hellobar image
hangikredi.com

Finansal Geleceğinizin Teminatı Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 2.09.2014 Güncelleme Tarihi: 7.01.2025

Kredi notu, finansman başvurularının değerlendirilmesindeki en önemli kriterden biridir.

Finansal Geleceğinizin Teminatı Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?
Puanınızın düşük olması, ileride kredi veya kredi kartı almak istediğinizde karşınıza bir engel olarak çıkabilir. Düşük bir kredi puanı ile bankaların sunduğu özel faiz oranları gibi avantajlı ürünlerin birçoğundan yararlanamanız mümkün olmayabilir. Dolayısıyla pek çok tüketici kredi notunun nasıl yükseltilebileceğini merak ediyor. HangiKredi olarak hazırladığımız bu yazıda kredi notu yükseltme konusu ile ilgili tüm detayları bulabilirsiniz.

Finansal İtibar Göstergesi Kredi Notu Nedir?

Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından oluşturan kredi puanı, finansal geleceğinizin en önemli teminatlarından biridir. Kredi puanınız bankalarla olan tüm ilişiğiniz incelenerek bu doğrultuda şekillendirilir. Önceki borçlarınız, ödeme alışkanlıklarınız, fatura ödemeleriniz ve kullandığınız kredi kartları, notunuzun yükselmesinde ya da düşmesinde rol oynayan en önemli unsurlardır.

Kredi notu, finansal geçmişinizin belirli kriterler doğrultusunda değerlendirilmesi ile elde edilen bir puandır. KKB skorunuz tüm bankalar tarafından görülebilir. Bankacılık ürünlerini kullanmak için yaptığınız tüm başvurular, bu puana göre değerlendirilir. Kredi notu düşük olan tüketiciler, yüksek risk grubuna dâhil olduğu için bu kişilerin başvuruları genellikle olumsuz sonuçlanır. Bu aşamada kredi notu yükseltme yöntemlerini uygulayarak başvurunuzun onaylanmasını sağlayabilirsiniz.

Kredi Alabilmek için Kredi Notu Kaç Olmalı?

KKB risk puanı, tüketicinin finansal karnesine göre farklı gruplara ayrılır. Bu puanlama sistemi doğrultusunda kredi alıp alamayacağınız tespit edilir. Notunuz ne kadar yüksek olursa kullanabileceğiniz kredi limiti de o kadar artar. Kredi skoruna göre risk gruplarını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

   Puan Aralıkları       Risk Grupları       Kredi Başvuru Durumu   
1700 - 1900 Çok İyi Onaylanır
1500 - 1699 İyi Onaylanır
1100 - 1499 Orta Riskli Gelire Göre Değişir
700 - 1099 Az Riskli Genellikle Onaylanmaz
0 - 699 Çok Riskli Onaylanmaz

Kredi notunuzun 1100 ile 1499 arasında olması hâlinde öncelikle gelir durumunuza bakılır. Geliriniz kullanacağınız krediyi karşılayabilecek seviyede ise kredi başvurunuz onaylanır. 1500 ve üzeri bir nota sahip olan tüketiciler, çok rahat bir şekilde kredi alabilir. Dilerseniz HangiKredi kredi hesaplama tablosunu kullanarak finansman seçeneklerinizi değerlendirebilirsiniz.

HangiKredi Finansal Raporu ile Kredi Sağlığınızı Öğrenin!

Kredi Notunun Sıfır Olması Durumunda Kredi Çekmek için Neler Yapılabilir?

