Konut kredisi, ev almak istediğiniz durumlarda eksiğiniz olan nakit tutarını size sağlayan bir kredi sistemi.
İçindekiler
İpotekli bir kredi türü olan konut kredisi, krediye konu olan ev vade bitimine kadar bankanın ipoteği altında oluyor. Vade bittiğinde ise ipotek fekki de denen ipoteği kaldırma işleminin gerçekleştirilmesi gerekiyor.
Kredi borcunun bitmesinin ardından alınmış olan evin üzerindeki kredi nasıl kaldırılır, ipoteği kaldırmak için gerekli belgeler neler, banka ipotek kaldırma işlemleri nasıl ilerler, ipotek kaldırma harç ücreti var mı, konut kredisi alırken nelere dikkat etmeliyim gibi pek çok soru akıllara geliyor. Tüm bu soruların cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Konutun üzerinde bulunan ipoteğin kaldırılması için öncelikle borcun tamamen kapatılması gerekiyor. Borcun büyük bir kısmının ödenmesi rahatlığı ile yapılmaya çalışılan ipotek kaldırma işlemleri banka tarafından da tapu tarafından da kabul edilmez.
Bu yüzden öncelikle borcunuzu tamamen kapatmış olmanız gerekir. Borcun bittiğine emin olduktan sonra bankaya yapılan başvuru üzerine ipotek fek yazısı, banka tarafından online olarak tapuya ulaştırılır. Önceki dönemlerde bu işlem bankadan teslim alınıp tapuya elden teslim ederek ilerlerken son dönemlerde getirilen düzenleme neticesinde, banka bu işlemi online olarak tamamlıyor.
Bir sonraki adım ise ipotek kaldırma harç ücretinin ödenmesi. Harç ödenmeden ipoteğin kaldırılması söz konusu değil. Her yıl belirlenen harç ücreti için güncel tutarı öğrenerek ilgili bankadan yatırmanız gerekiyor. Bu iki önemli işlemin yapılmasının ardından tapuda gerekli incelemeler başlatılır.
Borcun tamamen kapandığı, evin üzerinde başka ipotek olup olmadığı gibi incelemeler tamamlandıktan sonra ipoteğiniz kaldırılır. Bu aşamada gerçekleşecek olan tüm süreçleri e-Devlet üzerindeki tapularım sayfasından takip edebilirsiniz.
İpoteğin sadece konut kredisinde uygulandığını mı düşünüyorsunuz? Öyleyse "İpotekli kredi nedir?" yazımızdan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Konut kredisinin tamamlanmasının ardından ipoteği kolayca kaldırabilirsiniz. Online işlemlerin yaygınlaşması ile birlikte elden yapılan evrak işleri, internet üzerinden kolayca tamamlanabilir hale geldi. Yapılan son düzenlemeler neticesinde ev sahiplerinin de ilgili kurumların da işlemleri online sistem üzerinden tamamlanabiliyor.
Borcun kapanmasının ardından iki belgeye ihtiyacınız var: Bankanın tapuya direkt olarak göndereceği borcun kapandığına dair yazı ve ipotek kaldırma harcı için bankaya ödenen tutarla ilgili fatura bilgisi. Bu iki belgenin de tapuya direkt bankalardan ulaştırılması “Tapu Sicili Tüzüğünün 88.maddesi” üzerinden uygulanmakta.
Yer alan bilgilendirmede direkt olarak “Tapu Sicili Tüzüğünün 88.maddesi gereğince ipotek kaldırma evrakları elden ibraz edilemeyeceğinden, ipotek kaldırılması için gereken harcın da ödendiği bilgisini içeren evrakın banka tarafından ilgili tapu müdürlüğüne gönderilmesi gerekir” açıklaması bulunuyor.
