hangikredi.com

Portföy Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 29.03.2023 Güncelleme Tarihi: 15.08.2023

Sermaye piyasaları; araçları ve kurumları ile her geçen gün hızlı bir değişime sahne olur.

Portföy Yönetimi Nedir? Nasıl Yapılır?
Özellikle uluslararası ekonomi piyasalarında yaşanan krizler, menkul kıymet borsalarında değer kaybını beraberinde getirebilir. Hâl böyle olunca yatırımcılar için finansal okuryazarlık ve portföy yönetimi konuları gündeme gelir.

Birden fazla menkul kıymetin bir araya geldiği finansal bir varlık olan portföy, ölçülebilir niteliktedir. Portföy yönetimi ise yatırımcının finansal varlıklarını ve riskleri göz önünde bulundurarak maksimum verim sağlanması amacıyla ilerleyen bir süreci kapsar.

Portföy yönetimi nedir?

Portföy, para piyasalarında işlem yapan yatırımcılar açısından önemli bir finansal varlıktır. Portföy; gerçek ve tüzel kişilerin kâr amaçlı yatırım yapmak için elinde bulundurduğu araçları temsil eder. Nakit para, altın, tahvil, bono, hisse senedi, mevduat gibi pek çok yatırım aracı, portföye dâhil olabilir. Portföy yönetimi ise yatırımcının finansal kaynakları üzerinden maddi bir kazanç sağlamak amacıyla yapılan işlemlerin tümüne verilen isimdir. Söz konusu işlem, yetki belgesine sahip kuruluşlar vasıtasıyla yapılır.

Uzmanlar tarafından yürütülen portföy yönetimi, yatırımcının kazanç ve risk beklentileri doğrultusunda gerçekleştirilir. Bu süreç içerisinde yatırımcı ile yetkili kuruluş arasında bir sözleşme imzalanır. Sözleşmede vade ve risk profili konuları yer alır. Süreç boyunca risk profili baz alınır ve yatırım araçlarının performansı anlık olarak takip edilir. Ayrıca sermaye piyasalarında yaşanan değişimlere uygun bir şekilde de portföy güncellemeleri yapılır.

Hangi yatırım araçları portföy yönetimi içerisine dâhil edilir?

Sermaye piyasalarında işlem yapan kişiler, sahip olduğu kaynakları ve değerleri kullanarak kazanç elde etmeyi hedefler. Bu kaynaklar ve değerlerin tümü ise yatırım araçları olarak adlandırılır. Para borsalarında işlem gören tüm yatırım araçları, portföy yönetimi içerisine dâhil edilebilir. Sıkça tercih edilen ve portföy yönetimine dâhil edilen yatırım araçları ise şu şekilde sıralanır:

  • Altın
  • Döviz
  • Sanal para birimleri
  • Gayrimenkul
  • Hazine bonosu/Devlet tahvili
  • Vadeli mevduat
  • Hisse senedi
Portföy yönetimi nedir

Yatırım analizi ve portföy yönetimi, söz konusu araçlarla mevcut tasarrufu kazanca dönüştürmeyi hedefler. Farklı yatırım araçlarını doğru bir şekilde değerlendirmek getiri elde edebilmek adına önem teşkil eder. Risklerin minimize edilerek yürütüldüğü bu süreç içerisinde yatırımlarınızı kâra çevirebilirsiniz.

Portföy yönetimi çeşitleri nelerdir?

Portföy yönetimi, temelde iki yaklaşımla gerçekleştirilir. Bunlar aktif ve pasif portföy yönetimi olarak sıralanır. Aktif portföy yönetiminde yatırımcı sermayesinin, düşük performans gösteren hisse senetlerinden uzaklaştırılması hedeflenir. Bu işlemdeki temel amaç, yatırımı potansiyel olarak daha yüksek performans gösteren varlığa aktarmaktır. Portföy yöneticileri söz konusu yöntemle gelecekteki faiz oranı hareketlerine dayanan aktif bir strateji benimserler. Bahsi geçen portföy yönetim çeşidi; uzmanlık, yüksek maliyet ve ciddi araştırma gerektirdiğinden çoğunlukla büyük yatırımcılar tarafından tercih edilir.

