Evine yeni internet bağlatanlar ya da taşınanlar için teknolojik sıkıntılardan biri de modem kurulumudur.
Önce modem kurulumu nedir, neden gereklidir onu açıklayalım. Modem kurulumundan kast edilen, modeminizin, servis sağlayıcısından gelen bağlantıyı tanıması için gerekli ayarların yapılmasıdır. Modem ayarlarınız doğru şekilde tanımlanmadığı zaman, hattınızda bağlantı olsa dahi modeminiz aracılığıyla iletilmesi mümkün olmaz. Modem kurulumu yalnızca ilk bağlantıda yapılmaz. Modem değiştirdiğinizde ya da internet servis sağlayıcınızı değiştirdiğinizde yapmanız gerekir. Peki nasıl yapılır?
Modem kurulumu için öncelikle tüm kabloların doğru yere takılması gerekir. Basit bir mekanizmaya sahip olan modemde takılacak kabloların yerini kolayca tayin edebilirsiniz. Eğer elinizde kullanım kılavuzu varsa kılavuzda yer alan görselli anlatımdan yararlanabilirsiniz. Kabloların yerlerinden emin olmak için şu ışıkları kontrol edebilirsiniz:
Güç, DSL ve Ethernet ışıkları yanıyorsa işinizi sağlama için modemi 1 kez resetlemek suretiyle işleme başlayabilirsiniz. Resetlemek yani ayarları sıfırlamak için modemdeki ilgili noktaya 15-20 sn basınız.
Ardından iki yol izleyebilirsiniz. Eğer Modem kurulum CD’si elinizde varsa bilgisayarınızın CD-ROM kısmına yerleştirerek ilgili adımları takip edebilirsiniz. Kurulum sihirbazı zaten sizi yönlendirecektir.
İkinci ve en çok tercih edilen yöntem ise modemin WEB arayüzü ile kurulum yapmaktır. Bunun için tarayıcınızdan, modeminizin arayüz adresine girmeniz gerekir. Bu çoğunlukla 192.168.1.1’dir. Adres çubuğuna bunu yazdıktan sonra modem kullanıcı adı ve şifresi istenir sizden. Bu da çoğunlukla ön tanımlı olarak admin ve admin’dir.
Bu bilgileri girdikten sonra eriştiğiniz sayfanın genel tasarımı tüm model markalarında aynıdır fakat menüde ve isimlendirmelerde farklılıklar olabilir. Çoğunlukla “Hızlı Kurulum” veya ADSL başlığı altında “WAN Ayarları” yahut “ADSL Ayarları” gibi bağlantıların altındadır.
Bu noktadan sonra karşınıza çıkan adımlarda “Protokol” ayarlarını (Türkiye için) PPPoE ve/veya PPPoA şeklinde seçmeniz gerekmektedir. Bu aşamada istenen kullanıcı adı ve şifre ise tercih etmiş olduğunuz, yani size hizmeti sağlayan internet servis sağlayıcısının tarafınıza vermiş olduğu kullanıcı adı ve şifredir. Genellikle kullanıcı adı “harf-rakam@servis-sağlayıcısının-adı” şeklinde olur. Şifre ise son derece karmaşık karakterlerden oluşur. Eğer İP türü sorulursa, bu (özel bir tercihiniz yoksa, statik İP gibi) muhtemelen ön tanımlı haliyle kalacaktır.
Wireless yani kablosuz bağlantınızı şifrelemek için “Güvenlik” ya da “Şifreleme” adı altında gelen ayarları “WPA2” seçerek, harf ve rakamlardan oluşan bir şifre belirleyebilirsiniz. Böylece izniniz olmadan kimse hızınızı ve varsa kotanızı paylaşamaz.
Zaman zaman modem için bilgisayarınıza kurduğunuz programdan bu şifreyi değiştirebilirsiniz. Kablosuz bağlantının zararlı etkenlerinden korunmak için de internete bağlanmadığınız sürece modeminizi kapalı tutmanızı tavsiye ederiz.
Yukarıda size “modem kurulumu nasıl yapılır” sorusunun cevabını vermeye çalıştık. Tüm bu bilgilere ilaveten aşağıda size Türkiye’de en çok kullanılan modem markalarının, yine en çok tercih edilen modellerinden bazılarının hızlı kurulum kitapçıklarını paylaşıyoruz. PDF’leri görüntüleyebilir, bilgisayarınıza indirebilir ya da yazıcıdan bastırabilirsiniz.
Modem kurulumu hakkında teknik destek almak için modem firmasının müşteri hizmetleri servisini ya da internet servis sağlayıcınızın çağrı merkezini arayabilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.