Memura özel kredi seçenekleri sunan bankalar, kamu çalışanları tarafından daha çok tercih edilmektedir.
İçindekiler
Özel sektördeki riskler devlet memurluğunda yoktur. Bu nedenle bankalar, memurlara daha kolay kredi verebilirler. Fakat yine de belirli şartlar ve kredi kullandırma limitleri vardır. Peki bir memur ne kadar kredi çekebilir?
Memurlar kredi başvurusu yaptıklarında, bankalar, klasik bir prosedüre göre kredi tutarı belirler. Bu prosedür, aylık taksitlerin, başvuru sahibi olan memurun maaşına göre ayarlanmasıdır. Memurun bir aylık maaşının yarısı, yani %50’si, maksimum aylık taksit tutarı olarak kabul edilir. Yapılan başvuru da bu limit doğrultusunda değerlendirilir ve memurun çekeceği kredi tutarı hesaplanır. Bu prosedüre göre, aylık 6.000 TL maaş alan bir memurun aylık kredi taksitleri 3.000 TL’nin üzerinde olamaz. Aylık taksitin 3.000 TL, vadenin de 24 ay olduğu düşünülürse bir memur, faizler ve vergiler de dahil olmak üzere yaklaşık 70.000 TL kredi çekebilir. Vade 36 ay olarak kabul edilirse kredi tutarı, 100.000 TL’nin üzerine çıkabilir. Bu tutarlar, bankalara göre daha az ya da daha fazla olabilir.
Normal şartlarda her memurun kredi çekme hakkı bulunmaktadır. Fakat bazı durumlar, bazı memurların kredi çekmesine engel olabilir. Örneğin memuriyete yeni başlayan ve finansal geçmişi olmayan kişiler, bankalar tarafından riskli görülebilir. Bu nedenle yeni memurlara, işe başladıktan en az 3-6 ay sonra kredi başvurusu yapması önerilir. Kredi çekemeyecek memurlar arasında kredi notu düşük olanlar ve yasal takibe girmiş olanlar da vardır. Yasal takibe girmiş olmak kredi notunu da olumsuz etkileyeceği için, geçmişteki kredi ve kredi kartı borçlarının düzenli bir şekilde ödenmesi gerekir.
Bunların dışında memurun branşı ya da kıdemi, kredi çekme konusunda bir engel teşkil etmez. Bankalar, bazı memur branşlarına özel kredi imkânları sunarlar. Bu branşlardan biri de polisliktir ve polislere özel sunulan kredi avantajları için “Polise Özel Kredi Hakkında Bilinmesi Gerekilenler Nelerdir?” başlıklı içeriğimizden bilgi alınabilir.
Memura ihtiyaç kredisi, konut kredisi ve taşıt kredisi gibi temel kredi türlerinin tümü kullandırılır. Bu kredi ürünlerinden her birinin kendi içerisinde bir prosedürü vardır. Dolayısıyla her biri için farklı limitler belirlenir. Ayrıca bu limitlerin bir kısmı devlet tarafından konmaktadır. Buna göre devlet memurlarının çekebileceği kredi miktarı da türe göre değişir. Öyleyse her bir ürün için devlet memuru ne kadar kredi çekebilir? Bu sorunun cevabı da bankalara göre ve özellikle taşıt ile konut kredilerinde, satın alınacak ürünün fiyatına göre değişkenlik göstermektedir.
“Kamu Çalışanları Ne Kadar Kredi Çekebilir?” başlıklı içeriğimizden daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilmeniz mümkündür.
Memurlar kredi çekmek için memura kredi veren bankalara başvuru yapmalıdır. Memura kredi veren bankaların başında devlet bankaları gelmektedir. Bu nedenle memurlar, özellikle maaşlarını aldıkları bankalara başvuru yaparlar. Bankalar, doğrudan şubeye gelen memurların başvurularını almaktadır. Bununla birlikte diğer kanallardan da hizmet sunmaktadır.
Bankalar online olarak da memura kredi verirler. Memurun maaş aldığı ya da uzun süredir çalıştığı bir bankaya kredi başvurusu yapması durumunda, şubeye gitmeden kredi kullanabilmesi mümkündür. Böyle durumlarda bankalar başvuruyu online kanallardan alır ve onaylanan krediyi memurun hesabına yatırırlar. Ayrıca bazı bankalar, anında kredi ürünleri sunarlar. Anında kredilerde ön onay aşaması yoktur ve başvuru anında kredi, memurun hesabına geçer.
