Belirli şartlar dahilinde bankaların kullandırdığı kredi ürünleri, pek çok müşterinin finansal hayatı için oldukça önemli bir yere sahip.
Kredi başvurunuzun değerlendirilme sürecinde şartları sağlayıp sağlamadığınızı gösteren verilere bakılıyor. Bu da İstediğiniz her zaman kredi alamayacağınız anlamına geliyor. Bunun sebebi ise belli dönemlerde bankaların getirdiği düzenlemeler, belli dönemlerde de devletin getirmiş olduğu yasal takip düzenlemeleri olabiliyor.
Kredi alamamanın birçok nedeni olabilir. Bankaların prosedürlerinin yanında, müşterilerini korumak için getirdikleri sistem doğrultusunda işlemler biraz daha çetrefilli bir hale gelebiliyor. Özellikle 2018 yılından itibaren uygulamaya konulan kurallar dahilinde kredi çekimlerinde daha da zorlayıcı maddeler söz konusu. Kredi alamama nedenlerini belli temel başlıklarda toplayabiliriz:
HangiKredi Finansal Raporu ile Kredi Sağlığınızı Öğrenin!
İster online başvuru ister bankadan yüz yüze başvurularda olsun kredi almak adına sorgulanan ilk konu aylık gelir. Genelde müşteriler acil ihtiyaçlar durumunda normalden daha yüksek bir gelir seviyesi belirtebiliyor. Bunun sonucunda da bankalar işini garantiye almak adına belge talep etmektedir. İş yerinden ya da devlet üzerinden aldığı sabit gelirini belgeleme sonucunda kredinin çıkma ihtimali daha yüksek oluyor.
Müşterilerin birçoğu ya yanlış gelir bilgisi beyan ettiği için ya da evraklarını tamamlama konusunda sorun yaşadığı için kredi hakkını kaybetmiş oluyor. Bu yüzden tercih ettiğiniz bankanın gelir konusundaki kurallarını en ince ayrıntısına kadar okuyarak başvuruda bulunmalısınız. Bankaların her koşulda gelir belgesi talep ettiği ya da sistemleri üzerinden gerekli kontrolleri sağladığını belirtmekte de fayda var.
Gelir konusundaki en önemli sorunlardan biri de gelirin, talep edilen kredi tutarı için yeterli olmaması durumu. Örneğin kullanıcının istediği kredi tutarı 10.000 TL değerindedir. Gelirini de beyan etmesine rağmen istediği kredi miktarı için uygunluk sağlanamayabilir. Merkez Bankasının da sisteminden geçen onaylama aşamasında, gelir düzeyine göre kredinin miktarı belirleniyor. Yasalar ve düzenlemeler gereği çıkan kredinin taksitleri belirlenirken, aylık geliriniz ön planda yer alıyor. Aylık taksitlerinizin toplamı, belgelenebilir aylık gelirinizin yüzde 50’sinden daha fazla olamaz. Bu kural üzerinden diğer kurumlara da olan borçlarınız, gelirinizle birlikte hesaplanır ve buna göre başvurunuz olumlu ya da olumsuz yanıtı alır.
Kredi çekmek için belli bir döneme kadar çalışma zorunluluğu söz konusu olmuyordu. Daha doğrusu sigorta girişi zorunlu bir süreç değildi. Gelir belgesini beyan ettikten sonra rahatlıkla kredi çekebiliyordunuz. Uzun bir süredir uygulanan sistem sonucunda çalışma durumu ve sigorta girişinin olması en kritik noktalardan biri.
Çok yüksek geliriniz olsa bile çoğunlukla devam eden bir sigorta girişiniz olması gerekiyor. Genel anlamda bakıldığında 6 ay kesintisiz bir şekilde sigorta girişiniz yapılmış ve devam ediyor olmalı. Bu aşamada bazı bankalar, gelir durumuna ve kredi notunuza göre süreyi kısaltabiliyor. Başvurunuz sırasında en az 1 ay sigortalı olmanız durumunda bankalar yine de sizin adınıza başvurunuzu yapıyor ve biraz şanslıysanız kredi çıkma ihtimali doğuyor. Fakat bu zamana kadar hiç sigorta girişiniz yapılmamış ya da uzun süredir çalışmıyorsanız maalesef direkt olarak reddediliyorsunuz.