Pasif portföy yönetiminde yatırım yapılan menkul kıymet sermaye piyasalarında etkindir. Yatırımla ilgili her türlü bilgi piyasa tarafından değerlendirildiği için fiyatlara yansır. Bu yönetim şeklinde geleceğe dair bilgi tahmini yapılmaz. Bundan dolayı teknik ve trend analizlerine ihtiyaç yoktur. Diğer portföy yönetim çeşitleri ise şu şekilde sıralanır:

Satın al ve elde tut stratejisi Seçilen menkul kıymetlerde yatırım süresince değişiklik yapılmaz. Piyasa fiyatlarının değişmesi alış ve satış sürecini etkilemez.
Maliyeti ortalama stratejisi Belirli aralıklarla, eşit tutarlı ve uzun süreli yatırım yapılmasına dayanır.
Gelecekteki yükümlülükleri karşılama stratejisi Portföye alınacak yatırım araçlarının vadeleri üzerinde durulur. Nakit akışı kesin ve getirisi belli olan menkul kıymetlere yatırım yapılır.
Sabit değer stratejisi Portföyün bir bölümü sabit getirili finansal varlıklara ayrılır. Böylece piyasa dalgalanmalarına karşı yatırım değeri sabit tutulur.
Sabit oran stratejisi Portföydeki farklı menkul kıymetlere yapılacak olan yatırımın oranı sabittir.
Değişken oran stratejisi Yatırım, hisse senetlerinde yaşanan fiyat artışı durumunda sabit getirili varlıklara yapılır. Böylece senetlerin bir kısmı yüksek fiyattan satılmış olur.
Endeks içerikli oran stratejisi Yatırım, endeks kapsamındaki hisse senetlerinin ağırlıkları korunarak yapılır.
Portföy sigortası Yatırımcıyı gelecekte oluşabilecek risklere karşı korur.

Yatırım analizi ve portföy yönetimi, söz konusu araçlarla mevcut tasarrufu kazanca dönüştürmeyi hedefler. Farklı yatırım araçlarını doğru bir şekilde değerlendirmek getiri elde edebilmek adına önem teşkil eder. Risklerin minimize edilerek yürütüldüğü bu süreç içerisinde yatırımlarınızı kâra çevirebilirsiniz.

Neden portföy yönetimi yapılır?

Yatırımcılar, sermaye piyasalarında işlem yaparken değişken getirilere sahip çoklu fırsatlar nedeniyle bir uzmana ihtiyaç duyar. Yatırımdan mümkün olan en büyük getiriyi elde edebilmek için de portföy yönetimi hayati bir önem taşır. Portföy yönetimi, yatırım noktasında riskleri ortadan kaldırmak ve getiriyi maksimize etmek amacıyla yapılır. Söz konusu yönetim, yatırım bütçesine bağlı olarak en iyi stratejinin belirlenmesi açısından mükemmel bir yoldur. Yatırımcının hedefine ve risk alma kapasitesine özel olarak bir yönetim biçimi benimsenir. Bu da yatırımcıların tamamen kendilerine özgü bir strateji çerçevesinde hareket etmesine yardımcı olur.

Yatırım araçlarını kapsayan portföy yönetimi nasıl yapılır?

Portföy yönetimi, yatırımcıların kazanç sağlayabilmesi için vekaleten yetkili olan şirketler tarafından yapılır. Portföy yönetim şirketleri, yatırımcıdan vekalet alarak sermaye piyasalarında işlemlere başlar. Öncelikle her müşteriye özel bir portföy hazırlanır. Burada yatırım sahibinin risk alma kabiliyeti, kazanç ve vade beklentisi gibi hususlara bağlı olarak yönetim planı şekillenir.

Portföy yönetimi, Excel tabloları veya farklı finansal araçlar kullanılarak yapılır. Finansal araçlar, sürekli olarak yetkili yönetici tarafından takip edilir. Ayrıca piyasaya göre güncellemeler yapılarak kazanç oluşturulmaya çalışılır. Bahsi geçen süreçte sermaye piyasaları ve portföy yönetimi birlikte takip edildiğinden kayıp verme olasılığı minimum seviyeye düşürülür.

Kimler portföy yönetimi yapabilir?

Portföy yönetimi faaliyeti, sadece Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yetkilendirilmiş şirketlerce yapılabilir. Söz konusu şirketler, bireysel ve kurumsal danışmanlık hizmetlerini portföy yöneticisi aracılığıyla verir. Portföy yöneticisi, yatırımcının mevcut varlıklarını analiz ederek danışmanlık hizmeti veren kişidir. Yönetici, bireysel danışmanlık hizmetinin yanı sıra kurumlara da yatırım önerileri verir.

Para piyasalarında işlem yapan pek çok birey, yatırımlarını kâr odaklı değerlendirmek için portföy yönetimi hizmeti alır. Bu noktada bireysel olarak kendi portföylerini yönetmek isteyenler, yatırım araçlarını yakından takip etmelidir. Siz de kendi yatırımlarınız için HangiKredi’de bulunan hesaplama araçlarını kullanabilir, mevduatların günlük hareketlerini ve bankaların kredi seçeneklerini kolayca takip edebilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?