Konut almak bir yatırım aracı olarak düşünülebileceği gibi bir anlamda da bir ihtiyacın giderilmesidir.
Eğer elimizde tasarruf ettiğimiz bir para bulunuyorsa, bu parayı enflasyonun olası etkilerinden koruyup nasıl değerlendirebileceğimizi araştırmaya başlıyoruz. Döviz mi alsak, TL’de tutup mevduat mı yapsak, tahvil mi alsak, altın mı alsak, borsaya mı girsek, kripto yatırımını mı düşünsek ya da gayrimenkul alarak mı bu parayı değerlendirsek diye çok seçenekli bir değerlendirme sürecinden geçiyoruz. Bu yazımızda konut alarak önemli bir miktarda birikimimizi bu yatırıma ayırmanın iyi bir seçenek olup olmadığını inceleyeceğiz.
Konut alırken en önemli kriterin, konuta yatırımın buradan gelen kiralar ile geri dönüş süresi olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye geneline bakacak olursak bu süre 20 yıl ila 25 yıl arasında değişiklik gösteriyor. Peki konunutta geri dönüş süresi nasıl hesaplanıyor diye merak ediyorsanız bu konuyu açalım: Siz bu gayrimenkulü satın alırken bir ücret ödediniz, bunu konut fiyatı olarak yazalım, bu evi kiraya verdiğinizde de bu evden her ay bir gelir elde edeceksiniz diye düşünelim. Kaç ay kira alırsanız bu konuta ödedidiğiniz fiyata ulaşabiliyorsunuz? İşte bu süreye dönüş süresi deniliyor. Bunu ay cinsinden yazarsanız aylık kira çarpanı, yıl şeklinde yazarsanız da yıllık kira çarpanı oluyor.
Konut sahibi olanların ödemesi gereken vergiler hakkında detaylı bilgi edinmek için Bilgi Merkezimizi ziyaret edebilirsiniz.
Bir de örnekle anlatalım. 600 bin lira vererek bir ev aldınız ve bu evi aylık 2500 lira karşılığında başka birisine kiraladınız. Bu evden yılda 12 ayda toplam 30 bin lira gelir elde edersiniz. Evin kendi masrafına ulaşmanız için 600 bin lirayı, yıllık 30 bin gelirinize bölerseniz, 20 yılda ev yatırımınızın kendi ücretini ödeyerek geri dönüşünü tamamlandığını göreceksiniz. Tabii ki bu işin konut ücretinin geri dönüş kısmı. Satın alınan gayrimenkul aynı zamanda değerleniyor da. Yani evin kendisinin de değerlenmesi söz konusu. Böylece hem kira ile evin ücreti ödeniyor hem de evin değerinin artmasıyla yatırımınız değerleniyor.
Konut almanın avantajlarını ve dezavantajlarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
Gayrimenkul yatırımını yukarıda anlatırken konut almaktan bahsettik fakat gayrimenkul yatırımın başka yolları da var. Bunlardan birkaç tanesini sıralamak gerekirse:
GYO’lar Sermaye Piyasası Kurumu tarafından denetlenen ve getiri potansiyeli olan gayrimenkul ve projelere yatırım yapan sermaye kurumlarıdır. Bunlar gayrimenkul alıp satmadan para kazanabileceği gibi, kira gelirleri de sağlarlar. Bu firmaların önemli bir kısmı borsada işlem görüyor bunlara yatırım yapmak da yine gayrimenkul yatırımı olarak görülebilir.
Portföy yönetim şirketleri ve gayrimenkul portföy yönetim şirketleri bu GYO’ların olduğu fonlar oluşturuyor. Bu fonlara da yatırım yapabilirsiniz.
ETF ise diğerlerinden farklı bir şekilde Türkiye'de olmasına ek olarak yurt dışındaki emlak piyasasına yapılan yatırımları da simgeliyor. Bazı firmalar aracılığıyla yurt dışındaki gayrimenkul firmalarına da yatırım yapılabiliyor. Tabii ki bu yatırım türlerinden birini seçmeden önce iyi bir araştırma yapmayı ve kendi finansal gerçeklerinizi de hesaba katmayı unutmamalısınız.
Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi nedir? diye merak ediyorsanız Bilgi Merkezi içeriğimize göz atın!
Sonuç olarak; konut almak, gayrimenkul yatırım araçlarını kullanmak elbette ki bir yatırım çeşididir, fakat bu yatırımın değer kazanıp kazanmayacağı öncesinde yapılacak çalışmalarla test edilmeli ve riskler de göz önünde tutulmalıdır. Kendi ekonomik gerçeklerinizi de bu hesaba katın, eğer ev almak sizi finansal olarak zorlayacaksa bu adımı atmadan önce tasarruf yaparak para biriktirmeyi hedefleyin. Kendinize bir hedef rakam seçin. Örneğin ben ev almak istiyorum ve önümüzdeki yıla kadar tasarruf edip 100 bin lira biriktireceğim gibi kendinize hedef koyarak o hedefe emin adımlarla ilerleyin. Ev almak için birikim yollarını merak ediyorsanız Bilgi Merkezi yazımızdan okuyabilirsiniz.
Murat Sağman'a ait diğer yazıları okumak için;
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.