Gerçek kişiler tarafından kurulan şahıs şirketleri, ortaklara sınırsız sorumluluk tanır.
İçindekiler
Şahıs şirketi; kuruluşu, işleyişi ve kapanma prosedürleri ile özellikle girişimcilere uygundur. İsmindeki “şahıs” ibaresinden dolayı bu şirketin sadece bir kişi tarafından kurulduğu yanılgısı oluşabilir. Öte yandan belirli sayıda ortağın çabalarıyla da bu tür bir şirket kurulabilir. Gerçek kişiler tarafından kurulan bu şirket türü, ortaklara sınırsız sorumluluk tanır. Tek kişiyle ya da birden fazla ortakla kurulabildiği için sektörde yer edinmek isteyen girişimciler ile küçük ve orta ölçekli işletmelerin tercihi olur.
Şahıs şirketleri, girişimcilerin fikirlerini özgürce hayata geçirmesine imkân tanır. Düşük sermayeyle kurulabildiğinden küçük işletmeler için uygun koşulları sağlar. Şahıs şirketi, özellikleri bakımından birtakım yasal zorunluluklar taşır. Bu yasal zorunluluklar şu şekilde sıralanabilir:
Bu şirket türünde kademeli vergilendirme prosedürleri uygulanır. Türk Ticaret Kanunu’na göre belirlenen vergi oranları, her yıl güncellenir. Ticaret unvanı alma noktasında da birtakım prosedürler söz konusudur. Gerçek kişi tacirin adı ve soyadı, şirketin unvanında mecburi olarak yer alır. Şahıs şirketi unvanına uygun eklerin getirilmesi ise bağlı olunan vergi dairesinden talep edilebilir.
Devlet memurları dışında 18 yaşından büyük olan tüm bireyler şahıs şirketi açabilir. Şahıs şirketini tüzel kişiler tarafından kurulan benzerlerinden ayıran unsur, ortakların vergilendirmeden tüm mal varlıklarıyla sorumlu olmasıdır. Buna bağlı olarak şirketin borçları ortakları eşit oranda ilgilendirir. Ortakların şirketten ayrılma talebine oy birliğiyle onay verilir. Böylece ortağın ayrılması sonucunda oluşması muhtemel maddi zararlar önlenir.
Mevzuata göre internet üzerinden satış yapmak için vergi levhasına ve ticaret unvanına sahip olmak zorunludur. Bu nedenle e-ticaret platformlarında satış yapmak isteyenler de şahıs şirketi kurabilir. Yasal prosedürleri tamamladıktan sonra işletmeniz için gerekli olan maddi desteğe ise ihtiyaç kredileri aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
En avantajlı ihtiyaç kredilerine göz atın!
Şahıs şirketi kurmak için öncelikle gerekli olan belgeler hazırlanmalıdır. Ardından bağlı olunan vergi dairesine başvuru gerçekleştirilebilir. Bu başvuruyu kendiniz gerçekleştirebileceğiniz gibi bir muhasebeciye veya mali müşavire vekâlet vererek de yapabilirsiniz. Belgelerle birlikte yapılan müracaatın ardından vergi memurları tarafından yoklama işlemi gerçekleştirilir. Bu işlemin sonucunda birkaç gün içinde vergi levhası ve ticaret unvanı almak mümkün olur.
“Şahıs şirketi nasıl kurulur?” sorusunun bir cevabı da e-Devlet uygulamasıdır. İşletme adresi, çalışan sayısı, vergilendirme türü ve başlama tarihi gibi bilgiler sisteme girildikten sonra başvuru yapılır. Vergi dairesinin yoklama işlemlerini gerçekleştirmesinin ardından ise şahıs şirketi için gerekli prosedürler tamamlanır.
