Kredi kartı hesap özeti nedir sorusu, kredi kartı kullanıcılarının sıklıkla sorduğu sorulardan birisidir.
İçindekiler
Kredi kartı hesap özeti temelde hesap kesim tarihine kadar bankaya ulaşan borç ve alacakların tamamına denmektedir. Bankalar her ay kredi kartı hesap kesim tarihi zamanının gelmesiyle beraber bu borcu kullanıcıya bildirmekle yükümlüdür.
Kredi kartı toplam borç yani güncel borç, kredi kartı üzerinden dönem içerisinde yapılan tüm harcamaları kapsar. Buna taksitler de dahildir.
Kredi kartı hesap kesim tarihi, kredi kartı kullanımında harcamaların borç bakiyesi olarak gösterildiği tarihtir. Hesap kesim tarihine kadar yapılan harcamalar, bu borca yansır. Sonrasında yapılan harcamalar ise bir sonraki dönemin hesap özetine yansır.
Kredi kartı son ödeme tarihi, dönem borcunun ödenmesi gereken son zamandır. Mevzuata göre hesap kesim tarihi ve son ödeme tarihi arasında 10 günden az bir zaman olamaz. Kredi kartı son ödeme tarihi gecikirse, bu tarihten itibaren borca faiz uygulanmaktadır. Yine bu tarihe kadar ödeme yapılmazsa, kredi notu düşebilir.
Asgari ödeme tutarı, kredi kartı limitine göre ödenmesi gereken minimum borç miktarıdır. Bu tutar zamanında ödenmezse, kredi notuna gecikme olarak yansır ve kişilerin puanının düşmesine neden olur. Asgari ödeme tutarı hesaplama aracımız ile bu minimum ödeme tutarını öğrenebilirsiniz.
Kredi kartı limit hesaplama ile gelirinize göre kredi kartı limiti belirlemeniz mümkün. Bu limit, her karta farklı olarak tüketicinin gelirine bağlı bir biçimde tanımlanmaktadır. Yasal olarak size tanınan hak maaşınızın dört katıdır. Banka, bu yasal limiti aşmamak kaydıyla istediği tutarda limit verebilir. Yasal limitinizin sahip olduğunuz tüm kartları kapsar. Örneğin kredi kartı limitiniz 10.000 TL ise sahip olduğunuz tüm kredi kartları için kullanabileceğiniz toplam limit en fazla 10.000 TL olmaktadır. Bunun kartlara göre dağılımı banka ve sizin kararınız doğrultusunda planlanabilir.
Kredi kartı dönem içi harcama, hesap kesim tarihine kadar yapılan harcamaları kapsar. Genellikle bir dönem 30 günden oluşmaktadır. Yani bir aylık süre içinde yaptığınız tüm harcamalara buradan ulaşabilirsiniz.
Kredi kartı devreden bakiye, son ekstreden kalan borcu belirtmek için kullanılmaktadır. Bu şekilde hesap özetinden kalan borç, diğer döneme aktarılır. Devreden bakiyenin her ay yüksek tutarda olması borcunuzu bir çığ gibi büyüteceğinden devreden bakiyeyi düşük tutmanızda fayda var.
Kredi kartı dönem borcu ödenmediği zaman, asgari ödeme tutarına gecikme faizi uygulanır. Asgari dönemin dışındaki kalan borca uygulanan faiz ise akdi faizdir. Dilerseniz gecikme faizi hesaplama aracımızı kullanarak, gecikme faizinizi hemen öğrenebilirsiniz.
Kredi kartı nakit çekim faizi de, nakit avans imkanı sunan bankaların uyguladığı faiz biçimidir. Nakit çekim faizi her bankaya göre farklılık gösterebilmektedir. Bankaların güncel nakit çekim faizleri ile hesap yapabilmek için sitemizde yer alan Taksitli Nakit Avans hesaplama sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Dönem borcu ödenmediği zaman, asgari ödeme tutarı üzerine faiz uygulanmaktadır. Mevzuata göre gecikme faizi en fazla %2.40 olarak uygulanabilir.
Kredi kartı kalan taksit, ödenmeyen taksit sayısının toplamıdır. Taksitlendirdiğiniz alışveriş için toplamda kaç taksit daha ödemeniz gerektiğini gösterir.
Kredi kartı kullanılabilir limiti, harcamalar ve taksitlerden sonra kullanabileceğiniz limiti size bildirir.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.