Motorlu taşıtlar vergisi yani kısaca MTV, araç sahiplerinin her yıl iki defa ödemek zorunda olduğu bir vergidir.
Araçlar üzerindeki trafik sicil kaydı başladığı andan itibaren, araç sahibi vergi mükellefi olur. Bu andan itibaren araç sahibi zorunlu olarak vergisini ödemek durumundadır. Satın alınan araç, takvim yılının ilk altı ayı içerisinde kaydedilmişse takvim yılı başından, son 6 ayda kaydedilmiş ise son 6 aylık dönemin başından vergi mükellefiyeti başlar. Eğer araç halihazırda kayıtlıysa ve sadece el değiştiriyorsa yine aynı durum geçerlidir. Takvim yılının başlangıcına ve sonuna göre vergi ödeme tarihi belirlenir. Ödeme tarihleri genellikle Ocak ve Temmuz aylarıdır.
1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanacak yeniden değerleme oranı %58,46 olarak belirlendi. 2024 yılında,
MTV hesaplaması yapılırken birden fazla değişken hesaba katılır. Hesaplama yapılırken şu etmenler dikkate alınır:
Kamyon, kamyonet, otobüs ve minibüs gibi araçlarda, aracın yaşı ve büyüklüğünün yanı sıra, azami toplam ağırlığı da hesaplamaya dahil edilir. Otobüslerden MTV ücreti alınırken oturma kapasitesi de göz önünde bulundurulur.
Şu araçlar ise MTV’den muaf:
MTV ödeme işlemlerinizi, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın web sitesi üzerinden ya da bankalar aracılığı ile yapabilirsiniz. Ödemenizi kredi kartı ile yapmayı tercih ederseniz bankaların kampanyalarından yararlanarak taksitli şekilde ödeyebilirsiniz.
Online ödeme yapmak için vergi dairesinin web sayfasına girerek Motorlu Taşıt Sorgulaması ve Ödeme bölümüne tıklamalı ve karşınıza çıkan formu doldurmalısınız. Eğer tahsilat belgesini resmi bir işlemde kullanacaksanız tahsilat belgesinin çıktısını alıp vergi dairesine onaylatabilirsiniz.
MTV, aracın kasko değeri üzerinden de hesaplanabiliyor. Kasko değer listesi, piyasa koşullarına göre hazırlanıyor ve aracın değerini belirliyor. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketler Birliği tarafından hazırlanan bu liste her güncelleniyor.
Aracınızın kasko değerinin %5’inden fazla vergi ödediyseniz, ödemiş olduğunuz fazla miktarı iade almak için talep oluşturabilirsiniz. Düzeltme dilekçesi hazırlayıp, kasko sigorta değeri bildirim formunu yetkili mercilere ileterek başvurunuzu yapabilirsiniz.
MTV borcunuzu ödemediğiniz takdirde ilk etapta Maliye Bakanlığı’ndan bir uyarı mektubu alırsınız. Eğer ödemeyi hala yapmadıysanız, banka hesaplarınıza vergi dairesi tarafından haciz konulabilir. Eğer tahsil işlemi banka hesabınıza haciz konulması yöntemi ile sağlanamazsa aracınız bağlanabilir. Ayrıca geciken MTV borçları nedeniyle borcunuza gecikme faizi işler. Bu nedenle vergi borçlarınızı düzenli olarak takip etmenizi öneririz.
MTV borcunuzun ne kadar olduğunu merak ediyorsanız HangiKredi’nin Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplama aracından yararlanabilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.