hangikredi.com

Kredi Kartı İle Vergi Ödenir mi?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 7.01.2022 Güncelleme Tarihi: 25.01.2024

Kredi kartı ile vergi borcu ödeme, son dönemlerde yaygınlaşan bir işlemdir.

Kredi Kartı İle Vergi Ödenir mi?
Vatandaşların dijital teknolojilere yatkınlık kazanması ve devlet dairelerinin nakit dışı ödeme kabul etmesi yavaş yavaş gerçekleşen süreçler olduğu için, yakın geçmişte böyle bir durum mümkün değildi. Fakat günümüzde kredi kartı ile vergi ödemeleri yapılabilmektedir.

Hemen her alışverişin kredi kartı ile yapıldığı ve online alışverişin giderek yaygınlaştığı bu dönemde, kredi kartı kullanarak resmi ödemelerin yapılması da yaygınlaşmıştır. Peki kredi kartı ile nasıl vergi ödenir?

Kredi Kartı ile Vergi Ödenir mi?

Kredi kartı ile vergi ödenir fakat bunun için bazı sınırlar çizilmiştir. Öncelikle geçerli ve yeterli limiti olan bir kredi kartı kullanılmalıdır. Kredi kartının internet üzerinden yapılan ödemelere açık olması gerekir. Kredi kartının dışında banka kartı ile vergi ödemek de mümkündür. Bu kartlarda da vergi borcunun tamamını ödeyebilecek kadar bakiye olması gerekmektedir. Kredi kartı ile ödenebilecek vergiler ise GİB tarafından belirlenmiştir. Bankalar üzerinden ödeneceğinde ise tüm vergilerin ödenebilmesi mümkün olmayabilir.

Hangi Vergiler Kredi Kartı ile Ödenebilir?

Kredi kartı ile vergi ödeme işleminin yaygınlaşması ile birlikte ödenebilecek vergilerin sayısı da artmıştır. Kredi kartı ile araç vergi ödeme işlemleri, pek çok vergi kaleminden daha önce mümkün olmuştur. Kredi kartı ile emlak vergisi ödeme de tüketicilerin en sık tercih ettiği online vergi ödeme işlemleri arasındadır. Yapılandırılmış bir vergi borcu varsa ve yapılandırma sırasında kredi kartı ile ödeme yapılacağı taahhüt edilmiş ise kredi kartı ile vergi yapılandırma ödeme işlemlerini gerçekleştirmek de mümkündür.

Kredi Kartı ile Ödenen Vergiler
Kira vb. kazançlardan doğan gelir vergisi Motorlu taşıtlar vergisi Veraset ve intikal vergisi
Zirai kazanç gelir vergisi Gelir vergisi stopajı Kurumlar vergisi stopajı
Basit usulde ticari kazanç Gerçek usulde KDV Hasılat esaslı KDV
Kurum geçici vergi Gelir geçici vergi KDV tevkifatı
Kurumlar vergisi Gelir vergisi Damga vergisi

Kredi Kartı ile Ödenen Ceza, Harç ve Borçlar
Trafik idari para cezası Karayolları Taşıma Kanunu idari para cezası Geçiş ücreti ve idari para cezası 6183 sayılı Kanun kapsamında taksitlendirilmiş borçlar
Tapu harcı Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı Öğrenim kredisi ve katkı kredi borçları Pasaport harcı ve değerli kâğıt bedeli
Sürücü belgesi harcı ve değerli kâğıt bedeli T.C. kimlik kartı bedeli Yurt dışına çıkış harcı Göç İdaresi ikamet harcı
İkamet tezkeresi defter satış bedeli Tek giriş vize harcı Ecrimisil ödemeleri Diğer idari para cezaları

Kredi Kartı ile Vergi Ödemesi Nasıl Yapılır?

Konu ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri “Vergi dairesine kredi kartı ile ödeme yapılır mı?” şeklindedir. Vergilerin kredi kartı ile ödenmesi, online olarak verilen bir hizmettir. Vergiler internet üzerinden, vergi dairesine gitmeden rahatlıkla ödenebilir. Yani vergi dairesi vezneleri kredi kartı kabul etmez. Kredi kartı ile ödeme yapmak için İnteraktif Vergi Dairesi’ne girmek gerekmektedir. Peki kredi kartı ile vergi ödemesi nasıl yapılır? Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hizmete açılan İnteraktif Vergi Dairesi, vatandaşların vergi, harç ve ceza gibi ödemelerini online olarak yapabilmesi için hizmet vermektedir. Bu platform üzerinden tüm vergi borçları kredi kartı ile ödenebilir. Sisteme giriş yapmak için ise e-devlet giriş bilgileri kullanılmaktadır. Kredi kartı ile vergi ödemenin bir başka yolu da bankalardan hizmet almaktır. Bankalar, mobil uygulama ve internet bankacılığı üzerinden bazı vergilerin tahsilatını yapabilmektedir. Bununla birlikte anlaşmalı bankaların fiziksel şubelerinden de kredi kartı ile vergi borcu ödemek mümkündür.

E-Devletten Ödeme Yapılabilir mi?

Kredi kartı ile vergi borcu ödeme e devlet üzerinden de yapılabilen bir işlemdir. E-devlet üzerinde bulunan Gelir İdaresi Başkanlığı hizmet sayfasından, e-devlet üzerinden ödenebilecek vergi kalemlerine ulaşılabilir. Bununla birlikte yine e-devlet üzerindeki İnteraktif Vergi Dairesi hizmetine tıklamak suretiyle GİB bünyesindeki online vergi dairesine giriş yapılabilir.

