hangikredi.com

Nemalandırma Nedir, Nasıl Yapılır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 2.05.2023 Güncelleme Tarihi: 15.08.2023

Bir yatırıma bağlı olarak faiz geliri ödenmesi nemalandırma olarak bilinir; borsa ve yatırım gibi finansal alanlarda sıkça rastlanan bir terimlerden biridir.

Nemalandırma Nedir, Nasıl Yapılır?
Nemalandırma, boşta duran ve kullanılabilir durumda olan belirli miktardaki bakiyenin faiz getirisi elde etmek üzere işletilmesi olarak da açıklanabilir.

Nemalandırma ne demektir?

Nemalandırma ile yatırılan parada bir değişiklik olması hâlinde faiz miktarı değişmez. İşlemin klasik faiz ile arasındaki temel fark budur. Tabii bu durum bahsi geçen işlem için tercih edilen yatırım aracına göre de farklılık gösterebilir. Buradan hareketle pek çok farklı yatırım aracı üzerinden nema kazanılabileceği söylenebilir. HangiKredi olarak bu yazımızda nemalandırma türlerinden söz konusu işlemin avantajlarına ve vergi uygulamalarına kadar merak edilen tüm ayrıntılara değindik.

Borsa hisse senedi nemalandırma

Faiz getirisi sağlayan bu işlem, hesap bakiyesi ile yapılabildiği gibi hisse senedi üzerinden de gerçekleştirilebilir. Borsada nemalandırma, özellikle sabit olarak verilen yüksek faiz oranları ile beraber yıllık bazda iyi bir kazanç getirisi sağlar. Bu kapsamda hisse senedi bedeli üzerinden elde edilen faizin ödemesi yapılır. İşlem için baz alınan rakam, senet üzerinde yatırılan ilk turardır. Dolayısıyla hisse senedinin değer kaybetmesi hâlinde yatırım açısından herhangi bir zarar söz konusu olmaz.

Hisse senedi nemalandırma uygulamasından faydalanma noktasında seçenekler epey fazladır. Yani borsada hisse senedi seçimi sonucunda hangi araca yatırım yaptığınız önem arz etmez. Bu noktada mühim olan Türk lirası cinsinden yatırım hesabınızın olmasıdır. Nema konusu işlem için talimat verdiğiniz andan itibaren günlük faiz işlemeye başlar. Hafta sonu günleri tatil olduğu için hafta başında 3 günlük faiz ödemesi alabilirsiniz..

Yatırım fonları, ilgili kurallara tabi olmaları hâlinde nemalandırma işlemine uygundur. Aksi takdirde bu şekilde faiz getirisi sağlamaları mümkün olmayabilir. Örneğin; fon ile nemalandırma yapmak isterseniz borsada işlem gören ve en yüksek getiriyi sağlayan bir yatırım aracını satın alabilirsiniz. Menkul Kıymetler Şemsiye Fonu satın alarak nema getirisinden yararlanmanız mümkün olur.

Vadeli mevduat nemalandırma

Vadeli mevduat ile nemalandırma işleminde yatırılan para miktarındaki farklılık, faiz oranına da yansır. Yani bankadaki hesap miktarının değişmesi, aynı şekilde işlemin faiz miktarında da farklılığa yol açar. Vadeli mevduat ile hisse senedi nema işlemleri birbirinden farklıdır. Bu nemalandırma tipindeki temel ayrım, hisse senedi ile yapılan işlemde para miktarı değişse de faiz ödemesinin aynı kalmasıdır. Vadeli mevduatta ise durum tam tersidir. Faiz getirisi, söz konusu hesaba yatırılan para miktarına göre değişir.

Bankaların güncel mevduat faiz oranlarını inceleyin!

VİOP’ta nemalandırma

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP), Borsa İstanbul (BİST) bünyesinde hizmet veren, kaldıraçlı bir piyasadır. Nema getirisi sağlayan işlemlerin en sık tercih edildiği alanlardan biridir. VİOP nemalandırma işleminde yatırılan para üzerinden faiz alınır. Örneğin; VİOP hesabınızda 5 bin TL olduğunu varsayalım. İhtiyaç hâlinde birikimin 2 bin TL’sini çekmeniz gerekse faiz ödemesi yine de 5 bin TL üzerinden yapılacaktır.

