hangikredi.com

Kira Geliri Nasıl Beyan Edilir ve Vergilendirilir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 11.08.2023 Güncelleme Tarihi: 21.05.2024

Birikimlerinizle ve bankaların sunduğu konut kredileriyle kendi gayrimenkulünüze sahip olabilirsiniz ancak bu sürece adım atmadan önce mülk sahiplerini bekleyen bazı sorumlulukların olduğunu bilmelisiniz.

Kira Geliri Nasıl Beyan Edilir ve Vergilendirilir?
Mülk sahibini bekleyen yükümlülükler arasında kira gelir vergisi de yer alır. Yazımızın devamında konut ve iş yeri gibi taşınmazları üzerinden kira geliri elde edenlerin ödediği bu vergi türüne dair ayrıntıları açıkladık.

Kira gelir vergisi nedir?

Kira gelir vergisi, mülk sahiplerinin belirli bir ücretin üzerindeki kira kazançları için devlete yaptıkları ödemedir. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, kira gelirini gayrimenkul sermaye iradı olarak kabul eder. Gayrimenkul sermaye iradı, söz konusu verginin konusunu oluşturan kazanç türleri arasındadır. Yani konut ve iş yeri gibi gayrimenkullerinden kira geliri elde edenler, yıllık beyanname düzenleyerek bu vergi türünü ödemekle yükümlüdür.

Kimler kira vergisi ödemekle yükümlüdür?

İş yeri ve konut kira gelir vergisi, güncel düzenlemelerle belirlenen tutarların üzerinde gayrimenkul sermaye iradı elde edenler tarafından ödenir. Bu kapsamda bireysel mülk sahipleri, şirketler, emlak yatırım ortaklıkları, vakıflar ve dernekler gibi farklı malik türleri yer alır. Özetle mülk üzerinden kira geliri sağlayan herkes, her yıl belirli dönemlerde kazancını beyan etmeli ve söz konusu vergiyi ödemelidir.

Kira geliri nasıl beyan edilir?

Kira geliri vergisi, konut sahiplerinin ödemesi gereken vergiler arasındadır. Bu nedenle yasalarla belirtilen dönemlerde beyan edilir. Peki kira beyannamesi nasıl verilir? Kira gelir vergisi beyannamesi, ikametgâh adresindeki vergi dairesinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) resmî internet sitesi üzerinden bildirilir. Arzu ederseniz bu işlem için ilgili kurumun hazır beyan sisteminden yararlanabilirsiniz. Bu sayfanın sol üstünde yer alan “Sisteme Giriş” butonu, sizi İnteraktif Vergi Dairesine yönlendirir. GİB’e bağlı bu online platformun Hazır Beyan Sistemi hizmetine ister kullanıcı kodunuzla ister e-Devlet bilgilerinizle ulaşabilirsiniz.

Konut sahipleri kira gelir vergisini ne zaman beyan etmeli?

193 sayılı kanun kapsamında vergilendirilen kira geliri, yasalar çerçevesinde belirlenen dönemlerde beyan edilir. Gayrimenkul sermaye iradını, gelirin elde edildiği yılı izleyen senenin mart ayında Gelir İdaresi Başkanlığına bildirmelisiniz. Yani 2023 yılına ait kira kazançlarınızı, 2024’ün mart ayının sonuna kadar beyan edebilirsiniz. Kira gelir vergisi ödeme tarihleri ise mart ve temmuz aylarıdır. Kira vergisini, bu ayların son gününe kadar kira iki eşit taksitle ödeyebilirsiniz.

Kira gelir vergisi nasıl ödenir?

Kira gelir vergisi ödemeleri, ikamet yerindeki vergi dairelerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığının online platformu üzerinden gerçekleştirilir. Bu noktada İnteraktif Vergi Dairesi için ayrı bir parantez açalım. GİB’e bağlı olan bu bu platformdan vergi ödemek için sırasıyla şu adımları izlemelisiniz:

  • İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesine girin.
  • “e-Devlet ile Kayıt Ol” butonuna tıklayın.
  • Gerçek kişiyseniz kendinize; tüzel kişiyseniz kanuni temsilciye ait T.C. kimlik numarasını yazın.
  • Yönlendirildiğiniz İnteraktif Vergi Dairesi sayfasında sizden istenen bilgileri doldurun.
  • Öncelikle tüzel ve gerçek kişi mükellefiyet türlerinden birini seçin.
  • Tüzel kişiyseniz vergi kimlik numaranızı yazın ve doğrulama butonuna tıklayın.
  • Sisteme giriş yapmak için bir şifre belirleyin.
  • Cep telefonu numaranızı yazarak kaydet ve ilerle seçeneklerini işaretleyin.