Kimler Kredi Kartı ile Vergi Ödeyebilir?

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın anlaşmalı bankaları arasında yer alan bankalardan birinde müşteri olan ve o bankada hesabı/kredi kartı bulunan tüketiciler kredi kartı ile vergi ödemesi yapabilirler. Online vergi ödemeleri, sadece 02.00 - 23.45 saatleri arasında kabul edilir. Vergi tahsilatı konusunda GİB ile anlaşmalı olan bankalar ve ödeme yapılabilecek yöntemler tabloda verilmiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığı Tarafından Vergi Tahsil Yetkisi Verilen Bankalar
Bankalar Online Fiziksel
Kredi Kartı Banka Kartı Hesap Nakit/Hesap
Yapı Kredi +
Vakıfbank + + + +
İş Bankası +
Halkbank + + +
Garanti BBVA +
Akbank +
Türkiye Finans +
TEB +
Ziraat Bankası + + + +
Şekerbank +
Odeabank +
Kuveyt Türk +
ING Bank +
HSBC +
QNB Finansbank +
Denizbank +
Alternatifbank +
Albaraka Türk +
Vakıf Katılım Bankası +
Ziraat Katılım Bankası +
Aktif Yatırım Bankası +
Türkiye Emlak Katılım +
PTT +

Kredi Kartı ile Vergi Ödemenin Limiti Var mıdır?

Bazı kalemlerde, kredi kartı ile vergi ödeme limiti de bulunmaktadır. Aşağıdaki vergi borçlarının en fazla 100.000 TL’si kredi kartı ile ödenebilmektedir. Diğer vergi, ceza ve harçlar için ise herhangi bir limit sınırı yoktur.

  1. Gelir Vergisi
  2. Gelir Geçici Vergi
  3. Kurum Geçici Vergi
  4. Zirai Kazanç Gelir Vergisi
  5. Gelir Vergisi Stopajı (Muhtasar)
  6. Kurumlar Vergisi
  7. Katma Değer Vergisi Tevkifatı
  8. Damga Vergisi
  9. Kurumlar Vergisi Stopajı
  10. Basit Usulde Ticari Kazanç
  11. Gerçek Usulde Katma Değer Vergisi
  12. Hasılat Esaslı Katma Değer Vergisi
  13. Diğer Ücretler

Kredi Kartında Ödenen Vergiler Taksitlendirilebilir mi?

Kredi kartı ile ödemesi yapılan vergiler, bankanın sunduğu hizmetlere bağlı olarak taksitlendirilebilir. Vergi borcu kredi kartı ile ödendiğinde, ekstreye borç olarak eklenir. Ekstrede yer alan bu borç, bankanın kampanyaları dahilinde taksitlendirilir. Bankalar başta MTV olmak üzere pek çok vergi için taksitli ödeme hizmeti sunmaktadır fakat bu durum tüm vergiler için mümkün olmayabilir. Vergi borcunu taksitle ödemenin, vade farkından dolayı toplam tutarı artıracağı da unutulmamalıdır.

Kredi Kartı ile Vergi Ödemenin Avantajları Nelerdir?

  • Nakit sıkıntısı olsa bile vergiler zamanında ödenebilir.
  • Kart ile ödeme yapıldığında doğan borç, ekstre kesildikten sonra ödenir. Bu da vergi borcunu ileri bir tarihe erteleme imkânı sunar.
  • Taksitli ödeme imkânı sayesinde vergiden doğan yük hafifletilebilir.
  • Online ödeme imkânı olduğu için vergi dairesine gitmeye gerek kalmaz.
  • Vergi dairesine gidilmediği için sıra beklemek gibi zaman kaybı yaşatan durumlar yaşanmaz.
  • Vergi dairesinin mesai saatleri dışında da vergi ödemesi yapılabilir.

Kredi Kartı ile Vergi Ödemek Güvenli midir?

Kredi kartı ile vergi ödemesi, doğrudan vergi dairesinin internet sitesi üzerinden ya da bankaların sunduğu hizmetler üzerinden ödenir. İnteraktif Vergi Dairesi, GİB tarafından yönetilen bir site olduğu için son derece güvenlidir. Ayrıca ödeme adımında da tüm güvenlik teknolojileri aktif olarak kullanılmaktadır. Bankalar üzerinden yapılan ödemelerde de herhangi bir güvenlik riski yoktur. Vergi borcu bankaya ödense bile kısa süre içerisinde vergi dairesinin sistemine düşer.

Kredi Kartı ile Vergi Ödemeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekilen Durumlar Nelerdir?

Kredi kartı ile vergi ödemeden önce dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri internet sitesidir. Ödemenin yapıldığı sayfanın, resmî web sitesine ait olduğundan emin olunmalıdır. Sisteme giriş için e-devlet şifresi gereklidir. Şifresiz bir şekilde açılan ekranların güvenilir olmama ihtimaline dikkat edilmelidir. Dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri de ödemenin yapıldığı saattir. İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden online olarak vergi ödemesi yapılır fakat bu hizmet, diğer online ödeme hizmetlerinden biraz farklıdır. Online ödemeler sadece 02.00 - 23.45 saatleri arasında yapılabilmektedir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?