Ev kadını olan ve kendi işini kurmak isteyen vatandaşlara sunulan nakit çözümleri ve destekler her geçen gün artış göstermektedir.
Mikro kredi de bu avantajlı seçeneklerden biridir. Sadece kadınlara verilen ve normal kredilere göre daha farklı bir prosedürü olan bu mikro kredi nedir?
Mikro kredi, yoksullukla mücadele konusundaki çalışmalar sonucunda ortaya çıkmış bir kredi türüdür. İlk olarak 1976 yılında, Bangladeş’te ekonomi dünyasında yerini alan mikro kredi, yoksulluğun bir nebze de olsa giderilmesi ve dar gelirli vatandaşların sayısının azalmasını hedefler. Mikro kredi daha çok kadınları desteklemek amacıyla, bazı makul sebepler gösterilmesi hâlinde verilen bir çeşit ihtiyaç kredisi olarak da kabul edilebilir.
Türkiye’de de kendi işini kurmak isteyen dar gelirli kadınlar için mikro kredi sistemi uygulanmaktadır. Kamu ya da özel bankaların sisteminde geçerli olmayan mikro kredi genellikle finans kuruluşları aracılığıyla kullandırılır ve haftalık ödeme sistemleri ile geri alınır. Ev hanımlarına mikro kredi veren bankalar yoktur fakat yine de bankalar tarafından sunulan kadın girişimcilere destek kredileri mevcuttur.
Mikro kredinin en önemli avantajı, finansal geçmişin dikkate alınmamasıdır. Geçmişteki finansal davranışlar doğrultusunda kredi notu düşen kişiler normal şartlarda kredi kullanamazlar. Mikro ölçüdeki kredilerde böyle bir durum söz konusu değildir. Aksine bu kredi türü, daha çok borcu olanları ilgilendirir.
Gelir ispatı ve teminat gösterme gibi zorunlulukların bulunmaması da bu kredi türünün avantajları arasındadır. Herhangi bir geliri olmayan ve krediye karşılık teminat gösteremeyen kişiler de bu krediden faydalanabilir. Kredi kullandırılırken aranan asıl şart bir iş fikridir. Temel amaç kadınların iş kurması olduğu için, yoksul kadınlara yeni bir gelir kapısı yaratma gibi bir avantajı da bulunmaktadır.
Mikro finansman bir destek ürünü olduğu için belli şartların sağlanması gerekli. Kurumlar ya da kişiler farklı süreçler yürütebilse de genel anlamda aranan mikro kredi çekme şartları şu şekilde sıralanabilir:
Başvurunun yapılmasının ardından görevliler, kadınları evlerinde ziyaret ederek işin detayları hakkında bilgi alır. Eğer uygunluk sağlanırsa, işin yürütülmesi ve desteklenmesi için 3 günlük bir eğitim süreci başlar. Eğitimin sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanmasının hemen ardından kredi, yapılacak bir törenle birlikte teslim edilir.
Dar gelirli olup kendi işini kurmak isteyen kadınların tümü bu kredi için başvuruda bulunabilir. 100 TL ile 1.500 TL arasında alınabilen ilk kredi, belli bir eğitim sonrasında verilir. 5 kadın bir araya gelerek, ilk sermaye anlamında bu krediden faydalanabilir. Bazı kaymakamlık ya da resmî kurumlar da kadınları desteklemek adına mikro kredi uygulamasına destek vermektedir.
Mikro kredi başvurusunda bulunmak için herhangi bir belge ibrazına gerek yoktur. Kurumla iletişime geçerek iş fikrinin anlatılması ile başvuru yapılır. Eğer proje beğenilirse ve ikna olunursa, çok kısa süre içerisinde eğitimler başlar ve ardından kredi kullandırılır. İlk aşamada 12 ay vade ile en fazla 1.500 TL olarak verilen kredi, işin tutması durumunda ikinci sene yine 12 ay vade ile 2.000 TL’ye kadar verilebilmektedir. Kurulacak işin faaliyet konusuna göre bu finansman, esnaf kredisi gibi de düşünülebilir.
Türkiye Grameen Mikrofinans Programı kapsamındaki 3 günlük eğitimin ardından ödemeyi kısa süre içerisinde gerçekleştirilir. Eğitimden önce, gruptaki her bir kadından ayrı ayrı işi anlatması istenir. Kredinin doğru amaç için kullanılması konusunda bu detay önemlidir.
Girişimin duyurulması için de büyük faydası olan tören ile en fazla bir hafta içerisinde kredinin alınması mümkündür. TGMP haricinde Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı üzerinden de başvuruda bulunulabilir. Kurumlar arasında şartlar konusu değişiklik olabilse de genelde süreç kişileri zorlamayacak şekilde ilerler ve kefil ya da belge gerekmeden sonuçlanır.
Bu krediler ilk aşamada elinde parası bulunmayan girişimci kadınlara hibe olarak verilir. Yani belli bir geri ödeme tablosu oluşturulsa da mikro kredi faiz oranları, tahsis ücretleri, dosya masrafları gibi gider kalemleri söz konusu değildir. Kurulan işten gelir elde edildiği sürece, 12 ay içinde bu kredinin ödenmesi istenir. Aldığı kredi ile iş kuran kadınların bu süre içerisinde borçlarını ödemesi ise son derece rahat olmaktadır.
Hesaba vurulduğunda, örneğin ilk yılda 1.000 TL kredi verilen bir senaryoda, 12 ay vade ile ayda 83.33 TL ödemek yeterlidir. İkinci yılda da 2.000 TL alınırsa, 12 ay vade ile ayda 166 TL olarak geri ödenebilir.
Daha büyük ölçekli girişimler için KOSGEB kredilerine de başvuru yapabilirsiniz. “KOSGEB Kadın Girişimci Desteği” başlıklı yazımızdan daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.