Bankaların online sistemleri neticesinde krediye önceden internet üzerinden başvurmak mümkün. Bu aşamada size belge sorulmadan, sigorta durumunuz kontrol edilmeden çıkan miktarı bildirebiliyorlar. Buna rağmen bankaya kredinizi almaya gittiğinizde ya da sizi telefonla aradıklarında direkt olarak sigorta girişinizi soracaklardır. Eğer beyan edebileceğiniz, aktif bir sigorta girişiniz yok ise kredi çekme imkanınız muhtemelen olmayacaktır. Bu aşamada bankaların verdiği süre 6 ay olsa da kendiniz iletişime geçerek ya da şube ile görüşerek ne derecede yardımcı olacaklarını öğrenebilirsiniz.
Bankaların, kredi almak için başvurduğunuzda öncelikle kontrol ettiği konulardan biri de kredi notudur. Peki sürekli kullanıcıların karşısına çıkan bu kredi notu nedir? Kredi notu, bu zamana kadar olan tüm finansal geçmişinizin ortak bir kurum üzerinde toplanarak analiz edilmesi sonucunda oluşan size özel sayısal bir değerdir. Ülkemizde KKB tarafından analiz edilen bu veriler sonucunda hem bireysel hem şirket bazında belli bir kredi notu belirlenir ve bunun üzerinden kredinin çıkıp çıkmayacağı belli olur. Aynı zamanda faiz oranları da yine kredi notu üzerinden hesaplanarak bir geri ödeme planı yapılır. Kredi notunuzun izin verdiği miktarın üstünde işlem yapmanız mümkün olmamaktadır.
Kredi notunu etkileyen bazı faktörler söz konusu. Şu anda notunuz düşük olsa bile zaman içerisinde yükseltebilir, böylece ilerleyen dönemlerde istediğiniz oranda kredi çekmeye daha yakın olabilirsiniz. Kredi notunuzun yükselmesini etkileyen en önemli sebep ödemelerinizin düzenli olarak yapılmasıdır. Hangi bankadan ya da kurumdan kredi kartı ya da kredi kullanmış olursanız olun, ödemelerinizi düzenli olarak yapmanız durumunda, kredi notunuz otomatik olarak yükselecektir. Ödemeleriniz için sadece banka bazında düşünmek yanlış olur. Telefon faturanızın bile borcunu geciktirmeniz, kredi notunuzu düşürebilir. Ortak bir sistemde analiz edildiği için tüm ödemelerinizin düzenli olmasında büyük fayda var.
Kredi notunun yüksek olmasının bir sebebi de aktif bir kullanıcı olmak. Ödemeleri düzenli yapmanın yanında, banka işlemlerinde aktif olan kullanıcıların notu daha hızlı yükselmektedir.
Çok yüksek miktarlarda kredi çekmiyorsanız çoğu zaman kefil getirmeniz zorunlu değil. Buna rağmen sizin önceden kredi çeken ya da belli bir borcun altına giren birine kefil olmanız, size çıkacak olan krediyi etkiler. Kefil olduğunuz kişinin borçlarını aksatması, ödemelerini düzenli olarak yapmaması gibi durumlar sizin de kredi alabilme ihtimalinizi düşürüyor. Yani sadece birine yardım etmek istediğiniz ve o kişi ödemelerini yapmadığı için size kredi çıkması imkansız hale gelebiliyor. Sizin ödemeleriniz ne kadar düzenli ve kredi notunuz ne kadar yüksek olursa olsun, kefil olduğunuz kişiden kaynaklı size kredi çıkmayacaktır.
Tüketicilerin kredi alırken en büyük dezavantajı başka bir banka üzerinde aktif kredisinin olmasıdır. Yani bir bankadan kredi çekmiş ve hali hazırda bunun ödemelerine devam ediyorsanız, yeni bir başvuru yaptığınızda detaylı bir araştırma yapılıyor. Eğer diğer bankalardan kullandığınız kredilere rağmen, gelir seviyeniz uygun ve kredibileteniz yüksek ise yine kredi çıkabilir. Fakat hali hazırdaki borçlarınızın aylık taksidi gelirinizin yüzde 50’sinin altındaysa yeni bir kredi daha alma ihtimaliniz düşüyor.