İhtiyaç ya da konut kredisi gibi finans ürünlerinden faydalanmak isteyen pek çok tüketicinin ortak problemi, başvurularının olumsuz yanıtlanmasıdır. Bankalardan gelen red cevabının farklı sebepleri olabilir. Bunların başında müşterinin kredi notunun düşük olması gelir. Bir diğer önemli neden ise tüketicinin kredi notunun henüz oluşmamış; yani sıfır olmasıdır. Kredi notunun oluşmadığı durumlar şunlardır:

  • Başvuru yapılan güne kadar bankalarla herhangi bir işlem yapılmaması
  • Hiç kredi kartı kullanmamış olmak
  • Daha önce kredi çekmemiş olmak

Kredi skorunuz düşük olsa da konut veya ihtiyaç kredisi gibi finansman ürünlerinden faydalanmak isteyebilirsiniz. Ancak bankalar sizin ödeme alışkanlıklarınızı bilmediği için düzenli ödeme yapıp yapmayacağınıza dair öngörüde bulunamaz. Dolayısıyla bu durumdaki bir müşteriye kredi vermek, bankalar için riskli olabilir. Kredi notunuzun sıfır olması hâlinde şu adımları izleyerek skorunuzu yükseltebilirsiniz:

  • Kredi ürünlerine başvurmadan önce notunuzun oluşmasını sağlamak adına düşük limitli bir kredi kartı edinebilirsiniz.
  • Düşük limitli kredi kartlarıyla yapılan harcamalar, her ay düzenli olarak ödendiği takdirde kullanıcının kredi notu oluşmaya başlar. Borçlarınızı aksatmadan ödeyerek ve limitinizin yarısından daha azını kullanarak yüksek bir kredi notu elde edebilirsiniz.
  • Mevduat hesabı açmak, kredi notu oluşturmak için tercih edebileceğiniz bir diğer yöntemdir.

Kredi notu sıfır olan tüketiciler, düşük limitli kredi kartını maaş bankasından talep edebilir. Dilerseniz herhangi bir bankadan mevduat hesabı açtırarak tüm harcamalarınızı bu hesaptaki birikiminizden yapabilirsiniz. Hesabınıza düzenli para giriş çıkışı sağladığınız takdirde kredi notunuz oluşmaya başlayacaktır.

Kredi Notu Hesaplamalarındaki Önemli Kriterler Nelerdir?

KKB kredi notu, gelecekteki borçlarınızı ödeme ihtimalinizi gösteren bir metriktir. Bankalar, bu not sayesinde müşterilerin risk durumunu görebilir ve bu doğrultuda geri ödemeleri güvence altına alabilir. Skorunuzu yükseltmek için öncelikle bu puanın hangi kriterlere göre hesaplandığını bilmenizde fayda var. Kredi notu hesaplamasında dikkate alınan kriterler şu şekilde:

  • Kredi kartı ve kredi ödeme alışkanlıkları
  • Düzenli ödemeler
  • Hesap ve borç durumu
  • Borç bakiyeleri ve limitler
  • Yeni kredili ürün açılışları
  • Yakın zamanda alınan krediler
  • Kredi kullanım sıklığı

Kredi notu öğrenme işlemi, KKB’nin resmî internet sitesinden gerçekleştirilebilir. Dilerseniz e-Devlet kredi notu öğrenme hizmetinden de yararlanabilirsiniz. Bu sayede geleceğe yönelik daha planlı ve verimli finansal kararlar almanız mümkün olur.

Farklı Bankaların Kredi Notu Hesaplamalarında Farklılıklar Var mıdır?

Kişisel mali durumunuzu gösteren kredi notu, finansal hareketlerinize göre artabilir ve azalabilir. Size ait tek bir kredi puanı vardır ve tüm bankalar aynı skordan yararlanır. Bununla birlikte sık sık KKB findeks kredi notu güncelleme işlemi yapılır. Örneğin; bir bankaya olan gecikmiş borcunuzun olması, kredi notunuzu düşürebilir. Benzer şekilde başka bir bankaya yaptığınız düzenli ödemeler de puanınızı olumlu şekilde etkiler. Yüksek bir puan için çalıştığınız bankaların her birine düzenli ödemeler yapmanız gerekir.

Geleceğinizi Güçlendirecek Yöntemlerle Kredi Notu Nasıl Yükseltilir?