VİOP teminat nemalandırma ile söz konusu yatırımlar Takasbank Fon Yönetimi tarafından faiz getirisi kazandırır. VİOP kullanıcılarının teminatları, müşteri adına ve hesabına Takasbank bünyesinde saklanır. Bu çerçevede hesaplarda bulunan tüm TL birikimleri günlük olarak nema kazanırken döviz hesapları için böyle bir gelir sağlama olanağı söz konusu olmaz.

VİOP’ta diğer finans piyasalarından farklı durumlar söz konusudur. Bu kapsamda tüm pozisyonlar da nema getirisi elde edebilir. Yatırımcı; endeks, altın veya hisse yatırımı yapmış olsa da tüm pozisyonlar nema kazanacaktır. Bu özellik, kârın artmasını sağlarken pozisyon zararlarını da azaltan bir unsurdur.

Nemalandırma avantajları ve riskleri nelerdir?

Nemalandırma, günümüzde hem bireysel hem de uluslararası düzlemde ele alınan ve sıkça kullanılan bir yöntemdir. Bahsi geçen işlem sayesinde yatırılan para veya hisse senedi üzerinden faiz getirisi elde etmek mümkün olur. Üstelik söz konusu vadeli hesaplar olduğunda yatırılan miktar arttıkça faiz de yükseldiği için yatırım daha kazançlı olur. 

Nemalandırma nedir ve nasıl yapılır

Nema getirisi sağlayan işlemler, herhangi bir risk teşkil etmez. Garanti kazancın veya faiz tutarının elde edilmesine imkân tanıyan bu uygulamalar, yasal düzlemde kanunlar ile koruma altına alınmıştır. Üstelik pek çok finansal kuruluşun bahsi geçen işleme yönelik olarak verdiği danışmanlık hizmetleri de mevcuttur.

Nemalandırma işlemlerine vergi uygulanır mı?

Nemalandırma işlemleri, belirli bir gelir elde edilmesini sağladığı için vergisel bir yükümlülük de doğurur. Faiz getirisi elde eden kişinin beyanda bulunma zorunluluğu yoktur. Bankalar, işlem üzerinden doğrudan kesinti yaparak devlete yapılması gerekli ödemeleri gerçekleştirir. Bu vergiler, Takasbank ve gelir vergisi olmak üzere ikiye ayrılır. Vergilendirme, anapara ve faiz işlemleri üzerinden tahsil edilir.

Nemalandırma faiz oranları nelerdir?

Mevzuata göre brüt nemalandırma faiz oranı %5 olarak belirlenmiştir. Söz konusu yatırımlara uygulanan faiz miktarı, nakit bakiyesine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Elbette bu noktada piyasa koşullarının da etkisi bulunur. Nema getirisi sağlayan işlemlere uygulanan faiz oranları pek çok unsura bağlı olarak farklılık gösterdiği için söz konusu rakamları güncel olarak ilgili kurumlar üzerinden takip etmeniz tavsiye edilir.

Günlük faiz getirisi veren nemalandırmanın alt limiti nedir?

Nemalandırma alt limiti, yapılan düzenlemelerle her yıl güncellenir. Buna göre 2022 yılında yapılan ve gelecek dönemi kapsayan düzenleme ile VİOP nezdinde nemaya konu olan hesaplar için alt limit sınırı güncellenmiştir. Böylelikle 1,000 TL’nin altındaki hesaplar için nema kazancının söz konusu olamayacağı kararlaştırılmıştır. Bu noktada yatırım türü ve piyasa koşulları ile ile aracı kuruluşların izlediği politikalara bağlı olarak farklı nemalandırma alt limiti politikaları uygulanabileceğini hatırlatmakta fayda var.

Yatırım araçlarına göz atın!

Borsa ve bankalarda nemalandırma işlemi nasıl yapılır?

Borsa ve banka nemalandırma işlemleri, aracı kurumlar ve bankalar aracılığı ile yapılabilir. Pek çok bankada söz konusu yatırım olanağı sunulur. Bu noktada nema kazancı sağlayan işlemin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle Türk lirası cinsinden vadesiz yatırım hesabı açılmalıdır. Bu sayede yatırımınızdan faiz getirisi elde etmeye başlayabilirsiniz.

Borsada fonlar, hisseler ve VİOP üzerinden nemalandırma işlemi yapılabilir. Benzer şekilde bahsi geçen araçları kullanarak nemalandırma işleminden yararlanabilmek için de vadesiz TL hesabı açmalısınız. Ayrıca borsada işlemlere başlamak için talimat vermeniz de gerekecektir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?