hangikredi.com

Kredi Çekmek için Yaş Sınırı Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 31.07.2020 Güncelleme Tarihi: 10.07.2024

Kredi kullandırırken bankalar, kredi verecekleri tüketicilerin belirli şartları taşıyor olmasına dikkat eder.

Kredi Çekmek için Yaş Sınırı Nedir?
Her bankanın bazı değişken şartları olabilmekle birlikte alt yaş sınırı, yasal düzenleme ile 18 olarak belirlenmiştir. Kredi kullanımı üst yaş sınırı ise bankanın inisiyatifindedir. Bankalar alacaklarını garanti altına alabilmek için belirli bir yaşın üzerine kredi vermeyebilirler.

Bankaların acil nakit ihtiyacı için sunmuş olduğu kredi seçeneklerinden yararlanmak için belli kurallar mevcuttur. Bunlardan en önemlisi de kredisi yaş sınırıdır. 18 yaşını doldurmadan banka kredileri için başvuruda bulunmanız yasal olarak mümkün değildir. Yaş ile birlikte pek çok farklı şart da mevcuttur. Krediler, sadece gerekli şartları taşıyan tüketicilere kullandırılır.

Bankaların Yaş Sınırı Nedir?

Her bankanın kendine göre üst yaş sınırı olsa da kredi kullanımı alt yaş sınırı her zaman 18’dir. Yasal olarak reşitlik üzerinden işlemlerini sağlayan bankalar, 18 yaşın altında olan kişiler için bankalar, kredi de dahil olmak üzere ürünlerinin büyük çoğunluğunu kullandırmazlar. Üst yaş sınırı ise bankadan bankaya farklılık gösterebilir. Vakıfbank, Denizbank, PTT Bank ve Aktif Bank için kredi kullanmak için üst yaş sınırı 80 iken, ING ve TEB için bu sınır 70 olarak belirtilmiştir.

Kredi Çekmek İçin Gerekli Koşullar Nelerdir?

Kredi için öncelikli koşul, 18 yaşını doldurmuş olmaktır. Yine de reşit olan herkesin dilediği gibi kredi alması mümkün değildir. Belirli kurallar dahilinde birtakım işlemlerin tamamlanması gerekir. Kredi için yaş dışındaki şartlardan bazıları şöyledir:

  • Bankacılık işlemleri dahilinde ödeme ve ödeme aksatma gibi konularda herhangi bir sorun yaşanmamış olması
  • Kredi notunun çekilecek olan kredi için yeterli olması
  • Düzenli bir gelir seviyesine sahip olmak

Kredi Kullanmada Üst Yaş Sınırı Nedir?

Bankalar kendilerini ödeme konusunda garantiye almak için üst yaş sınırı belirleyebilmektedir. Bu şart, resmî olarak değil, bankaların kendi prosedürleri üzerinden işleyiş gösterir. Genelde bankalar, kredi çekme konusunda 60-65 yaş sınırına kadar herhangi bir sorun çıkarmamaktadır.

Fakat 65 yaş üstü durumlarda prosedürler biraz daha sıklaşır ve geri ödemelerin alınması için bankalar, kendini güvence altına almak ister. Nadir olsa da bankalar, 70 yaş üstüne de kredi kullandırır. Müşteri profili de bu konuda belirleyici unsur olarak kabul edilmektedir.

Üst Yaş Sınırında Kefil Var mı?

Bankaların üst yaş sınırına dikkat etmesinin sebebi, ilerlemiş yaşın ödeme konusunda güvensizlik yaratmasıdır. Özellikle yüksek miktar ve uzun vade süreleri, yaş sınırı yükseldikçe daha az ödeme garantis ortaya koyar. Bu yüzden yaş sınırı konusunda şartları esnetmeyen bankalar kefil seçeneği sunarlar.

Herhangi bir durum sonucunda ödemenin tahsil edilebileceği bir gayrimenkulü kefil olarak gösterebiliyorsanız ya da ödemeyi gerçekleştirecek bir kişi kefil oluyorsa, yaş sınırına takılmadan kredi kullanmanız mümkündür.

Kefilsiz kredi çekmenin hangi koşullarda mümkün olduğunu öğrenmek için "Kefilsiz Kredi Nedir?" yazımıza göz atabilirsiniz.

Kefillikte Yaş Sınırı Var mı?

Kefil olmak için de kredi çekebilmek gibi en az 18 yaşında olma şartı aranır. Üst yaş sınırı ise yine bankaların prosedürleri ile alakalıdır. Kredi için kefil olan kişilerin ayrım yapma gücüne sahip olması ve akli dengesinin yerinde olması gibi detaylara da bakılır. Kefillikte yaş sınırı, yasal düzenlemeler ile birlikte banka inisiyatifleri doğrultusunda belirlenir.

