Üyelik aktivasyonunuz tamamlanmadı!

hangikredi.com

SGK Tahsis Talebi Ne Demek?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 29.05.2024 Güncelleme Tarihi: 29.05.2024

Sosyal Güvenlik uygulamalarında tahsis talebi emeklilik ve emeklilikle alakalı işlemler için yapılır.

SGK Tahsis Talebi Ne Demek?
Emekli olmak istiyor ya da emeklilikle ilgili başvuruda bulunmaya hazırlanıyorsanız “tahsis talebi ne demek?” sorusunun cevabını içerikte okuyabilirsiniz.

SGK tahsis talebi nedir?

Emekli olmak ya da vefat eden sigortalının maaşını almak için SGK tahsis talebi işlemi yapılır. Tahsis talebi sigortalılık ve emeklilikle alakalı farklı türde işlemleri kapsar. Genellikle emeklilik başvurusu amacıyla yapılsa da ölüm - yetim aylığı bağlanması sırasında da tahsis talep formu verilir. Özetle emekli tahsis numarası kullanılarak yapılan işlemlerin geneline tahsis talebi denir.

Emekli olmak isteyen kişiler tahsis talebinde bulunarak bu haklarını kullanır. SGK’ya yapılan emeklilik başvurularının diğer adı tahsis talebidir. Erken emeklilik başvurusu yani EYT tahsis talebi de bu şekilde isimlendirilir.

Emeklilik zamanınız geldiğinde bu hakkınızı kullanmak için SGK’nın sizden istediği belgeleri toparlamalı ve kuruma teslim etmelisiniz. SGK İl Müdürlüğü ya da e-Devlet üzerinden de emeklilik tahsis talebini gerçekleştirebilirsiniz. Tahsis talebi olumlu sonuçlandıktan sonra size verilen tahsis numarası ile emekli maaşınızı alabilirsiniz.

Sigortalı kişi vefat ettikten sonra onun birinci dereceden akrabaları (eş, çocuklar) hak sahibi olur. Sigortalıdan doğan maaş haklarını devletten alabilmeleri SGK’ya başvuru yapmalarına bağlıdır. Bu başvuru maaş bağlanması, cenaze ya da evlilik yardımı alınması gibi farklı talepleri kapsayabilir.

Hak sahiplerinin başvurusunda vefat eden kişiye ait tahsis numarası kullanılarak form doldurulur, kuruma teslim edilir. Ardından hak sahibinin talebine göre tahsis işlemi yapılır. Onay almak için formu eksiksiz şekilde doldurup, sigorta sicil numarası ile emeklilik tahsis numarasını doğru yazmaya özen gösterebilirsiniz. Aksi halde reddedilip aylarca beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Kimler tahsis talebinde bulunabilir?

Emekli olmak isteyen, emekliliğe hak kazanmış ya da emekli iken vefat eden kişilerin hak sahipleri tahsis talebinde bulunabilir. Emeklilik şartlarınızı bilmiyorsanız e-Devlet üzerinden “Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olabilirim?” sekmesini kullanarak öğrenebilirsiniz. Emeklilik tahsis talebinde bulunacak kişilerde şu şartlar aranır:

  • Emeklilikte sigorta girişi, prim ödeme gün sayısı, yaş şartlarını karşılayanlar
  • Malulen ya da yaşlılık nedeniyle emekliliğe hak kazananlar
  • EYT kapsamından emekli olma hakkı kazananlar

Emekli olmak için sizden istenen şartları karşılıyorsanız SGK’nın istediği belgeleri toplayarak başvuru yapabilirsiniz. Gelir Aylık Belgesi ile Ödenek Talep Belgesi başvuru formu yerine geçtiğinden ekstra belge doldurmanıza gerek kalmaz.

Tahsis talebinin onaylanması sırasında sigorta türüne göre çalışmaya başlanan ilk tarih ile – tahsis talebi yapıldığı tarih arası hesaplanır. Malullük, yaşlılık, ölüm sigortalılığı başvurularında farklı sigortalılık süreleri aranır. Ölen sigortalının yakınları başvuru yapıyorsa sigorta başlangıç tarihi ile ölüm tarihi arası hesaplanır. Hesaplamalarda “Tahsis Talep Tarihi / Sigortalı Ölüm Tarihi – Sigorta Başlangıç Tarihi” formülü kullanılır. Örnekler:

  • Tahsis talep (30/09/2010) - işe başlama (01/08/1982) = 28 yıl 1 ay 29 gün
  • Sigortalı ölüm (30/09/2010) - işe başlama (01/08/1982) = 28 yıl 1 ay 29 gün

Yaşlılık ya da ölüm sigortası bağlanırken dikkate alınan konu yaş şartı olur. Sigortalının yaş şartını hesaplamak için “tahsis talep tarihi / sigortalı ölüm tarihi – sigortalı doğum tarihi” formülü kullanılır. Örneğin 57 yaş koşulu aranan bir sigortalının emekliliğinde:

  • Tahsis talep (12.12.2023) – sigortalı doğum (15/05/1970) = 53 yıl 6 ay 27 gün (emekli olamaz)
  • Sigortalı ölüm (30/09/2010) - sigortalı doğum (01/03/1953) = 57 yıl 6 ay 29 gün (emekli olabilir)

Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılan emeklilik tahsis talep çeşitleri şunlar:

