer. Belge üzerinde şirketin, acentenin ve sigortalının iletişim bilgileri de yer alır.
Bu belge, sadece yetkili kişiler tarafından düzenlenmelidir. Yetkili kişiler ise genellikle şirketler tarafından yetki verilen acentelerdir. Bununla birlikte online acenteler tarafından da düzenlenebilir. Tüketicinin elinde bulundurması gereken sigorta poliçesi nasıl düzenlenir?
Poliçe düzenlenirken, ödenen prime dahil edilen tüm teminatlar açıkça belirtilmelidir. Rizikolar gerçekleştiğinde tarafların hangi konulardan sorumlu olduğu ve ödenecek tazminatlar, yine bu belge referans alarak belirlenir. Düzenlenen asıl belgenin sigortalıya verilmesi gerekir. Acente ya da sigorta şirketi de bir kopya nüsha düzenleyebilir.
İşlemlerin tamamlanmasının ardından düzenlenen poliçeye imza atmanız istenir. İmza atmadan önce dikkat etmeniz gereken birtakım detaylar vardır. Aksi hâlde haklarınızı temin etmeniz zorlaşabilir. Sigorta poliçesi imzalanırken nelere dikkat etmeli?
İmza atmadan önce genel şartların poliçede yer almasına ve açıkça belirtilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Rizikolar gerçekleştiğinde, belge üzerinde yazılı olan şartlar geçerli olur. Sözleşme yerine geçen bu belgeyi imzalamadan önce varlığından emin olunması gereken genel şartlardan bazıları şöyledir:
Sigorta poliçelerinde yer alan şartlar, sigortanın türü ve kişilerin isteklerine göre değişiklik gösterir. Poliçenin yanında yer alan genel ve özel şartlar da müşterileri ve sigorta şirketleri için bağlayıcı özellikler arasındadır. Genel şartlar standart metin özellikleri neticesinde, hemen her branş için aynı maddeleri kapsar.
Özel şartlar ise daha çok sigorta yaptıracak kişinin yatıracağı miktar, sigortanın içinde olmasını istediği ekstralar ve teminatların ne oranda verileceğine yönelik olarak değişiklik gösterir. Sigorta poliçesi hem isteğe bağlı sigortalar hem de zorunlu sigortalar için düzenlenir.
Sigorta poliçesinde yer alan tüm maddeler sigorta yaptıran kişinin haklarını belirlemeye ve korumaya yöneliktir. Dolayısıyla bu belge kritik bir önem taşır. Aynı zamanda sigorta şirketlerinin de dolandırıcılıklara karşı kendini koruması için önemlidir. Her iki tarafın da riskli durumlarda mağdur olmaması için hazırlanan poliçelerin en detaylı şekilde planlanması ve incelenerek imzalanması gerekir.
Sağlık sigortası, kasko, trafik sigortası gibi tüm sigorta türleri için yapılan poliçe aynı zamanda sigortanın kapsamını da detaylı şekilde göstermesi nedeniyle önemlidir.
Çok sayıda sigortacılık ürünü olduğu için poliçeler de çeşitliliğe sahiptir. Her üründe teminatlar da farklılık göstereceği için bu çeşitler hakkında net maddeler sunmak mümkün değildir. Ayrıca her bir sigorta ürününe ait alt ve ek ürünler de mevcut olabilir. En çok kullanılan çeşitler şunlardır:
Yaptırdığınız bir sigortanın poliçesini kestirip yanınızda taşımanız, bazı durumlarda zorunluluk arz ederken kestirmemeniz bazı risklere yol açabilir. Bu zorunluluk, sigorta şirketi tarafından size bildirilmelidir. Örneğin trafik sigortası poliçesi dijital olarak sorgulandığı için taşınması zorunlu değildir. Fakat olası bir kaza anında bu belge yanınızda olmazsa bazı problemler yaşayabilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.