Şahıs şirketi kurmak isteyen kişilerin birtakım yasal zorunlulukları yerine getirmesi beklenir. Bağlı olunan vergi dairesine başvuru ve yoklama işlemleri için gerekli birtakım belgelerin eksiksiz biçimde teslim edilmesi gerekir. Şahıs şirketi için gerekli evrak şunlardır:
Şahıs şirketi kurmak için başlangıç sermayesi gerekmez. Ancak onay aldıktan sonra işletmenin sürekliliği için maddi desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. KOBİ ihtiyaç kredisi; küçük ve orta ölçekli işletmelerin kuruluş ve işleyiş maliyetlerini karşılamasına destek olur. HangiKredi’nin hesaplama araçlarını kullanarak kendiniz için uygun olan finansal desteği bulabilirsiniz.
Şahıs şirketleri, hızlı ilerleyen prosedürleri sayesinde girişimcileri memnun eder. Bu noktada e-Devlet üzerinden başvuru yapabilme gibi çeşitli avantajlar mevcuttur. Bağlı olunan vergi dairesine yapılan müracaatın ardından tüm işlemler tamamlanır. Böylece kendi şirketinizi oldukça kısa bir sürede kurabilirsiniz.
Şahıs şirketinin avantajlarının arasında kuruluş işlemleri için çok sayıda belgeye ihtiyaç duyulmaması yer alır. Siz de e-Devlet üzerinden temin edebileceğiniz belgelerle kolayca başvuru yapabilirsiniz. Şahıs şirketlerinin kapanış süreci de tıpkı kuruluşta olduğu gibi vakit almaz. İşleriniz istediğiniz gibi gitmediğinde gerekli işlemleri gerçekleştirerek birkaç gün içinde şirketinizi kapatabilirsiniz.
Şahış şirketinin bir avantajı da kuruluş sürecinde bütçenizi aşan bir maliyet üstlenmenizi gerektirmemesidir. Şirketiniz için bir çalışma ortamı yaratmak isterseniz kuruluş sürecinde destek kredilerinden faydalanabilirsiniz. Bireysel iş yeri kredisi imkânlarından yararlanarak faaliyetlerinize kendinize ait bir gayrimenkulde devam edebilirsiniz.
Şahıs şirketi kurma maliyeti, girişimcilerin ağır bir maddi yükün altına girmesine yol açmaz. Bu süreçte; notere, vergi dairesine, serbest muhasebeciye ya da mali müşavire birtakım ödemeler yapmanız gerekir. Başvuru formuyla birlikte vergi dairesine gidilmeden önce ilgili ödemelerin yapılmış olması önem arz eder. Söz konusu ödemelerin tutarı her yıl güncellenir.
Şahıs şirketi açmanın ortalama maliyeti yaklaşık 1262 ila 1800 arasındadır. Bu meblağ; çalıştırılan personel sayısına, SGK ödemelerine ve yazar kasa bulundurma zorunluluğuna göre değişiklik gösterebilir. Masraflar beklentinizin üzerinde olduğunda kredi notu gibi finansal durumunuza dair verileri göz önünde bulundurarak bankaların KOBİ’ler için sunduğu desteklerden yararlanabilirsiniz.
Şahıs şirketi vergi oranları her yıl güncellenir. İlgili şirket türünde işlem yapan tacirler, elde ettikleri gelir üzerinden vergilendirilir. Kademeli vergilendirmenin gereği olarak gelir artışı durumunda bir üst dilimin oranından ödeme yapılır. 2024 yılı itibarıyla şahıs şirketi gelir vergisi dilimleri ve oranları aşağıdaki tablodaki rakamlar üzerinden ödenir.
Gelir Dilimleri | Vergi Oranı |
---|---|
0 -110.000 TL | %15 |
110.000 - 230.000 TL | %20 |
230.000 - 580.000 TL | %27 |
580.000 - 3.000.000 TL | %35 |
3.000.000 TL+ | %40 |
Şahıs şirketleri aynı zamanda katma değer vergisi mükellefidir. Bu kapsamda alım ve satım sırasında oluşan KDV farkına bakılır. Alımların KDV oranı daha fazlaysa ilgili ayda ödeme yapılmaz. Şirket matrah artırımı ise kişilerin vergi yükünü azaltır. Siz de devlet tarafından belirli dönemlerde çıkarılan yapılandırma kanunlarını takip ederek matrah artırımı avantajlarından yararlanabilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.