hangikredi.com

Kredi Çekebilmek için Kaç Aylık Sigortalı Olmak Gerekir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 24.01.2020 Güncelleme Tarihi: 5.03.2024

Kredi çekmek için sigorta süresi bankadan bankaya değiştiği için, kredi çekmek için kaç ay sigortalı olmak gerekir sorusuna net bir yanıtı yoktur ancak bu sorunun yanı sıra kişinin maddi durumu ve kredi notu kredi başvurusunda önem arz eder.

Kredi Çekebilmek için Kaç Aylık Sigortalı Olmak Gerekir?
 Kredi çekmek için sigorta süresi bankaya göre değişkenlik gösterir. Bazı bankalarda kredi çekmek için 3 ay sigorta süresi yeterli görülürken bazılarında daha fazla olabilmektedir. Kredi çekmek için ne kadar sigortalı olmak lazım sorusuna verilebilecek yanıt genellikle 6 aylık bir sigorta süresinin ideal süre olarak kabul gördüğüdür.

Ev Kredisi Almak İçin Kaç Aylık Sigortalı Olmak Gerekir?

Konut kredisi çekerek ev sahibi olmak için gereken sigortalılık süresinin en az 3 ay olması gerekir. Bu sürenin daha fazla olması, kredi talebinin onaylanması şansını yükseltecektir. Bununla beraber ipotek veya kefil gösterme şartlarının da yerine getirilmesi istenir. Çoğu banka ev kredisi başvurusunda minimum 6 ay sigortalı olma şartı koyduğundan buna göre hareket etmekte fayda vardır.

Emekli kişiler için ise durum biraz daha farklıdır. Emekliler, sabit bir maaşa sahip olduklarından, bu kişiler kredi çekerken sigorta primi şartı aranmamaktadır. Eğer emekli iseniz size en uygun fırsatları Hangikredi aracılığıyla karşılaştırabilir, sabit taksit ile aylık ödemelerinizi maaşınıza göre düzenleyebilirsiniz.

Kredi Kartı Almak İçin Kaç Ay Sigortalı Olmak Gerekir?

Bankalardan kredi kartı alabilmek için bankaların şartları gözden geçirilmelidir. Kredi çekmek için sigorta süresi kontrol edilmeli, diğer şartlara olan uygunluk da araştırılmalıdır. Herhangi bir bankadan kredi kartı alabilmek için SGK’lı bir işte minimum 3 ay çalışmış olmak aranan en önemli kriterdir. Buna göre, kredi başvurusunda bulunabilmek için en az 3 ay boyunca sigorta primlerinin düzenli olarak ödenmesi gerekir.

Bunun yanında istenebilecek diğer iki şart ise;

  • Kredi notunun 1300 ve üstünde olması,
  • Önceki kredi kartı ödemelerinin düzenli olması, olarak sıralanabilir.

İstenilen Sigorta Süresini Doldurmayanlar Kredi Çekebilir mi?

İhtiyaç, konut ve taşıt kredisi başvurularında bankalar kendilerine sunulan belgeleri dikkatle incelemektedir. Sigortalılık şartının incelenmesinin yanı sıra, kişinin aktif çalışma durumu da düzenli borç ödemesi yapıp yapamayacağının bilinmesi açısından bankaların önem verdiği bir kriterdir.

Aciliyet durumlarında ihtiyaç kredisi için bankalar sigortalılık şartı aramayabilirler. Bu nedenle kredi çekmek için sigorta süresini doldurmayan ya da sigortası bulunmayan vatandaşlar için ‘’kredi çekerken sigorta zorunlu mu?’’ sorusu oldukça merak edilir.

