hangikredi.com

Kredi Borcu Olan Ev Satılabilir mi?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 24.12.2020 Güncelleme Tarihi: 2.04.2023

Bir ev satın alınacağında, o evde ipotek varsa süreç biraz zorlaşabilir.

Kredi Borcu Olan Ev Satılabilir mi?
Bazı prosedürler izlendiğinde, ipotekli evlerin de satın alınabilmesi mümkündür.

Ev alımlarının önemli bir bölümünde konut kredisi kullanılmaktadır. Uzun vadeler ve düşük faizler dolayısıyla sıklıkla konut kredisi tercih edilir. Bu sayede kısa vadede ev sahibi olamayanlar, uzun vadede kira öder gibi ev sahibi olurlar.

Fakat kredili ev alımlarında banka, eve ipotek koyar. Yani kredi borcu bitene kadar ev bankaya ait olur ve normal şartlarda ev sahibi tarafından satılamaz. İpotekli yani kredi borcu devam eden evleri satın almak için bazı şartları karşılamak gerekir. Peki, ipotekli ev nasıl alınır?

HangiKredi konut kredisi hesaplama aracı ile bütçeniz doğrultusunda size uygun konut kredilerini görebilir, bankaların sunduğu vade ve faiz oranlarını karşılaştırabilirsiniz.

Kredi Borcu Olan Ev Satılabilir mi?

Normal şartlarda ipotekli ev satışı mümkün değildir. Kredi kullanıldığı için banka, alacaklarını güvence altına almak için eve ipotek koyar ve bu sayede kredi borcu bitene kadar evin sahibi olur. Kredi borcu olan evin asıl sahibi, evi satabilmek için ipoteğin kaldırılmasını sağlamalıdır. İpotek ise sadece kredi borcu ödenmesi hâlinde kalkar. Dolayısıyla banka ipotekli ev satışı, ancak krediyi erken kapatmak suretiyle yapılabilir.

Ev sahibi krediyi erken kapatma yöntemi ile öder ve aynı zamanda erken kapatmadan dolayı doğan cezayı da ödemek durumunda kalır. Sonrasında kredi borcu olan evin ipoteği kalktığı için tapu devri kolayca yapılabilir. Tapu devir işlemleri ile ilgili bir başka ödeme ise tapu rayiç bedeline bağlı olan tapu harcıdır. “Tapu Rayiç Bedeli Nedir?” başlıklı içeriğimiz, konu ile ilgili detaylı bilgiler içermektedir.

Kredi Borcu Devam Eden Konut Kredi İle Nasıl Alınır?

Kredi borcu olan ev, mevcut ev sahibinin kredi borcunu ödemesi dışında, evi satın alacak kişinin kredi çekmesi ile de satın alınabilir. Tapuda ipotekli ev almak riskleri de beraberinde gelebilir ve evi alacak kişi tarafından bu detaya da dikkat edilmelidir. Konut kredisi çekip kredi devir işlemi ya da blokeli çek işlemi kullanmak suretiyle ticari ipotekli ev satın almak mümkündür. Bu süreçte tercih edilen banka, en önemli detaylardan biridir.

Mevcut Kredi Borçlusu Olan Banka İle Yeni Kredi Kullanılacak Bankanın Aynı Olması

Mevcut ev sahibinin kredi borcunun bulunduğu, yani ev üzerinde ipoteği bulunan banka ile evi satın alacak olan kişinin kredi kullanacağı banka aynıysa, süreç daha kolay ve daha hızlı bir şekilde tamamlanır.

