Aralık ayının ortasında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs tüm dünyayı etkilemeye devam ediyor.
Koronavirüs hemen hemen her sektörü etkilediği gibi bankacılık ve sigortacılık alanını da etkisi altına aldı.
Bankalar yeni tip koronavirüs olan Covid-19’a hızlı bir şekilde uyum sağlayarak, önlemlerini ardı ardına aldı. Buna devletin de aldığı kararlar eklenince sektör, hızlı bir toparlanma sürecine girdi.
Covid-19 kapsamında kredilere düzenlemeler geldi. Özellikle ev almak isteyen vatandaşları sevindiren haberi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi.
Covid-19’a karşı alınan ekonomik önlemler kapsamında ev kredilerinin peşinat oranı yüzde 20’den yüzde 10’a çekildi. Vatandaşlar konut kredisi kullanırken bankalar önceki dönemlerde yüzde 20 kesinti yaparak kredi ödemesi gerçekleştiriyordu. Örneğin 300 bin liralık ev alacağınız zaman en fazla 240 bin liralık kredi size tanımlanıyordu. Aradaki 60 bini siz satıcıya kendi cebinizden ödüyordunuz. Bu süreçte alınan karara göre 300 bin liralık ev için yalnızca 30 bin lira ödeme yapacaksınız. Gerisini kredi olarak kullanabilirsiniz.
"Devlet Destekli Kredi Paketi" hakkında merak ettikleriniz için yazımıza göz atabilirsiniz.
Pandemi öncesinde ATM’lerden günlük para çekme limiti yükseltildi. Daha önceki dönemlerde günlük 3 bin lira iken, bu süreç başladıktan sonra hemen hemen tüm bankalar günlük para çekme limitini 5 bin liraya çıkarttı.
Salgın boyunca çalışamayan ve geliri azalan kişilere yönelik kredi kampanyaları düzenlendi. Normal şartlarda krediler için şubelere başvuran kişiler, süreç içerisinde mobil uygulamadan başvuru yapabildi. Böylece daha az temas sağlanarak, salgının yaygınlaşmasının önüne geçildi.
Yine bu dönemde ev kredilerinin faiz oranları düşürüldü. Daha önce yüzde %0,99’dan yüzde %0,79’a düşürülen ev kredisi faiz oranları, pandemi sürecinde %0,79’dan %0,64’e düşürülerek ev almak isteyenlerin hayallerini destekledi. Kredi talebinde patlama yaşayan bankalar yaklaşık 100 bin kişiye ev kredisi verdi.
Covid döneminde işini kaybeden ya da iş yerini kapatmak durumunda olan kişiler için kredi kampanyaları düzenlendi. Açıklanan “Ekonomik İstikrar Paketi” kapsamında hane halkı gelirinin asgari ücret seviyesinde olan kişilerin başvurduğu 5 bin liralık kredi desteği ile vatandaşların temel ihtiyaçlarını giderebilmesi sağlandı.
Bu paket yalnızca Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank gibi kamu bankaları tarafından verildi. Özel bankalar bu kapsam içerisine dâhil edilmedi. Haneden yalnızca bir kişinin başvurmasının yeterli olduğu bu paket kapsamında binlerce vatandaş, kredi desteği ile ayakta kalmaya çalışarak kira, elektrik, su gibi faturalarını ödeme imkânına kavuştu.
Bankalara güncel olarak borcu olan kişilerin ve kurumların borçlarının 3 ay kadar ötelenmesine imkân veren bir düzenleme hızlı bir şekilde hayata geçirildi. Bu kapsamda bankaya başvuran kişiler borçlarını en fazla 3 ay olacak şekilde öteleme şansını elde ettiler. Bu işlem tamamen faizsiz olarak yapıldı. Kısacası 3 aya kadar olan ötelemeleri bankalar ek ücret almadan gerçekleştirmiş oldu.
31 Mart tarihinde hayata geçen bu kararlar kapsamında ödemesi gelen, ancak covid nedeniyle herhangi bir şekilde iş yapamayan kişilerin kredileri kısa süre içerisinde ertelenmeye başlandı. İnternet bankacılığı ve çağrı merkezinden yapılan işlem ile erteleme hakkını elde eden işletmeler, 3 ay herhangi borç ödemesi yapmadı.
Uygulama ihtiyaç, konut, taşıt, tüketici kredileri ile birlikte ticari kredileri kapsayacak şekilde geniş tutuldu. Bu sayede vatandaşlar kendilerine bir alan yaratma şansını elde ettiler.
Koronavirüs ağız, burun ve gözden bulaşan bir hastalık olarak biliniyor. Dolayısıyla dışarıda herhangi bir yere dokunup, hastalanmak istemeyen kişiler, mobil bankacılık işlemlerine daha fazla yöneldi.