Kredi Çekmek İçin Yaş Sınırı Nedir?

Yaş Sınırında Vade Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Üst yaş sınırı, vade süresinin belirlenmesinde de etkilidir. Yaş sınırında vade hesaplaması, başvuru sırasındaki yaş ile üst sınır arasındaki süreyi geçemez. Örneğin üst yaş sınırını 70 olarak belirleyen bir banka, 68 yaşında başvuru yapan bir tüketiciye en fazla 2 yıl vade seçeneği sunar.

Hayat Sigortasında Yaş Durumu Nasıl İşliyor?

Bankaların üst yaş sınırı konusunda referans aldıkları belirleyici kaynak genellikle hayat sigortasıdır. Bunun sebebi, hayat sigortası sistemlerinde de üst yaş sınırı uygulamasının olmasıdır. Hayat sigortalarında belirli bir yaşın üzerindekiler riskli kategoride değerlendirilir ve sigorta poliçelerinin tutarı daha yüksek olur. Bankalar bu riskli grupları referans alarak bir üst yaş sınırı belirler.

Öğrenci Kredisinde Yaş Sınırı Var mı?

Eğitimine devam eden öğrenciler için bankaların sunmuş olduğu bazı ürünler vardır. Öğrenci kredisi de en çok tercih edilen seçeneklerden biridir. Yine de belirtilen şartları sağlayamayan öğrenciler, direkt kendi adlarına kredi çekemezler.

Bu durumda aileden biri aracıyla eğitim kredisine başvurmak mümkündür. Öğrencilerin direkt kendi adlarına kredi çekebilmeleri için gerekli şartlar şöyle sıralanabilir:

  1. 18 yaşının doldurulmuş olması (Bazı bankalarda alt yaş sınırı 20’dir.)
  2. Düzenli olarak sağlanan gelirin resmî bir evrakla beyan edilmesi
  3. Kredi notunun yeterli, kredi ve kredi kartı ödemelerinin düzenli olması
  4. İpotek durumu söz konusu ise evli olan öğrenciler için eşin rızasının alınması
  5. Eğitim kurumlarından alınmış olan öğrenim bedelini gösteren belgenin ibrazı

Öğrenci Kredisinin Faiz Oranları Ne Kadardır?

Bankaların eğitim kurumları ile anlaşmaları olması durumunda faiz oranlarında ve vade sürelerinde bazı düzenlemeler söz konusu olmaktadır. Özellikle dönemsel olarak kredi çekme kolaylığı sağlayan uygulamalar ile faiz oranları düşürülmektedir.

Eğer tercih ettiğiniz bankanın eğitim aldığınız kurumla herhangi bir anlaşması yoksa piyasa şartları neticesinde faiz oranları ile karşılaşırsınız. Bankaların anlaşmalı olduğu eğitim kurumları genelde kolejler, özel üniversiteler, pilotluk okulları ve aşçılık okullarıdır.

Eğitim Kredisi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Öğrencilere sunulan eğitim kredisi sayesinde eğitim masraflarının karşılanması mümkün olur. Yaş sınırı şartını karşılayan öğrenciler bireysel olarak başvuruda bulunabilirken kefil ile de başvuru yapabilir.

Eğitim kredisi aynı zamanda ebeveynler için de sunulan bir seçenek. Okul faturası ile birlikte başvurulduğunda, ebeveynler de eğitim kredisinden faydalanabilir. Eğitim kredisi için gerekli olan belgeler aşağıdadır.

Özel Sektör Çalışanı Kamu Çalışanı Emekli Vergi Levhalı
Maaş bordrosu SGK dökümü İkametgâh belgesi İş yerinden imzalı sirkü varsa ek gelir belgesi Maaş bordrosu İkametgâh belgesi varsa ek gelir belgesi Emekli aylık dökümü İkametgâh belgesi varsa ek gelir belgesi Vergi levhası İmza sirküleri Oda kayıt belgesi Bilanço ve gelir tablosu varsa ek gelir belgesi

Yukarıda verilmiş olan belgeler, bankaların genel anlamda talep ettikleri ile sınırlıdır. Bankanın kendi prosedürleri ya da sizin çalışma durumunuza göre ekstra belge talebinde bulunulması gerekebilir. Aynı zamanda kefilli işlemler için de eğitim kredisi daha farklı süreçler ile ilerleyebilir.

Emekliye Kaç Yaşına Kadar Kredi Veriliyor?

Emekliye kredi kullandırma konusunda belirlenmiş bir yaş sınırı yoktur. Bankalar, emekli tüketicilere kredi verirken pek çok farklı kriteri değerlendirir. Üst yaş sınırı da yine bankanın hizmet anlayışı ve prosedürleri doğrultusunda belirlenir. Emeklilikte kredi başvurusu yapmadan önce bankadan bilgi almakta fayda vardır.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?