Parsel, sınırları belirlenmiş toprak parçalarını, yani arazileri ifade eden bir kavramdır.
Arsa ya da ev sahiplerinin elinde bulundurdukları tapularda bazı detaylar yer alır. Bu detaylardan biri parseldir. Parsel, tapuya konu olan bölgenin sınırları ile ilgili bilgi veren bir detaydır. Ayrıca parsel, yatırımlarını arsa üzerinde değerlendirmek isteyen kişiler tarafından da bilinmesi gerekmektedir.
Parsel, sınırları belirlenmiş toprak parçalarını, yani arazileri ifade eden bir kavramdır. Sınırlar; tapu yasaları kapsamında, ilgili kurumlar tarafından, gerekli bilgiler dikkate alınarak çizilmektedir. Bu sınırlara göre parsel olarak belirlenen bölgenin içerisine sadece tek bir yapı inşa edilebilir. Parseller bir kişiye, birkaç kişiye ya da kurumsal firmalara ait olabilir.
Gayrimenkul terimi olarak parselin, “kadastro” ve “imar” olmak üzere iki farklı türü bulunmaktadır.
Bir arsanın kime ait olduğu ile ilgili bilgiler, Tapu Kadastro Müdürlüğü’nün sisteminde kayıtlıdır. Dolayısıyla arsanın kime ait olduğunu öğrenmek için, arsanın bulunduğu bölgenin bağlı olduğu tapu dairesine başvurulmalıdır. Fakat bu durumda, başkasına ait olan arsalar ile ilgili bilgi alabilmek zordur. Çünkü resmî daireler, başkası ile ilgili bilgileri üçüncü şahıslar ile paylaşmamaktadır.
Söz konusu arsanın adli bir vakaya dahil olması ya da sahibine ulaşılması gereken bir durumun doğması hâlinde, tapu dairesinin bilgi verme ihtimali vardır. Bu gibi durumlar için bir avukattan destek alınması gerekir. Avukatın yürüteceği işlemler sonucunda, sahibi olunmayan bir arsanın kime ait olduğu öğrenilebilir.
Detaylı parsel sorgulama işlemi için, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün sunduğu “Parsel Sorgu” uygulaması kullanılabilir. Web sayfası açıldıktan sonra, sol taraftaki menüden, mevcut bilgilerin uygun olduğu seçenek üzerinden tapu parsel sorgusu yapılabilir. Bu uygulama üzerinde İdari, Taşınmaz No, Analiz, Coğrafi ve Adres gibi seçenekler vardır. Her bir seçenek üzerinden, farklı bilgiler ile sorgulama yapabilmek mümkündür.
Ada parsel sorgulama işlemleri için de TKGM Parsel Sorgu uygulaması kullanılabilir. Bununla birlikte e-devlet üzerinden de parselin dahil olduğu adayı öğrenebilmek mümkündür. T.C. kimlik numarası ve şifre ile e-devlete giriş yapılmasının ardından, “Tapu Bilgileri Sorgulama” hizmeti aracılığı ile ada ve parsel numaraları öğrenilebilir.
Sahip olunan bir tapunun doğruluğunu ve geçerliliğini kontrol edebilmek için tapu sorgulama işlemi yapılmalıdır. Bu işlem için e-devlet platformunda yer alan “Tapu Bilgileri Sorgulama” sayfasına giriş yapmak gerekmektedir. Bir diğer yöntem ise Tapu ve Kadastro müdürlüğünün sunduğu “webtapu” hizmetidir. Bu yöntemler ile tapu sahibi bir kişi, tapusu ile ilgili tüm detayları öğrenebilir. Ayrıca “webtapu” hizmeti ile tapuyla ilgili şu işlemler de yapılabilir:
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM), cumhuriyetin ardından 1924 yılında kurulan Tapu Umum Müdürlüğü Teşkilatı’nın devamı olarak hizmet vermektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı olarak görevlerini sürdüren müdürlük, kısaca TKGM olarak bilinmektedir. Halk arasında “tapu dairesi” olarak bilinen kurumlar da TKGM’ne bağlı olarak hizmet verir.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün görevlerinden bazıları şöyledir:
Arsa yatırımı yapmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken unsurları gözden kaçırmamanız gerekmektedir. Aksi hâlde zararınızın boyutu büyük olabilir. Fakat doğru bir yol izlerseniz ciddi bir kazanç elde edebilirsiniz. Arsa yatırımını alım - satım şeklinde düşünüyorsanız, acele etmemelisiniz. Aldığınız gayrimenkulün yeterince değerlenmesini beklemeniz kazancınızı artırır. Bu nedenle uzun vadeli düşünmek daha kârlı olabilir.
Yatırım için arsayı seçmek, uzun bir süreç doğurur. Bu sürecin her adımında titizlikle davranmak durumundasınız. Yatırım yapmadan önce dikkat etmeniz gereken pek çok detay bulunmaktadır.
Yatırım aracı olarak arsa yerine ev de tercih edebilirsiniz. Bu gibi durumlar için nakit ihtiyacı doğması hâlinde HangiKredi üzerinden konut kredisi hesaplaması yapabilir, en düşük faizli kredi teklifine ulaşabilirsiniz.
Arsa kredisi kullanarak yapılan arsa yatırımının mantıklı olup olmaması, doğrudan gayrimenkule bağlıdır. Dolayısıyla doğru bir yerden seçtiğiniz arsaya yatırım yapmak elbette mantıklıdır. Bu bağlamda alış ve satış fiyatının arasındaki farkı çoğaltabilmek önemlidir. Böyle bir kazanç sağlamak için de değer kazanabilecek bir gayrimenkul seçmelisiniz. Ayrıca arsanın fiyatını belirleyen unsurlara dikkat etmelisiniz. Söz konusu unsurlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:
Farklı bir gayrimenkul yatırım alternatifi arıyorsanız “Konut Almak Yatırım mıdır?” başlıklı yazımıza göz atarak fikir edinebilirsiniz.
Yatırım yapmak, yatırıma konu olan aracın gelecekte değer kazanması sonucunda kazanç sağlayan bir eylemdir. Dolayısıyla arsa yatırımında da geleceğe yönelik ihtimalleri analiz edebilmek önemlidir. Tercih edilecek bölgenin, gelişime açık ve gelişme aşamasında olması, doğru bir yatırımın önünü açabilir. Özellikle nüfus artışı beklenen, turizm potansiyeli bulunan, sanayi ve ticaret konusunda sürekli aktif olan ve göç alabilen bölgeler, arsa yatırımı için en uygun yerler arasındadır.
Arsa yatırımı için uygun olan ve gelecekte değerinin artma ihtimali bulunan bölgelerin genel özelliklerinden bazılarına şöyle örnekler verilebilir:
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.