Kredi çekmek istediğinizde başvurunuzun olumlu ya da olumsuz sonuçlanması kredi notunuz ve kredi risk raporuna göre belirlenir.
İçindekiler
Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından hazırlanan risk raporu, kişi ve kurumların kredi ve kredi kartı ödemeleri ile ilgili kayıtların yer aldığı belgedir. Bu raporda kredi ve kredi kartları ile ilgili ödeme ve borç bilgileri ile kalan borç gözükür. 2013 yılında yapılan düzenleme ile birlikte fatura ödemeleri de risk raporu kapsamına girmiştir. Risk merkezi tarafından oluşturulan risk raporunda yer alan bilgiler kredi puanını etkiler. Ödemeleriniz düzenli ise kredi skorunuza olumlu bir yansıması olur. Risk raporu kişinin bir sonraki kredi ya da kredi kartı ödemesini düzenli ödeyeceğini garanti etmez fakat kişinin ödeme alışkanlıklarına dair fikir verir.
Türkiye’de faaliyet gösteren bütün bankalar, kredi kullanan müşterilerinin bilgilerini Kredi Kayıt Kurumu’na (KKB) iletir. Bu durum, kamu bünyesinde faaliyet gösteren kuruluşlar ve özel bankaların tamamı için geçerlidir. Söz konusu bilgi aktarımının temel amacı, kredi ürünlerine başvuran müşterilerin güvenilirlik durumunun bankalar tarafından görnütlenebilmesidir. KKB tarafından hazırlanan ve tüketicilerin güvenilirliği hakkında detaylı bilgi veren belgeler “Kredi Risk Raporu (KRR)” olarak adlandırılır.
Kredi risk raporu, bankaların gerçek ve tüzel müşterileri hakkında detaylı bilgi içerir. Söz konusu belge, kredi ürünlerinin kullanımını, ödeme istikrarını ve bunun gibi müşterinin güvenilirliğini etkileyen unsurları gösterir. Kredi başvurusu yapmak istiyorsanız, mevcut finansal durumunuzu gözden geçirmek için söz konusu raporu edinmeniz tavsiye edilir.
Kredi ürünlerinden herhangi birini kullanmış olan herkesin KBB veritabanında bir sicili vardır. KRR, bu sicile ilişkin bilgileri içeren bir rapordur. Geçmişte kullandığınız finansman, kart ve mevduat hesabı kredi ürünlerine ilişkin bütün bilgiler raporda yer alır. Söz konusu belgede yer verilen başlıca bilgiler şunlardır;
Kredi risk raporunda, yukarıda bahsedilen bilgilerin yanı sıra finansal hareketliliğe dair veriler de bulunur. Örneğin; ödemesini geciktirdiğiniz veya yapmadığınız kredi kartı ekstreleriniz raporda görünür. Finansman taksitlerinizin ödenme durumu da bu belgede yer verilen önemli bilgiler arasındadır. Bankalar, bu raporda kredi ürünlerini nasıl kullandığınıza ilişkin bütün verileri görebilir.
Daha önce hiçbir kredi ürünü kullanmamış olan bir kişinin KBB puanı “0” olarak hesaplanır. Söz konusu ürünlerin kullanılmaya başlanmasından itibaren 1 ile 1900 arasında bir değerlendirme yapılır. Bu skalada en riskli puan “1” olarak belirlenir. Başka bir ifadeyle; kredinizin onaylanma ihtimali sahip olduğunuz puan ile doğru orantılıdır. Risk durumuna göre belirlenen puan skalası aşağıdaki gibidir:
Puan Değeri | Açıklaması |
---|---|
0-699 | Çok riskli: Hiçbir koşulda kredi verilmez |
700-1099 | Orta riskli: Kredi alma ihtimali düşük |
1100-1499 | Az riskli: Belirli koşullara göre kredi verilebilir |
1500-1699 | İyi: Kredi başvuruları çoğunlukla olumlu değerlendirilir |
1700-1900 | Çok iyi: Kredi başvuruları olumlu değerlendirilir |
Yukarıdaki tabloyu özetlemek gerekirse; puanınızın 699’dan düşük olması hâlinde kredi başvurularınızın olumlu değerlendirilme ihtimali söz konusu değildir. Negatif bir puana sahipseniz, finansal faaliyetlerinizi istikrarlı hâle getirmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede, kredi notunuzun yüksek bir seviyeye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Bu konuda detaylı bilgi edinmek için “Kredi Başvurusu Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.
Risk raporu yapılan ticaretlerde riski azaltmaya yarar. Örneğin sahibi olduğunuz dükkanı birine kiraya vermeyi planlıyorsanız risk raporu talep edebilirsiniz. Bankalar da kredi verecekleri zaman kredi verecekleri kişinin risk raporunu incelemek isterler. Kredi puanınıza etki eden risk raporu, kredi alıp alamamanızda büyük bir etmendir.
Dört farklı risk raporu bulunmaktadır. Bu raporlar aşağıdaki gibidir:
Kredi risk raporu öğrenme, finansman başvuruları için oldukça önemlidir. Bankaların sunduğu bireysel ve ticari kredilerden yararlanmanız için iyi bir puana sahip olmanız gerekir. Bu puanı öğrenerek, finansal durumunuzu iyileştirebilir ve kredi başvurularınızın olumlu değerlendirilmesini sağlayabilirsiniz.
Başvuru sürecinde işinize yarayacak bilgileri "Kredi için Gerekli Belgeler" başlıklı içeriğimizden okuyabilirsiniz.
KBB puanı, kredi kullanımının yanı sıra finansal istikrarı gösteren bir değerdir. Söz konusu puan, birçok kurum tarafından istenebilir. Örneğin; devlet tarafından sağlanan girişimci kredilerinin birçoğunda iyi bir KBB puanına sahip olma koşulu vardır. Kredi notu, taksitli alışveriş imkânı sunan yerler tarafından da istenebilir. Kredi risk raporu öğrenme işlemi yaparak, finansman başvurularınızın nasıl değerlendirileceğini görebilir ve olumsuz durumları iyileştirmek için adım atabilirsiniz.
Kredi risk raporu, e-Devlet üzerinden öğrenilebilir. Turkiye.gov.tr adresinde yer alan Türkiye Bankalar Birliği uygulamasına erişim sağlayarak risk raporunuzu görebilirsiniz. Sistem üzerinde aynı gün içinde 1 ve her ay 4 adet ücretsiz rapor çıkarma hakkı mevcuttur. Belge talebinde bulunduktan sonra tarafınıza SMS yoluyla bir şifre iletilir. Bu şifreyi kullanarak raporu görüntüleyebilir veya indirebilirsiniz.
SMS ile kredi risk raporu almak için bankalara şahsi müracaat yapabilir, Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi’ne posta ya da e-posta yoluyla başvuruda bulunabilirsiniz.
En avantajlı krediyi bulmak için Kredi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz!
Mevcut varlıklarınızı gözden geçirerek kredi başvurularınızın değerlendirilmesi hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Söz konusu varlıklara borçlarınızı da dahil etmeniz tavsiye edilir. Kredi ve kart borçlarınızı ödemek konusunda istikrarlı bir plan izlediğiniz puanınız otomatik olarak yükselir. Kredi limiti, çalışılan banka sayısı ve ödeme periyotlarını göz önünde bulundurarak detaylı bir hesaplama yapabilirsiniz. Finansman ihtiyacınızı avantajlı yollarla değerlendirmek için riski en düşük yatırım araçları arasında bir tercih yapabilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.