Bugün hemen her işlemi gerçekleştirebildiğimiz internet şubelerinde, kredi kartı ödemeleri yükseldi. Bankaya ya da şubeye gitmeden, kalabalık ortamlara girmeden sorunsuz bir şekilde ödemelerini gerçekleştirmek isteyen müşteriler, mobil uygulamaları fazlaca kullandı.
Daha önce herhangi bir bankacılık işlemini mobilden yapmayan kişiler, bu süreçte sıklıkla internet bankacılığını tercih etti. Sadece mart ayı içerisinde yüzde 20’lik bir artış gözlemlendi. Bu son yılların en yüksek rakamı olması itibari ile oldukça önemli bir artıştır.
Bütün bunların dışında nakit işlemlerin dışında yüzde 95 oranında tüm işlemler mobil şubeler aracılığı ile yapıldı. Bankaların müşterilerini uzun süredir mobil şubeler üzerinden işlem yapmaya yönlendirmesi, covid-19 döneminde etkisini daha fazla gösterdi. Dolayısıyla bankacılık sektörü bu adımı atmakta çok zorlanmadı.
Bir süredir hayatımızda olan temassız ödeme sistemi, pandemi sürecinde en çok değerlenen ödeme biçimi oldu. Herhangi bir işlem yapmadan makineye okutulan kart ile belirli limite kadar temassız ödeme imkânını sağlayan bu sistem, pandemi öncesinde 120 liraya kadar şifre kullanmadan ödeme yapabiliyorken, bu zaman diliminde en çok ihtiyacımız olan temassızlığı desteklemek adına 250 liraya kadar çıkartıldı. Böylece vatandaşlar herhangi bir şekilde şifre girmeden kartlarından alışveriş yapabilecekler.
Nakit para ve pos cihazında virüs varlığının olabileceğini öngören uzmanlar temassız ödeme koşullarının değiştirilmesi ve vatandaşlar lehine artırılması yönünde karar aldılar. Kartınızın temassız özelliği ile 250 liraya kadar alışveriş yapabilirsiniz.
Koronavirüs hastalığının etkilediği bir diğer sektör ise sigortacılık. Bankacılık gibi onlar da sürecin olumsuz taraflarını görmeye başladılar. Sağlık sigortası yaptıran ve kendisini tehdit eden hastalıklara karşı önlem alan pek çok kişi yaptırdıkları güvencenin yeni hastalığı da kapsayıp, kapsamadığını düşünmesine yol açtı.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen hastalık sonrasında sigorta müşterilerinin sorgulamalarına maruz kalan sektör temsilcileri, önlemleri aldıklarını duyurdular. Sektör liderleri tarafından yapılan ardı ardına açıklamalar ile sağlık sigortası kapsamında olan birçok kişi rahat nefes aldı. Çünkü koronavirüs sağlık sigortası kapsamında görüldü.
Bu konuda açıklama yapan Türkiye Sigortacılar Birliği Başkanı, sağlık sigortası poliçelerinin covid-19’u kapsadığını dile getirdi. Tüm tedavi giderleri hastalık bitene kadar sigorta tarafından karşılanacak.
Seyahatlerde sağlık güvenliğini sağlamak amacıyla yapılan “Seyahat Sigortası” için iptal seçeneği sunuldu. Buna göre, planlanan seyahati pandemi dolayısıyla iptal olan kişiler sigortalarını rahatlıkla iptal ettirebilecek ve ödediği ücreti aynen geri alabilecektir.
Kendilerini yeni hastalığa hızlıca entegre eden sigorta şirketleri, coronavirus kapsamında çeşitli düzenlemeler yaptılar. Özellikle seyahat sigortasına covid-19 düzenlemesi getirerek, yapılacak seyahatlerde müşterilerin güven içerisinde kalmalarını sağladılar.
Dışarı çıkmamanın önemli olduğu bugünlerde hemen her işlemi uzaktan hızlı bir şekilde yapabilme imkânı sunan bankalar, oyuna 1-0 önde başladı. Sigortacılık sektörü ise kısa bir sarsılmanın ardından kendisine gelerek, hızlı bir toparlanma süreci içerisine girdi. Bu sayede yeni adımlar atmak için kendilerine alan yarattılar.
Koronavirüs bankacılık ve sigorta dünyasına yeni bir kapı araladı. Krizden çıkmak için çeşitli hamleler yapan bu iki sektör, uzun zamandır geliştirdikleri yönlerini ortaya koydular. Hal böyle olunca krizi rahatlıkla yönetmiş oldular.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.