Kredi kullanmayı veya kart çıkarmayı planlayan bir tüketicinin kredi notu yüksek olmalıdır. Puanınızın düşük olması sebebiyle başvurularınız olumsuz değerlendiriliyor ve bu ürünleri kullanamıyorsanız bu noktada uygulayabileceğiniz birkaç yöntem bulunuyor. Yazımızın devamında kredi notunuzu yükseltmek için izleyebileceğiniz adımlara değindik.

Borçlarınızı Düzenli Ödeyin

Kredi notunu artırmak için tercih edebilecek en etkili yöntemlerin başında mevcut borçların düzenli olarak ödenmesi geliyor. Ödemelerinizi aksatmadan yapmanız hâlinde bankaların nezdinde güvenilir bir profil çizebilirsiniz. Bu noktada borçlarınızın son ödeme tarihlerine dikkat etmenizde fayda var. İmkânınız varsa otomatik ödeme talimatı vermeniz tavsiye edilir; zira bir günlük gecikme bile notunuzun düşmesine sebep olabilir. Birden fazla bankaya yapmanız gereken ödemeleri takip etmekte güçlük çekiyorsanız borç kapatma kredisi alarak tüm borçlarınızı tek bir çatı altında toplayabilirsiniz.

Ek Hesap Kullanın

Kullandığınız kartın bağlı olduğu hesabı kredili mevduat hesabına çevirerek puanınızı yükseltebilirsiniz. Bankaların ek hesap adı altında sunduğu bu hizmet hem küçük ölçekli finansman ihtiyaçlarını karşılama hem de kredi notunu yükseltme noktasında oldukça işlevseldir. Elbette bu aşamada mevduat hesabınızda bakiyenizin olması da önemlidir. Bunun için hesap kartınızı aktif olarak kullanarak sık sık para giriş çıkışı gerçekleşmesini sağlamanız önerilir.

Alışverişinizde Kredi Kartı Kullanın ve Düzenli Geri Ödeyin

Etkili kredi skoru yükseltme yöntemlerinden biri de kredi kartını doğru bir şekilde kullanmaktır. Kartınızı hiç kullanmamanız hâlinde borçlu olmazsınız ve notunuz düşmez. Fakat hareketsiz bir müşteri profili çizen tüketicilerin kredi notunu yükseltmesi mümkün değildir. Bunun için kredi kartının aktif bir şekilde kullanılması oldukça mühimdir.

Alışverişlerinizi nakit para ile yapmak yerine kredi kartı kullanmayı tercih edebilirsiniz. Böylelikle sahip olduğunuz nakit parayla kredi kartı borcunuzu düzenli bir şekilde ödemeniz mümkün olur. Örneğin; her ay ödemeniz gereken faturalar için otomatik ödeme talimatı vermeniz hâlinde kartınızı aktif olarak kullanmış olursunuz. Faturalar için ayırdığınız bütçe ile de ekstre borcunuzu ödeyerek kredi puanınızı yükseltebilirsiniz. Kredi borcunun ödenmemesi hâlinde yalnızca kredi skoru düşmekle kalmaz, aynı zamanda yasal takip ve haciz gibi problemlerle de karşılaşılabilir.

Kredi Notu Ne Zaman Güncellenir?

Kredi notu, kişilerin finansal geçmişi ve ödeme alışkanlıkları temelinde oluşturulan bir değerlendirmedir. Bu skorun güncellenme sıklığı, farklı faktörlere bağlıdır. Kredi skoru, genel olarak aylık periyotlarla güncellenir. Ancak tam güncellenme süresi, bankalara ve kredi referans kuruluşlarına bağlı olarak değişebilir. Ayrıca her finansal işlem kredi notuna anında etki etmeyebilir. Örneğin; yaptığınız kredi başvurusu onaylandıktan sonra notunuzun güncellenmesi için belirli bir zaman geçmesi gerekebilir.

Kredi Notunun Güncellenme Periyodu Nasıl Düzenlenir?