Bazı bankalar memurlara özel kredi ürünleri sunsa da tüm bankalar, memurlara kredi verir. Memura kredi veren bankalar, özel bir hizmet sunmasa dahi memuru normal bir tüketici olarak kabul eder. Memurların düzenli ve garanti bir geliri olduğu için de kredi verirler.
Memurlara Kredi Veren Bankalar:
TEB | ING Bank | Denizbank |
Ziraat Bankası | QNB Finansbank | Halkbank |
Vakıfbank | Yapı Kredi | İş Bankası |
Akbank | Şekerbank | Türkiye Finans |
Bunların yanında memura faizsiz kredi veren bankalar da vardır. Fakat bu krediler tamamen masrafsız değildir. Sadece katılım bankaları tarafından verildiği için faiz yeni farklı bir uygulama bulunmaktadır. Kuveyt Türk, AlBaraka Türk, Ziraat Katılım, Vakıf Katılım gibi bankalardan faiz uygulaması olmayan krediler çekmek mümkündür.
Memurlar kredi çekerken ilk olarak faiz oranlarına dikkat etmelidir. Bazı bankalar memura kredi kampanyaları düzenler ve kampanya dönemlerinde özellikle faiz konusunda avantaj yakalanabilir. Memura kredi faizinin düşük olduğu bir banka seçmek, her zaman daha avantajlıdır. Bu nedenle başvuru yapılacak bankalar önceden araştırılmalı ve HangiKredi üzerinden karşılaştırılmalıdır. Dikkat edilmesi gereken önemli detaylardan biri de kredi notudur. Kredi başvurusu yapacak kişi memur da olsa geçmişteki finansal hareketler kredi başvuru sonucunu etkiler. Eğer kredi notu düşükse başvuru yapılmamalıdır. Bunun yerine kredi notunu yükseltecek yöntemler uygulanmalı ve uygun seviyeye gelindiğinde başvuru yapılmalıdır. “Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?” başlıklı içeriğimizden bu konu ile ilgili destek alınabilir.
Memura kredi hesaplama işlemi yapılırken öncelikle çekilen kredi tutarı dikkate alınır. Kredi tutarı üzerinden faiz hesabı yapılır. Faiz oranına göre belirlenen faiz tutarı, kullanılan kredi tutarına eklenir. Bu tutardan kredi masrafı ayrıca alınır. Bunların yanında BSMV ve KKDF gibi vergi kalemleri de mevcuttur. Eğer masrafsız kredi kullanılıyorsa, kredi tahsis ücreti tahsil edilmez. Konut kredisi gibi özel kredilerde ise ekspertiz ücreti gibi ek masraflar çıkabilir. Bununla birlikte banka, hayat sigortası yaptırılmasını da isteyebilir.
Memura kredi veren bankalar, ödenmeyen borçlar için klasik prosedürü takip eder. Bu prosedür doğrultusunda, arka arkaya kredi ödemeleri aksatılırsa, banka memur ile iletişime geçer. Borcun ödenmesi için bir süre daha müsaade edilir. Fakat yine ödenmezse yasal takip başlar ve bunun sonucunda iş hacze kadar gidebilir.
Kredi borcu erteleme uygulaması, neredeyse hiçbir bankada yoktur. Bankalar, sadece özel durumlarda ya da özel müşterileri için bu uygulamayı yürürlüğe sokarlar. Örneğin pandemi döneminde pek çok tüketicinin kredi borcu ertelenmişti. Yine de kredi borcunu ertelemek bankaların inisiyatifindedir ve ödenmeyen borçlar için banka ile iletişime geçerek konu hakkında bir talep oluşturulabilir.
Kredi yapılandırma, hemen her banka tarafından memurlara sunulan bir opsiyondur. Ödenmeyen kredi borçlarının yasal takibe düşmemesi için bankalar, memurlara yapılandırma teklifi sunar. Yapılandırılan kredilerde toplam borç yükselir fakat yeni bir ödeme planı yapılarak memurun ödeme yapması kolaylaştırılır.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.