hangikredi.com

Kredi Kartında Hangi Harcamalar Taksitlendirilir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 19.12.2023 Güncelleme Tarihi: 26.01.2024

Kredi kartı taksitlendirme genel olarak yaptığınız alışverişleri tek seferde ödemek yerine parça parça ödemenize olanak tanır.

Kredi Kartında Hangi Harcamalar Taksitlendirilir?
Kredi kartınızda yeterli limit varsa harcamalarınızı taksitlendirebilir, ödemelerinizi daha kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bununla beraber kredi kartı taksitlendirme işleminde faiz ödemeleri yapmanız gerekebilir. Çoğu banka 18 aya kadar %3,66 oranında faiz uygular.

BDDK tarafından yayımlanan düzenlemelere göre taksitlendirme işlemi 3, 4, 5, 6, 9, 10, 12 ve 18 ay ile sınırlıdır. Aynı düzenlemeye göre 50 TL ve üzeri alışverişlerde taksitlendirme yapabilirsiniz.

Her ne kadar kredi kartı taksitlendirme işlemi çoğu sektörde uygulansa da yapılan düzenlemelere göre bazı alışverişlerinizde taksitlendirme yapamazsınız. Örneğin, 2014 yılında çıkan düzenlemeye göre cep telefonu ya da gıda alışverişlerinde taksit uygulaması kaldırılmıştır. Yeni bir cep telefonu alacağınız zaman ya da market alışverişi yaptığınızda tutarı taksitlendiremezsiniz. Yasal olarak izin verilen sektörlerdeki alışverişlerinizi ise rahat bir şekilde taksitlendirebilir, ödemelerinizi düzenleyebilirsiniz. Ayrıca alışveriş yaptığınız yerin politikaları doğrultusunda da farklı taksitlendirme seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.

En avantajlı kredi kartlarına göz atın!

Kredi kartı taksitlendirme nasıl yapılabilir?

Kredi kartı taksitlendirme işlemini alışveriş sırasında ya da sonrasında bankaların uygulamaları üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bazı bankalar ödemeyi erteleme gibi olanaklar da sunabilir. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek taksitlendirme işlemlerini nasıl gerçekleştirebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

  • Sonradan taksitlendirme yapmak istiyorsanız hesap kesim tarihinden önce bu isteğinizi bankaya bildirmeniz gerekir. Çoğu bankada bu işlemi gerçekleştirmek istiyorsanız ilk önce internet şubesine girmelisiniz. Ardından kampanya bölümü üzerinden alışverişlerinizi taksitlendirebilir ya da erteleyebilirsiniz.
  • Taksitlendirme işlemini online şubenin yanı sıra müşteri hizmetleri aracılığıyla da gerçekleştirebilirsiniz. İlgili bankanın müşteri temsilcisine bağlanarak taksit yapmak istediğiniz işlemi belirtmeniz yeterlidir.
  • Kredi kartı taksitlendirme yapabilmeniz için kartınızda alışverişiniz için yeterli limit olmalıdır. Örneğin, 1.000 TL’lik bir alışveriş yapmak istiyorsanız kredi kartınızdaki kullanılabilir limitin de en az 1.000 TL olması gerekir.
  • Bireysel ve ticari kredi kartlarındaki taksit sınırları da birbirinden farklılık gösterir. 31 Temmuz 2023 tarihinde gelen düzenlemeyle beraber şirketlerin işlemlerini daha rahat bir şekilde gerçekleştirebilmesi için her ürün ya da hizmet için 18 ay imkanı verilir. Bununla beraber bireysel kredi kartlarında her ürün ya da hizmeti taksitlendirmeniz mümkün değildir.

Kredi kartı taksitlendirme sistemi sayesinde ödemelerinizi daha rahat bir şekilde gerçekleştirebilir, ihtiyaçlarınızı daha geniş bir ödeme planıyla karşılayabilirsiniz.

Kredi kartı taksitlendirme ve kart limitinin ilişkisi nedir?

Kredi kartı taksitlendirme işlemlerini gerçekleştirebilmek için bazı kriterleri yerine getirmeniz gerekir. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek kredi kartı taksitlendirme işlemleriyle kart limitleri arasındaki ilişki hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

  • İlk önce kredi kartı limiti ve kullanılabilir limit kavramlarını bilmelisiniz. Örneğin, kredi kartınızın limiti 20.000 TL olsa da kullanılabilir limit 10.000 TL olabilir. Kullanılabilir limit, kartınızla harcama yapabileceğiniz tutarı belirtir.
  • Bir alışverişinizi taksitlendirdiğinizde bütün harcamanızın tutarı limitinizden düşülür. Taksitlendirdiğiniz tutarı her ay ödediğinizde ise ödeme yaptığınız miktar kartınıza yeniden tanımlanır.
  • Örneğin, 4.000 TL’lik bir alışveriş yaptığınızda ve faizsiz bir şekilde 4 ay takside böldüğünüzde her ay 1.000 TL tutarında ödeme yapmanız gerekir. 4.000 TL’lik alışverişiniz kredi kartı üzerinde yeni bir borç yaratacağı için her ay 1.000 TL’lik taksiti ödediğinizde kullanılabilir limitiniz 1.000 TL artar ve 4 ayın sonunda kartınızda yeniden kullanabileceğiniz 4.000 TL’lik bir limit oluşur.
  • Kullanılabilir limit, temelinde tüketicilerin harcayabileceğinden fazlasını almasının önüne geçer. Kredi kartı üzerinde birden fazla işlem taksitlendirilir ve eğer taksitler kart limitinden düşürülmezse ortaya tüketicilerin karşılamakta zorlanacağı borçlar çıkar. Bu tip sorunların önüne geçmek içinse kart limitleri kullanılabilir ve bloke olmak üzere iki farklı alana bölünür.