Kredi skorunuzu etkileyen bilgilerin büyük bir kısmı günlük olarak güncellenir. Ancak bankaların sizin finansal hareketlerinizle ilgili paylaştığı verilerin risk raporunuzu ve kredi notunuzu etkilemesi, yaklaşık iki gün sürer. Yani geciken kredi kartı borcu ödemeleri, yaklaşık iki gün içerisinde tüketicinin skoruna yansıyacaktır.

KKB raporları; yani risk raporu ve kredi notu aylık olarak güncelleniyor. Bu periyotlar, Findeks tarafından ihtiyaçlar doğrultusunda değiştirilebilir. Söz konusu güncellemeler, kredi notunun kullanıldığı sektörlerde yer alan kuruluşlar tarafından görüntülenir. Özetle bilgilerin güncellenme sıklığının daha çok finansal kuruluşların KKB’ye bildirim yapması ile ilgili olduğu söylenebilir.

Kredi Notu Güncelleme Süreci Nasıl İlerler?

Finansal puanlama sistemi, kredi ürünlerini kullanmaya başladığınız andan itibaren işlemeye başlar. Kredi notu, sabit kalan bir değer değildir. Dolayısıyla finansal faaliyetlerinizdeki değişimler, puanınızı otomatik olarak etkiler. Örneğin; kredi kartı ekstrelerinizi düzenli olarak ödediğinizde olumlu bir aktivite göstermiş olursunuz. Söz konusu aktivite Findeks kredi notu hesaplama işleminde dikkate alınır. Böyle bir durumda kredi notunuz olumlu olacaktır. Negatif seviyede bir puana sahip olsanız bile doğru bir strateji ile notunuzu belirli bir süre içerisinde iyileştirebilirsiniz.

Düşük Kredi Notu Ne Kadar Sürede Düzelir?

Düşük kredi notunu yükseltmek için işleyen süreç, pek çok faktöre bağlıdır. Hâl böyle olunca konuya ilişkin kesin bir süre vermek güçtür. Negatif değerlerde olan bir skoru düzeltmek, zaman ve sabır gerektirir. Tüketici; finansal disiplin, düzenli ödemeler ve mali planlama ışığında bir yol izleyerek süreci hızlandırabilir.

Kredi notu güncelleme işleminin genellikle aylık periyotlarla belirlendiğinden söz etmiştik. Örneğin; ekim ayındaki finansal aktiviteniz, kasım ayında puanınıza yansır. Notunuzun negatif değerlerden pozitife ulaşması ise faaliyetlerinize göre değişiklik gösterir. Mevcut borçlarınızın tamamını kapattıktan sonra kredi notu sorgulama işlemi yaptığınızda iyi bir puana sahip olduğunuzu görebilirsiniz.

close icon

Önerilen İçerikler

  • Kredi Sicili Nasıl Temizlenir? 11.12.2023

    Kredi Sicili Nasıl Temizlenir?

  • Kredi Notu Öğrenme 4.12.2024

    Kredi Notu Öğrenme

  • Findeks Notu Nedir ve Nasıl Hesaplanır? 22.11.2024

    Findeks Notu Nedir ve Nasıl Hesaplanır?

  • Kredi Notu Nedir, Nasıl Oluşturulur? 20.03.2024

    Kredi Notu Nedir, Nasıl Oluşturulur?

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Yeni Nesil Bankacılık: NeoBank Nedir? 27.01.2025

    Yeni Nesil Bankacılık: NeoBank Nedir?

  • İlk Kez Ev Alacaklara Hangi Kredi Seçenekleri Var?

    İlk Kez Ev Alacaklara Hangi Kredi Seçenekleri Var?

  • Serbest Hesap Nedir ve Kimlere Avantaj Sağlar? 20.01.2025

    Serbest Hesap Nedir ve Kimlere Avantaj Sağlar?

  • Gayrimenkul Yatırım Fonu Nedir?

    Gayrimenkul Yatırım Fonu Nedir?