Özellikle ülkemizde krediyle kredi kapatmak, borcu krediyle kapatmak en yaygın yöntemler arasında yerini alıyor. Bir dönem birden fazla kredi alınmasına izin verildiği için de bu sistem yaygın olarak tercih edilmektedir. Sadece aynı banka üzerinden kredi almak istiyorsanız, yeniden yapılandırma ya da yeni bir düzenleme söz konusu olmaktadır.
Bankalar kullanıcıların ödeme seçeneklerine ve borçlarına göre kredi notunu yükselttiği gibi, aynı zamanda kara listeye alma sistemi de uygulamaktadır. Bunun en önemli sebebi, müşterilerin düzenli ödeme yapmaması durumunda yeniden borçlanmamaları için belli edilmeleridir. Kara listede olan müşterilerin herhangi bir kredi kartı, kredi alımı gibi işlemleri gerçekleştirmesi mümkün değil.
Kara listeye girmemek için müşterilerin yapması gereken şey ise aynı kredi notunu yükseltmek için gerekli olan ödemelerini düzenli olarak gerçekleştirmeleri. Tek fark, kredi notunuz düşük olduğunda sadece kredi alamıyorsunuz. Fakat kara listeye girmişseniz işlem yapamadığınız gibi aynı zamanda hakkınızda yasal süreç de başlatılmış oluyor. Bu yüzden özellikle bankalar özelinde ödemelerinizi düzenli yaparak kara listeye girmemeye çalışmalısınız.
Kredi başvurusu için bahsettiğimiz tüm maddeler için uygunluğunuz söz konusu ise kredi çekmek için engeliniz kalmıyor demektir. Yine de sizin için en avantajlı seçenekleri değerlendirerek başvurunuzu tamamlamanızda fayda var. Bir bankadan anında onay aldığınız için o krediyi kullanmanız, ödeme dönemlerinde sizi zorlayabilir ya da tahmin ettiğinizden daha dezavantajlı bir hale gelebilir. Bu yüzden tüm seçenekleri detaylı bir şekilde değerlendirerek ondan sonra başvuru yapmakta fayda var.
Kredi başvurusu yaparken faiz oranları büyük önem taşıyor. Geri ödeme miktarınızı belirleyen faiz oranları neticesinde zararınızı en aza indirebilirsiniz. Çoğu zaman aktif olarak çalıştığınız, maaşınızın yattığı bankalar bu konuda daha iyi seçenekler sunmakta. Bu yüzden öncelikle kendi bankanızın faiz oranlarını değerlendirebilirsiniz.
Aynı zamanda taksit seçeneklerine göre de iyi bir gözlem yapmak gerekiyor. Kendi bankanızın faiz oranlarını değerlendirebilirsiniz. Ayrıca, belirleyeceğiniz vade geri ödeme miktarını doğrudan etkileyeceği için sizin en doğru vadeyi seçmenizde fayda var. Burada dikkat etmeniz gereken nokta aylık taksitlerin olabildiği kadar düşük olması değil aylık ödeyebileceğiniz maksimum aylık taksite göre vade belirlemek. Vade ne kadar uzun olursa ödenecek toplam tutar o kadar yüksek olacaktır.
Genel anlamda bakıldığında kredinizin onaylanmama sebebi belli noktalara bağlıdır ve başvurunuz sırasında da belli aşamalara dikkat etmeniz gerekir. Kredi almak için gerekli şartları sağlıyorsanız istediğiniz banka üzerinden işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Bütçenize en uygun seçeneklerden yararlanmak için bankaların sunmuş olduğu fırsatları inceleyebilirsiniz.
HangiKredi üzerinden bankaların sunmuş olduğu kredi imkanlarını inceleyebilir, faiz oranlarını karşılaştırabilir ve buna göre başvuru yaparak geri dönüş alabilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.