hangikredi.com

Otomatik Fatura Ödeme Talimatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 7.07.2021 Güncelleme Tarihi: 21.11.2024

Başta faturalar olmak üzere düzenli ödemelerin tümünü otomatik hâle getirebilirsiniz.

Otomatik Fatura Ödeme Talimatı Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bankacılık hizmetlerindeki dijitalleşme, pek çok işleme kolaylık getirir. Örneğin hesabınızın ya da kredi kartınızın olduğu bankalardan otomatik ödeme hizmeti alabilirsiniz. Bunun için bankaların hizmet kanallarından gerekli işlemleri yapmanız yeterli. Yazının devamında sürekli işlemler için otomatik ödeme talimatı vermeye dair detayları açıkladık.

Otomatik Ödeme Talimatı Nedir?

Otomatik ödeme talimatı, sahip olunan kredi kartı limiti ya da vadesiz mevduat hesabı bakiyesi dâhilinde gerçekleştirilir. Bu bankacılık hizmeti, düzenli ödemelerin otomatik yapılmasına olanak tanır. Böylece hiçbir ödemeniz aksamaz ve sürekli gider takibi yapmak durumunda kalmazsınız. Otomatik ödeme talimatları arasında; kredi borcu, harçlık, kira ve fatura gibi tahsilatlar yer alır.

Fatura ödeme talimatlarında öncelikle abonelik nosu ve ev sahibinin banka hesap numarası gibi bilgiler kaydedilir. Ardından kişilere ve kurumlara olan borçlar, son ödeme gününden önce hesabınızdaki ya da kredi kartınızdaki bakiyeden karşılanır. Bu sayede ödemeler gecikmez ve borçlardan dolayı yasal süreçlerle uğraşmanıza gerek kalmaz.

Faizsiz Nakit Avans Fırsatlarını İncele

Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl Verilir?

Otomatik ödeme talimatı için bankanıza bilgi vermelisiniz. Otomatik fatura ödeme talimatları için dijital kanalları tercih edebilirsiniz. Bu işlemi yaptıktan sonra faturayı kesen kurumda sıra beklemekten kurtulursunuz. Otomatik ödeme emri verebileceğiniz kanallar ise şöyledir:

  1. Bankanın mobil uygulaması
  2. İnternet sitesi (İnternet bankacılığı)
  3. Çağrı merkezi / Müşteri hizmetleri (Telefon bankacılığı)
  4. Fiziki şube

Otomatik ödeme talimatı süreci, her bankada farklı ilerleyebilir. Dijital kanalları tercih ettiğinizde ilgili menüler üzerinden gerekli bilgileri girmelisiniz. Bankaların dönemsel kampanyaları arasında otomatik ödeme talimatı verenlere özel fırsatlar da bulunur. Bankanızın yürüttüğü kampanyaları takip ederek ödeme talimatlarından kazançlı çıkabilirsiniz.

Otomatik Ödeme Talimatının Avantajları Nelerdir?

Faturalarınız ya da diğer ödemeleriniz için otomatik ödeme talimatı vererek pek çok fırsat elde edebilirsiniz. Ödeme talimatı vermenin avantajlarından bazıları şöyle:

  • Zaman tasarrufu sağlar.
  • Faturalarınızı unutma ihtimalini ortadan kaldırır.
  • Gelirinizin ne kadarının faturalara ve ödemelere gittiğini gösterir.
  • Çalışıyorsanız fatura ödemeye gitmek için izin almanıza gerek kalmaz.
  • Bankaya göre değişmekle birlikte hesap işletim ücreti ve kredi kartı aidatı gibi masraflardan muaf olursunuz.
  • Ödeme talimatlarına özel puan kazanabilirsiniz.
  • Kredi notunuzun artmasını sağlayabilirsiniz.