Hangikredi aracılığıyla kredi çekmek için gerekli belgeler bilgilerine şu tablodan ulaşılabilir:

Özel Sektör Çalışanları Kamu Çalışanları Emekliler Vergi Levhalılar
Nüfus cüzdanı veya kabul edilebilecek başka bir kimlik belgesi Nüfus cüzdanı veya kabul edilebilecek başka bir kimlik belgesi Nüfus cüzdanı veya kabul edilebilecek başka bir kimlik belgesi Nüfus cüzdanı veya kabul edilebilecek başka bir kimlik belgesi
SGK Dökümü İkamet belgesi İkamet belgesi İmza sirküleri
Maaş bordrosu Maaş bordrosu Emekli aylık dökümü veya emekli hesabı cüzdanı Oda kayıt belgesi
İş yeri imza sirküleri Araç ruhsatı veya faturası(Taşıt kredisi için) Tapu fotokopisi(Konut kredisi için) Güncel vergi levhası
İkamet belgesi Tapu fotokopisi(Konut kredisi için) Araç ruhsatı veya faturası(Taşıt kredisi için) Ticaret sicil gazetesi
Araç ruhsatı veya faturası(Taşıt kredisi için) Ek gelir belgesi(varsa) Ek gelir belgesi(varsa) Bilanço ve gelir tablosu
Tapu fotokopisi(Konut kredisi için) - - Araç ruhsatı veya faturası(Taşıt kredisi için)
Ek gelir belgesi(varsa) - - Tapu fotokopisi(Konut kredisi için)

Emekliler İçin Sigortalı Olma Süresi Önemli mi?

Bankalar emeklilerin aylık gelirini aldığı zaman aralığına genelde bakmamaktadır. Çoğu banka emeklilerin aylık gelirini aldığı zaman aralığına bakmak yerine emekli olan kişinin yaşına ve gelir durumuna bakmaktadır. Pek çok banka kredi çekmek isteyen emeklilerin yaş sınırını 65 olarak kabul etmiş olsa da bazı bankalar bu sınırı 70-75 yaş aralığına kadar çıkartmaktadır.

BAĞ-KUR Kaydı Olanların Kredi Kullanırken Sigortası Süresi Ne kadar Olmalı?

Vergi mükelleflerinin kredi başvurusu yapması durumunda, bankalar genelde vergi levhasında kâr görmeyi ve işletmenin kuruluşundan itibaren bir yıl geçmesini isterler. Böyle bir durumda da kredi çekmek için sigortaya kayıtlı olunan sürenin 1-3 yıl arasında olması beklenir.

Her Sigortalı Çalışana Kredi Çıkar mı?

Kredi çekmek için sigorta süresi önemli bir kriter olmakla beraber diğer kriterlerin karşılanması da elzemdir. Kişinin kredi notu, aktif çalışma durumu ve primlerini düzenli ödüyor olması asgari olarak 3 ay içinde kredi çıkmasına olanak sağlayabilir. Bu nedenle ‘’kredi çekerken yapılan sigorta ne işe yarar?’’ sorusuna bir cevap olarak, bankaya karşı güvencenin sağlanması hususunda sigortalı olmak büyük bir önem arz etmektedir.

Sigortası Yeni Başlayanlar Nasıl Kredi Alabilir?

İş hayatına yeni atılan vatandaşların paraya ihtiyacı olması kadar doğal bir durum yoktur. Bu sebepten dolayı bu sorunun cevabı sıklıkla araştırılmaktadır. Genel olarak 3 ile 6 ay arasında bir sigortalılık süresi beklense de bankalar ihtiyaç kredisi durumlarında sigorta süresinin şartlarını esnetebilirler.

Özellikle ‘’ihtiyaç kredi çekmek için kaç ay sigortalı olmak gerekir?’’ gibi sorulara cevap vermesi bakımından sigortalı olma süresinin öneminin altını çizmekte fayda var.

Bankalardan Kredi Çekmek İçin İstenilen Şartlar Nelerdir?

Bankalardan kredi çekme talebinde bulunurken belirli şartlar müşterileri karşılamaktadır. Bu şartlar;

  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • Kredi notunun iyi olması,
  • Yeterli bir gelire sahip olmak,
  • Belirli bir süre sigortalı çalışmış olmak,
  • Eğer ipotek gerekecekse eş rızasının yazılı olarak alınması,
  • Bankanın inisiyatifine bağlı olarak bir kefil bulunması olarak sıralanabilir.

