hangikredi.com

Kişisel Finans Nedir, Yönetimi Nasıl Yapılır?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 5.10.2016 Güncelleme Tarihi: 31.03.2023

Gelir gider dengenizi sağlayamıyor, ay sonunda parasız kalıyorsanız; borçlarınız bir türlü bitmiyor dahası borcu borçla kapatmaya çalışıyorsanı, kişisel finansa odaklanmanızın vakti gelmiştir.

Kişisel Finans Nedir, Yönetimi Nasıl Yapılır?
Kişisel finans, cebinizdeki parayı doğru şekilde yöneterek gelir gider dengesini sağlamaya yarayan kişisel muhasebe yöntemidir.

Aylık gelirinizi, aylık harcamalarınızla dengeleyerek giderinizin gelirinizden fazla olmamasını sağlayacağınız yöntemler bütünü sizin kişisel finans sisteminizi oluşturur. Peki gideri gelirden az tutmak için neler yapılmalı?

Gelir Yönetimi

Doğru bir kişisel finans için öncelikle tüm harcamalarınızın kaydını bir muhasebeci gibi tutmalısınız. Ay başında kira, fatura, aidat, kredi ya da kredi kartı ödemesi gibi giderleri toplam bütçenizden ayırarak ayın kalanında kalan parayı harcamalısınız.

Harcamalarınız için kalan para için de çeşitli kategoriler oluşturarak bu kategorilere farklı bütçeler belirleyebilirsiniz. Örneğin mutfak masrafları için, eğlence için, alışveriş için o ay elinizde kalan paraya göre bir bütçe belirleyebilir ve bu bütçenin üstüne çıkmamaya çalışabilirsiniz. Bunun yerine ya da bu yöntemle birlikte, ay boyunca harcadığınız her şeyi kalem kalem not etmeyi de deneyebilirsiniz. Böylece ay sonunda neye ne kadar bütçe ayırmış olduğunuzu da yaptığınız gereksiz harcamaları da saptayabilir, bir sonraki ay daha doğru bir bütçeleme yapabilirsiniz.

Vadeli mevduat faiz oranlarını görmek için HangiKredi'den destek alın! 

Tasarruf

Kişisel finansın bir kolu da tasarruf. Harcamalar konusunda tasarrufa gitmeden kişisel finans yapamazsınız. Özellikle de gelirinize nazaran giderleriniz çoksa dengeyi sağlamak adına tasarruf etmek şart. Burada bahsettiğimiz tasarruf evinizde dikkat edeceğiniz küçük ayrıntılarla enerji tasarrufu yapmaktan, alışveriş harcamalarını kısmaya kadar varan geniş bir yelpazeye sahip. Eğer gideriniz gelirinizden fazla olmaya başladıysa, finansal dengenizi korumak adına vakit kaybetmeden harcamalarınızdaki tasarruf noktalarını saptamalısınız.

Herkesin hayatındaki tasarruf noktası birbirinden farklı olduğundan bir ayda yaptığınız tüm harcamaları ve ucu herhangi bir harcamaya dayanan tüm alışkanlıklarınızı (bu alışkanlık diş fırçalarken suyu açık bırakmak da olabilir, işe özel araçla gitmek de, aynı tip iki üründen daha pahalı olanı tercih etmek de…) göz önünde bulundurarak kendi tasarruf yönteminizi geliştirmelisiniz.

Yatırım 

Yatırım, bir kaynağın veya değerin gelir sağlamak amacıyla kullanılmasıdır. Her yatırım belirli riskler taşır ve her zaman getiri sağlamayabilir. Bu nedenle risk ve getiri arasındaki ilişkinin doğru anlaşılması gerekir. Yatırıma karar verilirken alınabilecek risk, getiri beklentisi, hedef vade gibi faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır. 

Yatırım kişisel finansta en zor unsurlardan biridir bu nedenle bir uzmandan destek alarak yatırım yapılması bütçe yönetiminiz için daha sağlıklı olabilir. 

Birikim

Kişisel finansın bir diğer kolu birikim. Kazandıklarınızla geleceğe yatırım yapmak ve ilerleyen zamanda daha büyük hayallerinizi gerçekleştirmek istiyorsanız birikim yapmanız gerekiyor. Kişisel finans yapmaya karar verdiğinizde ilk etapta gelir gider dengeniz arasında büyük bir fark varsa öncelikle gelir yönetimi ve tasarruf basamaklarına önem vermelisiniz. Gelirinizi doğru yönetmeye ve tasarruf yapabilmeye başladığınız noktada ise birikim de yapmaya başlayabilirsiniz.

Birikim yapmak için pek çok farklı yöntem var. Döviz alabilir, vadeli mevduat hesabı açabilir, altın biriktirebilir ya da altın hesabı açabilirsiniz. 

Birikimlerimi Nasıl Değerlendirebilirim? içeriğimize göz atın! 

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?