Ev almak için kullandığınız kredinin geri ödeme miktarını sorgulamak için konut kredisi faiz oranları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
İpotek kaldırma işlemleri için kredi sahiplerinden belli miktarda ödeme alınır. Bu ücret her yıl yeniden güncellenmekte ve Tapu ve Kadastro Harçları üzerinden hesaplanmakta. 2020 yılında yapılan yeni düzenleme ile bu ücret 37,50 TL olarak belirlendi. Bankalardan ödenen bu tutar için bazı bankalar ekstra ücret talep edebilir. Tapu ve Kadastro Harçları üzerinden belirlenen rakamdan daha fazlasının ödenmesi için bir yasal yaptırım yok. Yani bankalar sizden fazla ödeme istediğinde vermeme hakkınız bulunuyor.
Peki bankaların ipotek fek ücretinin üstünde bir tutar talep etmesi halinde ne yapılmalı?
Konut kredinizi ödemeye devam ederken, ipotekli evinizi satmak isteyebilirsiniz. "İpotekli ev satılır mı?" yazımızdan konuyla ilgili ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Tapuya giden banka belgelerinin sonucunda çok uzun süre geçmeden ipotek kaldırılır. Sürenin ortalama birkaç hafta olduğunu söylemek mümkün. Bu birkaç haftalık süre içerisinde tapu dairesi gelen evrakları inceler, farklı bir durumun söz konusu olup olmadığını araştırır ve sonucunda gayrimenkul üzerindeki ipoteğin kaldırılma işlemi tamamlanır.
Konut kredisi çekerek ev alıyorsanız mutlaka dikkat etmeniz gereken durumlar söz konusu. Kredi ile aldığınız evi ödemelerdeki aksaklıklardan dolayı kaybedebilirsiniz. Bu yüzden mutlaka ödemelerinizi düzenli şekilde yapmanız gerekiyor.
Ödemeleri düzenli şekilde yapabilmek içinse bütçenizi zorlamayacak en doğru krediyi bulmanız gerekir. Kredi araştırması yaparken aşağıdaki detaylara dikkat ederek doğru krediyi bulabilirsiniz:
HangiKredi olarak en doğru krediyi seçebilmeniz ve kolayca ödeyebilmeniz için size Akılcı Kredi Rehberi oluşturduk. Akılcı kredi kullanımı ile ilgili detaylara "Akılcı Kredi Kullanımı" içeriğimizden ulaşabilirsiniz.
İpotekli ya da ipoteksiz olarak konut kredisi için gerekli incelemeleri yaptıktan sonra başvurabilirsiniz. Her bankanın kendi belge prosedürü olsa da genel olarak karşınıza çıkabilecek olanları aşağıda bulabilirsiniz:
Ayrıca tüm kredi seçenekleri için "Kredi çekmek için gerekli belgeler" yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.
Kredi işlemlerinin yapılması için bankalar belli miktarlarda dosya masrafı alıyor. Dosya masrafı tutarı bankadan bankaya değişiklik gösteriyor. Dosya masraf bedeli Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun almış olduğu karar neticesinde binde 5 oranını geçemez. Yani 100.000 TL’lik konut kredisi alacaksanız dosya masrafı tutarı en fazla 500 TL olabilir.
Bankaların yaptığı kampanyalar doğrultusunda masraf ödemediğiniz durumlar da olabilir. Dosya masrafsız konut kredisi kampanyalarını takip ederek, kredinizin ana tutarından kesinti yapılmadan gerekli olan tutarı alabilirsiniz.
Ekspertiz bedeli, kredi ile satın almak istediğiniz konutun değerini belirleyen emlak uzmanına ödenen ücret anlamına gelir. İsteğinize göre kendiniz de bu uzmanı bulabilirsiniz ya da bankanın size verdiği uzmandan da destek alabilirsiniz. Her iki durumda da size bir ödeme bedeli çıkacaktır. Bu ödemeler için sabit bir bedel söz konusu değil. Ekspertiz raporunda yer alan konutun imar durumu, alt yapısı, yaşı, katı, kapı numarası ve yapı tipi gibi detaylarla gayrimenkulün değeri ortaya çıkar. Bu değerin uzman raporuyla bankaya bildirilmesi ile de size çıkacak olan kredinin tutarı ve ödemeniz için gerekli olan peşinat hesaplanmış olur.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.