hangikredi.com

Kentsel Dönüşüm ve Kredi Desteği

Ahmet Büyükduman

Yayımlama Tarihi: 28.07.2023 Güncelleme Tarihi: 11.03.2024

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından yerle bir olmuş Avrupa şehirlerini yeniden ayağa kaldırma süreci kentsel dönüşüm olarak adlandırılmıştır.

Kentsel Dönüşüm ve Kredi Desteği
Kentsel dönüşüm süreci, yıkılmış, tahrip olmuş binaları yeniden yerine koymaktan daha çok, değişen şartları da dikkate alarak, kenti yeniden düzenlemeyi öncelemiştir. Yollar, sosyal alanlar, parklar yeniden planlanmış, kentler değişen yaşam koşullarına uygun olarak dönüştürülmüştür.

Büyük depremlerden sonra gündeme gelen kentsel dönüşüm, adının aksine bir dönüşümden çok, kentlerin yapı stoklarının depreme dayanıklı hale getirilmesiyle sınırlı kalmış bir kentsel yenileme hareketi olmuştur. Kentsel dönüşüm denildiğinde deprem riski taşıyan binaların yıkılarak yeniden yapılması akla gelmiştir. 

Kentsel dönüşümde yasal düzenlemeler

Kentsel dönüşümü teşvik etmeyi amaçlayan yasal düzenlemelerin finans ayağı yeterince güçlü oluşmadığından, kentlerin görece gelir düzeyi yüksek değerli konutların bulunduğu semtlerde binalar yenilenmeye başlamıştır.  Ancak bu semtlerdeki yenilemeler önce mevcut binaların yıkılmasını gerektirdiğinden, sosyal ortamlarından uzaklaşmak istemeyen malikler yine yanı mahallede kiraya çıkmayı tercih etmişlerdir. Kısıtlı kiralık konut arzı nedeniyle bu semtlerde kiralar yüksek oranda artmıştır. Diğer yandan belli bir plan dahilinde olmayan bina yenilemeleri, biri bitmeden diğeri başlayan inşaat faaliyetlerine neden olmuş, inşaat faaliyetlerinin tozu, toprağı, gürültüsü ilgili semtlerdeki yaşam kalitesini olumsuz etkilemiştir.  

Gelir düzeyinin daha düşük ve aslında konut stokunun depreme karşı daha dayanıksız olduğu semtlerde ise finansman yetersizlikleri nedeniyle ilerleme kaydedilmemiştir. 

Şubat ayında ülkemizin güneyinde yaşanan depremlerin ardından konut stokunun depreme dayanıklı hale getirilmesi önceliklendirilmiş, bu çerçevede kentsel dönüşüm / kentsel yenileme tekrar sıcak bir gündem maddesi haline gelmiştir. 

Konut kredisi faiz oranlarını incele!

TOKİ yenileme programları 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, daha önce devreye alınan düzenleme ve desteklere ilave olarak, riskli alanlarda yer alan ya da kendisi riskli olan yapıların kentsel dönüşümüne ilişkin destekler sağlanarak dönüşümün hızlandırılması ve muhtemel doğal afetlere karşı daha hazırlıklı olunması amaçlanan “Kentsel Dönüşüm Finansman Paketi” ile “Yarısı Bizden” olarak adlandırılan doğrudan TOKİ eli ile yenileme programı başlatmıştır. 

Kentsel Dönüşüm Finansman Paketi kapsamında, riskli alanlarda yer alan ya da kendisi riskli olan yapıların dönüştürülmesi için konutlarda 10, iş yerlerinde ise 7 yıl vadeli kullandırılacak kredilerin faiz oranının bir kısmı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından karşılanacak.

Diğer taraftan, İstanbuldaki riskli yapıların TOKİ eliyle yenilenmesini hedefleyen “Yarısı Bizden” kampanyası 31 Mayıs’ta sona erdi. Bu kampanyada inşaat maliyetinin yarısı devlet tarafından karşılanırken, diğer yarısı için de uygun faizli 10 yıl vadeli kredi imkanı sunuluyor. 

Yaklaşık bir milyon 300 bin bağımsız bölüm için dönüşüm başvurusu yapılan bu kampanyada iki yıl içinde yerinde dönüşüm yapılarak konutların teslim edilmesi planlanıyor.

Ülkemizde kentsel dönüşüm süreci, depreme karşı önlem alınmasının aciliyeti nedeniyle, yerinde yenileme sürecine dönüşmüştür. Adları kentsel dönüşüm kredisi olarak anılsa da kat maliklerinin riskli yapılarını bir an önce yıkarak yeniden yapmak üzere devlet destekli yenileme kredilerinden yararlanmaları, arkası gelmesi muhtemel olan “Yarısı Bizden” gibi yapım maliyetinin devletçe üstlenildiği kampanyaları yakından takip etmeleri gerekiyor.   

close icon

Yazar Hakkında

yazar
Ahmet Büyükduman

ODTÜ’den lisans, İstanbul Üniversitesi’nden yüksek lisans ve doktora derecelerine sahip olan Ahmet Büyükduman İstanbul Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş.’de sorumlu değerleme uzmanı olarak görev yapmaktadır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?