Şifre belirledikten sonra sizin için bir kullanıcı kodu oluşturulur. Böylece İnteraktif Vergi Dairesi kayıt işlemi tamamlanır. Size verilen kullanıcı kodu ile sisteme giriş yaparak kira gelirinizi beyan edebilirsiniz.

Konut sahiplerini ilgilendiren bir diğer ödeme olan Emlak Vergisi için linke tıklayın!

Belirli zamanlarda ödenen kira gelir vergisi nasıl hesaplanır?

Kira gelir vergisi hesaplamasına, toplam miktardan istisnaları ve giderleri düşerek başlamalısınız. Bu işlemin ardından geriye kalan tutar, verginin matrahını oluşturur. Kira üzerinden ödenen vergilerden Gelir Vergisi Kanunu ile belirtilen giderler düşülebilir. Ancak bunun için gerçek gider yöntemine başvurulmalıdır. Aşağıda tercih edebileceğiniz iki ayrı vergilendirme yöntemini görebilirsiniz.

Götürü gider yöntemi Bu yöntemde vergi, istisna bedeli haricinde kalan tutar üzerinden gelire göre farklı oranlarda hesaplanır. Götürü gider yolunu tercih edenler, iki yıl boyunca bu yöntemle vergilendirilir.
Gerçek gider yöntemi Bu yöntemde vergi tutarından 193 sayılı kanunun 74.maddesinde belirtilen giderler indirilir. Ancak bu giderlerin istisna kapsamına giren kısmı ayrıca düşülmez.

Gerçek gider yönteminde vergi matrahından düşülen kalemlerin belgelendirilmesi zorunludur. Ayrıca bu belgeleri, 5 yıl boyunca saklamalısınız. Kira gelir vergisi oranında artan tarife söz konusudur. Yani gayrimenkul sermaye iradıyla beraber ödenen vergi meblağı da artar. İş yeri ve konut kira gelir vergisi hesaplamasında baz alınan vergi dilimleri aşağıdaki gibidir.

  • 110.000 TL’ye kadar %15
  • 230.000 TL’nin 110.000 TL’si için 16.500 TL; kalanı için %20
  • 580.000 TL’nin 230.000 TL’si için 40.500 TL; kalanı için %27
  • 3.000.000 TL’nin 580.000 TL’si için 135.000 TL; kalanı için %35
  • 3.000.000 TL’den yukarısının 3.000.000 TL’si için 982.000 TL; kalanı için %40

Konut ve iş yeri kira gelir vergisi hesaplamasında esas alınan oranlar, güncel Gelir Vergisi düzenlemelerine göre dönem dönem değişir. Ayrıca bu hesaplamayı doğru yapmak için kira gelir vergisi istisnasına dair detayları da bilmelisiniz.

Kira gelir vergisi istisna tutarı nedir?

Kira gelir vergisi muafiyeti, ödemeden istisna olunan tutarı ifade eder. 2024 yılı istisna tutarı, 33.000 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu miktarın altındaki kira gelirleri için beyanname verilmez. Kira gelir vergisi, yalnızca konutlarda geçerlidir. Yani iş yerinden kira geliri elde edenlere yönelik muafiyet yoktur. Vergi muafiyetinden yararlanamayan diğer gruplar şunlardır:

  • Ticari, zirai ya da mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar
  • 2023 yılında elde ettikleri ücret, menkul ve gayrimenkul iratları ile diğer kazançlarının gayri safi miktarlarının toplamı 550.000 TL’yi aşanlar

İstisna, birden fazla konuttan gelir elde eden mükelleflerin toplam kazancına uygulanır. Yani her bir kira geliri için ayrı ayrı istisna uygulanması söz konusu değildir.

Kira gelir vergisi borcu nasıl sorgulanır?

Kira gelir vergisi borcunuzu, e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz:

  • Öncelikle e-Devlet arama butonuna, “Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme” yazmalısınız.
  • Ardından çıkan sonuçlardan ilgili seçeneğe tıklayabilirsiniz.
  • Açılan sayfada yer alan “Sonuç Göster” butonunu işaretlediğinizde toplam ve güncel borçlarınız ortaya çıkar. Eğer hâlihazırda bir kira vergi geliri borcunuz varsa ödemeyi daha önce anlattığımız adımları izleyerek kolaylıkla yapabilirsiniz.
close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?