KYK borcu, Kredi Yurtlar Kurumu tarafından önlisans, lisans, lisansüstü ve doktora gibi yüksek öğrenim programlarını okuyan öğrencilere verilen geri ödemeli bursun tahsil edilmesi anlamına gelir.
2022 yılının temmuz ayında KYK kredi faizleriyle ilgili yapılan açıklamalara göre kredi geri ödemelerinin enflasyon farkı ya da faiz uygulaması olmaksızın sadece verilen tutar üzerinden yapılacağı belirtildi. Buna göre kredi alan kişiler, faiz oranlarından etkilenmeden sadece öğrenim hayatlarında aldıkları toplam tutarı ödeyecek.
Kredi Yurtlar Kurumu tarafından yüksek öğrenim gören T.C. vatandaşı öğrencilere onların kültürel ve sosyal gelişimine katkı sağlamak için her ay belli miktarda maddi destek sağlanır. Bu para, burs veya kredi olarak öğrencinin hesabına yatar. Burs alan öğrencilerin programı bitirip mezun olduktan sonra yatan parayı geri ödemesi beklenmez. Ancak kredi alan öğrencilerin mezuniyet sonrasında eğitim döneminde almış oldukları parayı geri ödemesi gerekir. Geri ödenmesi gereken öğrenci destek parasına da KYK borcu adı verilir.
Üniversite öğrencilerinin aldıkları kredinin geri ödemesini yapmak için tercih edebilecekleri iki yöntem bulunur. Bunlardan ilki, borcun ana parasını öğrenip tek seferde kapatmaktır. Ancak yeterli birikimi olmayan kişiler, borçlarını yapılandırarak taksit taksit ödeme kolaylığından da faydalanabilir. Bu iki yöntemden hangisinin seçileceğine karar vermek ve belli bir ödeme planı oluşturabilmek için öncelikle KYK kredi borç sorgulaması yapılması gerekir. Borç sorgulama işlemlerinin yapabileceği birden fazla kanal bulunur. Aşağıdaki kanallardan dilediğinizi tercih ederek KYK borç sorgulama işlemini hemen yapabilirsiniz.
E-devlet KYK borç sorgulaması için ilk olarak ilgili siteye T.C. kimlik numarası ve şifreyle giriş yapmak gerekir. Kurumlar sekmesinden Gençlik ve Spor Bakanlığını bulduktan sonra “Öğrenim / Katkı Kredisi Geri Ödeme Sorgula” adresine girebilirsiniz. Ayrıca yine e-Devlet’in arama sekmesine “öğrenim kredisi geri ödeme sorgula” yazarak direkt olarak borç görüntüleme ekranına gidebilirsiniz.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) İnteraktif Vergi Dairesi, KYK borç sorgulama işlemleri için tercih edebileceğiniz ikinci yoldur. Buradan borç sorgulamak için ilk etapta Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmî internet sitesine kimlik bilgileri ve şifrenizle giriş yapmanız gerekir. Ardından vergi borçları sekmesine tıklamalısınız. Karşınıza çıkan hizmetlerden öğrenim kredisi borçları bölümünü seçerek sorgulamanızı tamamlayabilirsiniz. GİB KYK borç sorgulama işlemleri de tıpkı e-Devlet gibi tamamen internet üzerinden dakikalar içerisinde ödemeniz gereken tutarı öğrenebileceğiniz bir yöntemdir.
Borcunuzu internet üzerinden öğrenebileceğiniz gibi Kredi Yurtlar Kurumu’nun çağrı merkezini de arayabilirsiniz. KYK borç sorgulama telefonu, 444 0 472’dir. Numarayı aradıktan sonra çıkan müşteri temsilcisinin sorduğu soruları cevaplayarak kredi borcunuzu kolayca öğrenebilirsiniz.
KYK borç sorgulaması neticesinde ödenmesi gereken toplam tutara detaylı bir planla ulaşabilmeniz mümkündür. Detaylı döküme e-Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı kanalları aracılığıyla erişebilirsiniz. E-Devlet üzerinden ilgili Bakanlık linkine tıklayarak ödeme planınızın yanı sıra toplam KYK borcunuzu görüntüleyebilirsiniz. Ayrıca GİB resmî sitesine kişisel bilgilerinizle giriş yaparak da bu işlemi tamamlayabilme imkânınız bulunur. KYK borç sorgulaması ekranından giriş yaptığınız bu platformlarda yer alan detaylı dökümde şu bilgiler bulunur:
Tüm bu bilgilere internet üzerinden kolayca erişebilirsiniz. Bu sayede ödeme planınıza hâkim olarak herhangi bir aksilikle karşılaşma ihtimalinizi minimuma indirirsiniz. Ayrıca yine aynı platformlar aracılığıyla KYK kredi erteleme işlemlerini başlatabilme hakkınız da bulunur. Erteleme talebinde bulunarak ödeme planınızı ileri tarihe atabilir, bu süreci size ve bütçenize daha uygun bir zaman aralığında başlatabilirsiniz.
KYK borcunun taksitlere bölünerek ödenebilmesi için öncelikle yapılandırma işlemlerini tamamlamak gerekir. KYK borcunu yapılandırarak taksitler hâlinde ödemek isteyen kişiler, bu süreci e-Devlet üzerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmî internet sayfasından başlatabilir. Yapılandırma işlemleri için ilk olarak e-Devlet’e veya GİB Vergi Dairesi’ne kimlik bilgileriniz ve şifrenizle giriş yapmalısınız. Ardından yönlendirmeleri takip ederek borç taksitlendirme işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz.
Hâlihazırda taksitlendirilmiş borçların ödeme planlarına ise yine e-Devlet ve GİB üzerinden erişebilirsiniz. KYK borç yapılandırma sorgulaması yaptığınız platformlarda mevcut taksitleriniz bulunuyorsa karşınıza detaylı bir ödeme planı çıkar. Ödeme planınızı KYK borç sorgulaması yaptığınız çağrı merkezini arayarak da öğrenebilmeniz mümkündür. Ayrıca KYK resmî internet sitesine giderek Kredi Yurtlar Kurumu aracılığıyla detaylı ödeme planını görüntüleyebilirsiniz.
KYK borç sorgulama sistemine girip geri ödemeniz gereken tutarı öğrendikten sonra taksitlendirme imkânından yararlanabilir veya dilerseniz ana parayı bütün hâlde de yatırabilirsiniz. Bu borç ödemelerini yaparken kullanabileceğiniz birden fazla kanal bulunur. Bu platformlar, şu şekilde sıralanabilir;
Mezun olup kredi borcunu ödemeye başlayan çoğu kişi, oldukça kolay bir yöntem olması sayesinde genelde Ziraat Bankası’nı tercih eder. Taksitleri nakit ödemek için Ziraat Bankası şubelerine gidebilirsiniz. Borcu kredi kartıyla ödemek için Ziraat Bankası internet tahsil ekranını kullanabilirsiniz. Sahip olduğunuz kredi ve banka kartları farketmeksizin ödemelerinizi Ziraat Bankası aracılığıyla yapabilmeniz mümkündür.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.