18 yaşını doldurmuş olmak; konut, ihtiyaç, taşıt ve KOBİ kredisi dahil olmak üzere her tür kredi başvurusunun temel şartıdır. Kredi notunun yüksek olması ise kişinin daha önce almış olduğu krediler ile kart borçlarını düzenli ödemesine ve borçları nedeniyle yasal takibe düşmemiş olmasına bağlıdır. Gelir şartı bankaya göre değişmekle birlikte genellikle aylık ödeme miktarının en az 2 katı kadar aylık gelir şartı aranmaktadır. Sigortalılık şartı, kişinin son iş yerinde en az 3 ay, toplamda ise 12 ay sigortalı çalışmış olması gerekliliğini ifade eder.

Söz konusu şartları karşılayan herkesin başvurusunun onaylanacağı kesin olmamakla birlikte kefil ya da ipotek durumları için aranan şartlar da bankalara göre değişmektedir. Hangikredi’nin hazırlamış olduğu yazıyı inceleyerek “Kredi çekme şartları nelerdir?” sorusuna yanıt bulabilirsiniz.

’’Kredi çekerken sigorta neden yapılır?’’ gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır. Buna açıklık getirmek adına, bankaların sakatlık ya da vefat gibi durumlarda bireyin güvencesini sağlamak adına hayat sigortasını tavsiye ettiğini belirtmekte yarar vardır. Fakat kredi ile beraber gelen hayat sigortası için ayrı bir ücret ödeyip ödememek tamamen kişinin kendi tercihi olmaktadır. Tercih edilmiyorsa, kredi çekerken sigorta iptali yaptırılabilir; bu talep müşteri hizmetleri aracılığıyla bankaya iletilebilir.

Maaş Miktarı Kredi Çekmek İçin Önemli mi?

Maaş miktarı kredi çekmek için önem arz eden konulardan biridir. Gerekli şartların sağlanması durumunda belgelediğiniz maaş miktarınızın oranına göre kredi çekebilirsiniz. Aylık geri ödeme planınız da maaşınıza göre oluşturulacaktır.

İhtiyaç kredisi ve konut kredisi için farklı oranlama sistemleri kullanılır. Maaş miktarınıza göre alabileceğiniz krediyi öğrenmek için kredi talep ettiğiniz banka ile görüşmeniz faydalı olacaktır. Ayrıca en düşük maaş oranına göre alınabilecek kredi miktarı hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, HangiKredi’nin hazırladığı “Asgari ücretle ne kadar kredi çekebilir?” yazısını okuyabilirsiniz.

Gelir ve Kredi Notu Yüksek Olsa Da Sigortalılık Süresi Önemli mi?

Bankalar kredi çekme başvurularını incelerken temelde üç kriter üzerinde durmaktadır. Bunlar; kredi notu, gelir durumu ve sigortalılık süresidir. Bunların hepsi birbirini tamamlayıcı nitelikte olup aynı derecede önem arz etmektedir.

Bankalar bu kriterlere bağlı olarak risk seviyenizi tespit etmeye çalışır. Gelir durumunuz ve kredi notunuz yüksek, sigortalılık süreniz kısaysa bankanın inisiyatif alabilme ihtimali vardır. Başvurunuzun onaylanıp onaylanmama durumu tamamen bankaya ve alacağı inisiyatiflere bağlıdır. Bu inisiyatifler kredi çekmek isteyen kişinin güvenilirliği ve ihtiyacı doğrultusunda şekillenmektedir.

Kredi Çekebilmek İçin Sigorta Süresi Tek Başına Yeterli mi?

Kredi çekmek için sigorta süresi tek başına yeterli olmamaktadır. Bankalar son kararı verirken kişinin kredi notu, gelir durumu, aktif çalışma durumu ve başka bankalara olan borç durumunu da sorgulamaktadır. Bununla beraber; 18 yaşında olmak, yeterli bir gelire sahip olmak ve bunu belgelendirmek, yeterli bir süre sigortalı olarak çalışmış olmak, ipotek verilecekse eş rızasının olması ve bankanın istemesi durumunda kefil olacak kişinin bulunması gibi kriterler de aranmaktadır. Buna göre kredi çekme talebi onaylanabilir ya da reddedilebilir. Her kredi başvurusu başvuruyu yapan kişiye özgü olup, bankaların belirlediği şartlara uygun olarak dikkatle değerlendirilmektedir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?