Kredi Devir İşlemi

Kredi Devir İşlemi ile Ev Alma Süreci Adımları
1 Evi satın alacak kişinin kredi başvurusunun ardından hazırlanan ekspertiz raporuna, kredi borcu olan eve ipotek koyan bankanın bilgileri yazılır.
2 Tapuda hâlihazırda ipotek olduğu için, evi satın alacak kişi için ikinci dereceden ipotek konulur.
3 Evi satın alacak kişinin çektiği kredi ile evin mevcut kredi borcu kapatılır.
4 Kullandırılan kredi evin mevcut borcundan fazla ise aradaki fark, krediyi kullanan tüketiciye verilir.
5 Evin mevcut borcu kapatıldığı için, ev üzerindeki birinci dereceden ipotek kaldırılır.
6 Ev tekrar konut kredisi ile satın alındığı için, evin yeni sahibi adına konulmuş olan ikinci derece ipotek de kaldırılır ve yeniden birinci dereceden ipotek konulur.

Blokeli Çek İşlemi

  • Kredi borcu olan evin borcu kadar tutar, evi satın alacak kişi tarafından bankaya yatırılır.
  • Bu tutara erken kapama cezası dahil edilmez ve erken kapama cezası genellikle evin mevcut sahibi tarafından ödenir.
  • Evi satın alacak kişi, bankaya yatırdığı para karşılığında blokeli çek alır.
  • Alıcı ve satıcı tapuya giderek tapu devir işlemlerini yaparlar.
  • Tapu, ipotekli bir şekilde evi satın alan kişiye devredilir.
  • Kredi borcu olan evi satın alan kişi, blokeli çeki evi satan kişiye verir.
  • Evi satan kişi, blokeli çek ile bankaya giderek parayı tahsil eder.
  • Tahsil edilen para ile kredi borcu ödeneceği için tapu üzerindeki ipotek kalkar.

Mevcut Kredi Borçlusu Olan Banka İle Yeni Kredi Kullanılacak Bankanın Farklı Olması

Evin mevcut sahibi ile evi satın alacak kişi farklı bankaları tercih etmişse, bankalar arasında bir yazışma gerçekleşir. Alıcının kredi kullandığı banka, mevcut kredi borcunun olduğu banka ile iletişime geçerek resmî bir yazı ister. Bu yazıda evin kalan kredi borcu tutarı ve bu tutarın ödenmesi hâlinde ipoteğin kaldırılacağına dair detaylar yer alır. Ardından borç, alıcının kredi kullandığı banka tarafından, doğrudan satıcının borçlu olduğu bankaya ödenir. Böylece ev satışı gerçekleşir, tapu devri yapılır ve mevcut ipotek kalkar. Kredi kullanıldığı için eve yeniden, kredinin kullanıldığı banka tarafından ipotek konulur.

Kredi Borcu Devam Eden Konut Nakit İle Nasıl Alınır?

Ev sahibi tarafından kredinin erkenden kapatılması söz konusu değilse, kredi borcu olan evi alacak kişi ile bu konu hakkında bir anlaşma yapılabilir. Evi satın alacak kişi kredi borcunu ödemeyi kabul ederse, önce borç ödenir ve ipotek kaldırılır. Anlaşılan satış fiyatından, ödenen kredi tutarı düşülür ve kalan fark, evi satın alacak kişi tarafından evin mevcut sahibine ödenir. Ardından da tapu devir işlemleri tamamlanır.

Tapu devrinin gerçekleşebilmesi için tapu harcının da ödenmesi gerekir. Konu ile ilgili ayrıntılar, “Tapu Harcı Nedir?” başlıklı yazımızda mevcuttur.

Kredi Borcu Nasıl Tüketici Kredisine Çevrilir?

Kredi borcu olan evin ipoteğini kaldırmanın başka bir yolu da tüketici kredisi ya da ihtiyaç kredisi çekmektir. Bu yöntem uygulandığında, kredi borcu devam eden ipotekli evin satışı için tüm engeller kalkar ve evi satın alacak kişinin herhangi bir sürece dahil olması gerekmez. Mevcut kredi borcunu kapatmaya yetecek kadar tüketici kredisi çekilir ve evin kredi borcu kapatılır. Böylece ipotekli konut kredisi borcu, ipoteksiz tüketici kredisi borcuna dönüşmüş olur. Fakat bu süreçte kredi notu ve gelir düzeyi gibi detaylar da son derece önemlidir.


 

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?