  • Emeklilik Talebi: Normal şartlar karşılandığında ya da engellilik, ölüm, yaşlılık gibi farklı nedenlerle emekli olma amacıyla başvuru yapılır. Her emeklilik türünün koşulları ve kişinin dahil olduğu grup değişebilir.
  • Cenaze Talebi: Emekli olan kişinin ölümünden sonra aile bireylerine defin masraflarını karşılaması için bir defaya mahsus olarak yapılır.
  • Evlenme Yardımı Talebi: Anne ya da babasından yetim aylığı alan kız çocuklarına sadece bir defaya mahsus olarak evlenirken verilir.
  • Ölüm Aylığı Talebi: Vefat eden sigortalının eşine güncel aylığının %50’sinin bağlanmasına ölüm aylığı adı verilir. Diğer adı ile halk arasında dul maaşı olarak anılır.
  • Yetim Aylığı Talebi: Ölen sigortalının çocuklarının her birine %25 oranında güncel maaş bağlanır. Cinsiyet fark etmeksizin yetim aylığı bağlansa da erkek çocuklar okula devam etmiyorsa 18 yaşında, ediyorsa 20 ya da 25 yaşında kesilir. Kız çocukları evlendikten sonra yetim aylığı alamaz.

Tahsis talebi için gerekli belgeler nelerdir?

Emeklilik tahsis talebine başvuru yapmadan önce şartları karşıladığınızdan emin olmalısınız. Ardından kuruma giderek ya da dijitalden e-Devlet aracılığı ile başvuru yapabilirsiniz Başvuru sırasında şu belgeler istenir:

  • T.C. Kimlik Belgesi ya da pasaport fotokopisi ve aslı
  • SGK Hizmet Döküm Belgesi (4A, 4B, 4C)
  • Eş ve çocuk bilgileri yer alan nüfus kayıt örneği (boşanma ilanı ya da vefat belgesi)
  • Askerlik borçlanması belgesi ya da terhis belgesi, doğum borçlanma belgesi
  • Ödenek talep belgesi veya gelir aylık belgesi
  • Malulen emeklilikte engel durumunu gösteren malullük belgesi
  • Yetim ve ölüm aylığında sigortalının ölüm ilamı

Emeklilik tahsis talebinde bulunabilmek için kişinin işten ayrılması gerektiğinden EYT ile emekli olacakların süreci farklı işler. Çalışmayan EYT’liler direkt yukarıdaki belgeleri toplayarak başvuru yapabilir. Aktif olarak çalışan EYT tahsis talep süreci ve belgeleri ise şu şekilde:

  • Çalışan kişi işyerine fesih dilekçesi verir, işveren KOD 8 ile çıkış işlemi yaparak SGK’ya bildirir.
  • İşten çıkış tamamlandıktan sonra SGK’ya tahsis talep başvurusu yapılır.
  • Çalışma hayatına devam etmek isteyenler tahsis talebinden en erken sonraki gün (Sosyal Güvenlik Destek Primi) SGDP bildirgesi verir.
  • Çalışma hayatına dönmek istemeyenler emekli maaşını bekleyebilir.

Eğer emekli maaşı alırken çalışmaya devam ederseniz aylıktan kesinti yapılır. SGDP bildirgesini işten çıkıştan en geç 30 gün içinde veren ve kendi iş yerinde çalışanlar %5 oranında destek aldığından daha az kesinti yaşar.

Tahsis talebi ne zaman sonuçlanır?

Hangi nedenle başvuru yapıldığına bakılmaksızın tahsis taleplerinin onaylanması için belli bir süre geçmesi gerekir. Kurumda başvuru yapılan bölümün yoğunluğuna göre süreç birkaç ayı bulabilir. Genellikle başvurular 45-60 gün içerisinde sonuçlansa da süre uzayıp kısalabilir.

Sonuç açıklandıktan sonra eğer tahsis talebi onaylandıysa başvuru tarihi itibari ile alınmaya hak kazanılan maaş tutarı toplu bir şekilde yatar. Süreç uzasa bile ilk maaşın toplu şekilde yatırılması, hak kaybının yaşanmaması nedeniyle endişe etmenize gerek kalmaz.

Başvuru sırasında belirttiğiniz telefon numaranıza genellikle sonuç açıklandığında mesaj gelir. Siz kendiniz sonuca ulaşmak için şu yöntemleri izleyebilirsiniz:

  • e-Devlet > Emeklilik Hizmetleri > Tahsis Talep adımlarını izleyerek sonucu öğrenebilirsiniz.
  • SGK İl Müdürlüklerine başvuru yaparak sonuca T.C. kimliğinizi göstererek ulaşabilirsiniz.

Tahsis talebiniz reddedilirse duruma göre farklı yöntemler izleyebilirsiniz. Genellikle evrakta sorun olması ya da belirtilen şartların karşılanmaması halinde tahsis talebi reddedilir. Yaş tutmaması, prim gününün eksik olması gibi nedenler en fazla red sebepleridir. Evraklarda ya da şartlarda sorun olmadığını düşünüyorsanız kuruma inceleme talebiyle başvuruda bulunabilirsiniz. Evrak sorunu ya da şartların karşılanmaması nedeniyle başvuru reddedilirken en erken 6 ay sonra yeniden başvuru yapmanız mümkündür.

Bankaların emekli maaş promosyon ve avantajlarını karşılaştırın!

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Online Girişimcilik Nedir, Avantajları Nelerdir? 4.09.2024

    Online Girişimcilik Nedir, Avantajları Nelerdir?

  • 3D Secure Nedir? 2.09.2024

    3D Secure Nedir?

  • Ferdi Kaza Sigortası Nedir? Nasıl Yapılır? 28.08.2024

    Ferdi Kaza Sigortası Nedir? Nasıl Yapılır?

  • Kaldıraçlı İşlem Nedir? 27.08.2024

    Kaldıraçlı İşlem Nedir?