Dilerseniz her ay online olarak kredi kartı ile fatura ödeme işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu noktada otomatik ödeme talimatının önemini belirtelim. Zira bu talimatı vermediğinizde sizden ekstra ücret tahsil edilir. Otomatik talimatsız kredi kartıyla fatura ödeme ücreti, transfer edilecek tutarın üzerinden %1 ila %2,5 oranında alınır.

Otomatik Ödeme Talimatıyla Hangi Ödemeler Yapılabilir?

Hemen hemen her ödeme için bankanıza otomatik işlem talimatı verebilirsiniz. Genellikle faturalarda kullanılan bu hizmet, aslında düzenli ödemelerin tümünü kapsar. Özetle herhangi bir hesaba her ay para göndermeniz gerekiyorsa otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz. Otomatik olarak yapılan ödemeler şunlardır:

Kişisel işlemler için de kredi ve banka kartına otomatik ödeme talimatı verebilirsiniz. Örneğin çocuğunuzun hesabına her ay harçlık göndereceğinizi varsayalım. Bunun için ilgili hesabın bilgilerini girmeniz, ödeme aralığını belirlemeniz ve talimat oluşturmanız yeterli. Benzer şekilde aidat ödemeleri için de aynı adımları izleyebilirsiniz.

Otomatik Ödeme Talimatı Ne Zaman Ödeme Yapar?

Kredi kartınız ya da vadesiz mevduat hesabınız üzerinden otomatik ödeme talimatı verdiğinizde faturalarınız son güne kadar durur. Örneğin TTNET internet faturası talimatı verdiyseniz tahsilat için son ödeme günü beklenir. Ardından son ödeme tarihinde ilgili kurumlara para transferi gerçekleştirilir. Otomatik ödeme talimatı verdiğiniz diğer ödemelerde tarihi siz belirlersiniz. Bu tip talimatlarda belirlediğiniz tarih tatil gününe denk geliyorsa ödeme bir sonraki iş gününde yapılır.

Ayrıca kredi kartı otomatik ödeme talimatı verilen faturalarda ekstre kesim tarihine kadar faiz işleyebilir. Bu tutara KKDF (Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) ve BSMV (Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi) bedelleri de eklenir. Bankanızın dijital kanallarında yer alan menülerden faturaya işleyen otomatik ödeme talimatı faizi gibi detaylara ulaşabilirsiniz.

Fazla gelen faturaya itiraz konusu için Bilgi Merkezi içeriğimize göz atın!

Hesapta Para Olmaması Durumunda Otomatik Ödeme Çekilir mi?

Otomatik fatura ödeme talimatı ve para transferi için vadesiz hesabınızda yeterli bakiye yoksa tahsilat işlemi yapılamaz. Ancak vadesiz mevduat hesabınıza bağlı bir kredili mevduat hesabınız (artı para, eksi hesap vb.) varsa otomatik ödemeler buradan tahsil edilir. Fakat bu durumda çekilen tutara günlük faiz işler. Dolayısıyla talimat verdiğiniz hesabınızda her zaman yeterli miktarda para bulundurmalısınız. Nakit ihtiyacınız varsa kolay kredi veren bankalara başvurarak faturalarınızı aksatmadan ödeyebilirsiniz.

Otomatik Ödeme Talimatı Nasıl İptal Edilir?

Otomatik ödeme talimatı iptali için mobil uygulama, internet sitesi ve fiziki şube gibi kanalları kullanabilirsiniz. İptal işlemleri, talimat verme süreci gibi ilerler. Bu sırada tüm talimatları iptal etmek zorunda değilsiniz. Herhangi bir ödeme talimatını iptal edebilir, gerekiyorsa yerine yenisini verebilirsiniz. Örneğin hattınızı Turkcell’den Vodafone’a taşıdığınızı varsayalım. Önce Turkcell otomatik ödeme talimatını iptal etmelisiniz. Ardından Vodafone için talimat vererek telefon faturanızın düzenli olarak ödenmesini sağlayabilirsiniz.

Tüm fatura ödeme ve sorgulama işlemlerinizi HangiKredi üzerinden hızlıca yapabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?