Kullanılabilir limit, satın alıp taksitlendirebileceğiniz maksimum tutarı gösterir. Bununla beraber her mal ya da hizmetin taksitlendirilemeyeceğini de bilmelisiniz. Alışverişlerinizi limitinizi göz önünde bulundurarak yapabilir, kullanılabilir miktar kadar tekrardan taksitlendirme işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Kredi kartında taksidin yasak olduğu sektörler nelerdir?

Türkiye’de BDDK tarafından getirilen düzenlemeler ile bazı sektörlerde taksitlendirme işlemi yapılması yasaktır. Bazı sektörlerde ise taksitlendirme işlemi belirli aylarla sınırlandırılmıştır. Satın aldığınız ürün ya da hizmetin hangi sektörde olduğu yapabileceğiniz taksit tutarını etkiler. Örneğin, sağlık ile ilgili hastane masraflarınızı taksitlendirebilseniz de sivilce kremi gibi kozmetik kategorisinde yer alan ürünlerde peşin ödeme yapmak zorundasınız. Kredi kartı taksit yasaklı sektörler dışındaki alışverişlerinizde çoğunlukla taksitlendirme yapabilirsiniz. Aşağıdaki başlıkları inceleyerek taksit yasaklı sektörler hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kredi kartına 4 ay taksit yapabileceğiniz ürünler

Televizyon ya da ses sistemleri gibi elektronik eşya alımlarında taksitlendirme BDDK tarafından 4 ay ile sınırlandırılır. Bununla beraber tablet alışverişlerindeki taksit tutarı 6 aydır. Benzer şekilde her ne kadar televizyon alımlarında taksit 4 ay ile sınırlı olsa da satın alacağınız TV’nin fiyatı 5.000 TL ya da altında kalıyorsa taksit sayısını 9 aya çıkarabilirsiniz. Elektronik eşya alımlarında satın alacağınız ürünün fiyatını göz önünde bulundurarak farklı taksitlendirme işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Kredi kartına 6 ve 9 ay taksit yapabileceğiniz ürünler

Sağlık ürünleri alımlarınızda 6 ay taksitlendirme imkanı sunulur. Ayrıca ilaç gibi sağlık ürünlerinde ya da elektrikli eşya alımlarında yeni düzenlemeyle beraber tüketiciler 9 ay taksit yapabilir. Örneğin, bir ilaç almanız gerektiğinde onu 6 ay taksitli olacak şekilde alabilirsiniz. Ayrıca giyim alışverişlerinizde de en fazla 6 ya da 9 aya kadar taksitlendirme yapabilirsiniz. Ev dekorasyonuna konu olan aydınlatma ürünleri ya da halı gibi ürünler 9 ay taksitli olacak şekilde satın alınabilir. Vergi ödemelerinde de 9 ay taksit imkanı sunulur. Bazı bankalar da taksit sınırına uyan ürünleri satın aldığınızda belirli bir tutarı geçerseniz sizin yerinize otomatik olarak taksitlendirir. Böylece peşin fiyatına taksitli alışveriş yapma imkanından faydalanabilirsiniz.

12 ay taksit yapabileceğiniz ürünler

Mutfak aleti, buzdolabı, kurutma makinesi ya da bulaşık makinelerinde ise 12 ay taksit işlemi yapılabilir. Ayrıca tablet ve telefondan farklı olarak bir bilgisayar satın aldığınızda da onu en fazla 12 aya kadar taksitlendirebilirsiniz. Teknoloji alışverişlerinin ödemeleri genellikle daha kısa süreli olsa da bilgisayar artık genel bir ihtiyaç haline geldiği için laptop ve dizüstüleri özelinde taksitler biraz daha geniştir. Benzer şekilde yenilenmiş ikinci el cep telefonlarını da 12 aya kadar taksitli bir şekilde alabilirsiniz. Bununla beraber ilgili düzenlemede “yenileme merkezi” ya da “yetkili satıcı” tarafından ikinci el telefonların satışa sunulması şartı getirilmiştir. Örneğin, belirli bir internet sitesi üzerinden bireysel olarak satışa sunulan bir cep telefonunu satın almaya kalktığınızda 12 aylık taksit oradaki alışverişte geçerli değildir.

Tamamen taksit yasaklı olan sektörler

Telekomünikasyon, doğrudan pazarlama, yurt dışında yapılan bütün harcamalar, yemek, gıda, alkollü içecek, akaryakıt, kozmetik harcamaları, ofis malzemesi alımı ve hediye kartlarında ise taksit yapılması tamamen yasaktır. Cep telefonu almak istediğinizde ya da dışarıda bir yemek yediğinizde bunu taksitlendirmeniz mümkün değildir. Ruj, nemlendirici, maskara ya da parfüm gibi kozmetik ürünlerinde de benzer şekilde taksitlendirme yapılmasına izin verilmez. Ayrıca yatırım yapmak amacıyla altın satın almak istediğinizde de benzer şekilde alışverişinizi taksitlendiremezsiniz.

2019 yılındaki kararda kulüp ya da derneklere yardım yaptıysanız, havayolları ile yurt dışı alışverişleri gerçekleştirdiyseniz, seyahat acenteleri ile turlara katıldıysanız ya da yurt dışında konaklama harcamalarınız varsa 6 aya kadar taksitlendirme yapabilirdiniz. Fakat yeni düzenleme ile bu harcamalardaki taksitlendirme kaldırılmıştır.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?