Kasko, zorunlu olmamakla birlikte pek çok araç sahibinin yaptırdığı bir sigorta ürünü.
Kaskoda eksik sigorta durumunun var olması, olası bir hasar anında sizin zararınıza olur ve hasarınızın tamamı karşılanmayabilir.
Araç sahiplerinin araçlarını trafik kazası ve kaza dışı hasarlara karşı korumak için yaptırdığı kasko sigortası tür, poliçe içeriği, teminat tutarları gibi pek çok detaya göre şekillenen çeşitlere sahiptir. Bunlardan biri olan eksik sigorta, aslında yapılması uygun olmayan bir işlemdir. Aracın gerçek değerine göre eksik bir sigorta bedeli belirlenmesi hâlinde ödenecek tazminatlar da eksilir. Bu nedenle kasko seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında eksik sigorta da bulunmaktadır.
Motorlu taşıtlar için yapılan özel sigorta ürünlerinden biri olan kasko, isteğe bağlı olarak satın alınır ve hiçbir zorunluluğu yoktur. Bununla birlikte özelleştirilebilir bir poliçedir ve teminatları değiştirmek mümkündür. Ayrıca ek teminatlarla da kapsamı artırılabilir. Fakat kapsamının daraldığı durumlar da vardır. Bu durumlardan en risklisi eksik sigorta durumudur. Çünkü eksik sigortanın olduğu bir poliçedeki rizikolar gerçekleştiğinde, sigorta şirketi tam ödeme yapmış sayılmaz.
Kaskoda eksik sigortanın ortaya çıkmasına sebep olan iki farklı durum vardır. Bunlardan biri, araç değeri ile sigorta bedelinin farklı olmasıdır. Kasko poliçesi hazırlanırken sigortalının beyanı esas alınırsa ya da aracın marka ve modeli yanlış girilirse sigortalanacak tutarda bir farklılık olur.
Normal şartlarda aracın değeri girilirken araç kasko değer listesi esas alınır. Bu aşamada bir hata, anlaşmazlık ya da kasıtlı olarak değer düşürme gibi bir eylemin gerçekleşmesi, eksik sigorta hesaplamasına sebep olur. Böyle bir durumda sigortalı da eksik sigorta primi öder, yani poliçenin fiyatı daha ucuz olur.
HangiKredi üzerinden “Kasko değer listesi nedir?” gibi sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
Sigorta şirketinin tazminat ödeme şartları da eksik sigorta durumunun doğmasına sebep olabilir. Kaskosu olan bir araç hasar görürse ve bu hasar sigorta şirketi tarafından karşılanırsa karşılanan tutar, toplam sigorta bedelinden düşülür. Poliçe, hasar sonrası kalan sürede eksik sigorta olarak devam eder.
Kasıtlı olarak eksik sigorta yapılmasının ilk etkisi, kasko poliçesinin daha uygun bir fiyata gelmesidir. Fakat küçük bir farkla daha ucuz olan bu poliçe, olası bir hasar anında büyük zararlara sebebiyet verir.
Eksik sigorta etkileri arasında bulunan durumlardan biri, hasar anında eksik ödeme almaktır. Aracınızın kasko değeri, yani güncel piyasa değeri 80.000 TL olduğu hâlde poliçede 60.000 TL olarak belirtilmesi bir eksik sigorta örneğidir. Bu durumda araçta bir hasar meydana geldiğinde sigorta şirketi, ödemeyi aracın gerçek değeri üzerinden değil poliçedeki eksik bedel üzerinden yapar.
Buna göre, hasar ödemelerinde poliçe dikkate alınacağı için, tam hasar oluştuğunda asıl değerin tamamının ödenmesi mümkün değildir ve bu durum sizin için maddi zarar anlamına gelir. Bununla birlikte kısmi hasar ödemelerinde yapılan hesaplamaya sigorta bedeli de dahil edildiği için kısmi hasarlarda da zararlı çıkarsınız. Hesaplama formülü şöyledir:
Hasar ödemesini eksik almanız, hasarın kalan kısmını cebinizden ödemeniz anlamına gelir. Kasko sizi maddi zararlardan korumak adına yapılır ve bu nedenle poliçenizi aldığınızda tüm detayları kontrol etmelisiniz. Araç değerinin eksik olduğunu düşünüyorsanız sigorta şirketi ya da yetkili acente ile iletişime geçerek durumun düzeltilmesini talep etmelisiniz. Aksi hâlde maddi zarara uğramanız muhtemeldir.
HangiKredi üzerinden aracınızın gerçek değerine göre bir kasko teklifi alabilirsiniz.
Kasko poliçenizdeki sigorta bedeli ile aracınızın kasko değeri aynı olsa bile poliçenizde eksik sigorta bedeli olma ihtimali vardır. Bu ihtimal, herhangi bir hasarın meydana gelmesinden sonra doğar. Poliçedeki sigorta bedeli aracın değerine göre belirlenir ve teminatlar dahilindeki rizikoların gerçekleşmesi hâlinde sigorta şirketinin yapacağı ödeme, bu bedel üzerinden hesaplanır.
Sigorta şirketi herhangi bir hasar ödemesi yaptığında ödediği ücreti poliçedeki sigorta bedelinden düşer. Bu durumda poliçe tam sigorta bedeli ile yapılmış olsa bile söz konusu hasar meydana geldikten sonra eksik sigorta bedeli ile devam eder. Aynı poliçe döneminde ikinci bir hasar meydana geldiğinde yapılacak ödeme, eksik bedel üzerinden hesaplanır.
Tam bedel ile yapılmış olan kasko sigortanızın bu niteliğini kaybetmemesi için yapmanız gereken bir işlem vardır. “Hasar ikame zeyili” adı verilen bu işlem, hasar ödemesi gerçekleştikten sonra da sigorta bedelinin tam olarak kalmasını sağlar. Poliçenize hasar ikame zeyili teminatı ekletirseniz, aynı dönem içerisindeki tüm hasarlar tam sigorta bedeli üzerinden ödenir.
Aşkın sigorta, eksik sigortanın tam tersi olarak kabul edilebilir. Aracın kasko değer listesindeki değeri ile sigortalanan bedel arasında bir fazlalık da olabilir. Poliçe kapsamındaki sigorta bedelinin, aracın gerçek piyasa değerinden daha yüksek olması aşkın sigorta anlamına gelir. Bu durumda poliçe tutarınız olması gerekenden daha yüksek çıkar.
Örneğin araç kasko değer listesinde 60.000 TL değeri görünen bir aracın 80.000 TL’lik bir sigorta bedeli üzerinden kaskolanması aşkın sigortaya örnektir. Dolayısıyla aracın asıl değerinin tamamı ödenmiş olsa bile poliçede belirtilen tazminatın tamamı ödenemez. Aracın marka ve modelinin yanlış yazılması gibi durumların sonucunda ortaya çıkan aşkın sigorta, poliçe dönemi dahilinde en kısa zamanda düzeltilmelidir.
Araç kredisi çekeceğiniz için kasko yaptıracaksanız poliçedeki sigorta bedelinin eksik ya da aşkın olmamasına çok dikkat etmelisiniz.
Aşkın ve eksik sigorta arasında ciddi farklar vardır. Hemen her konuda birbirinin tam tersi olan bu iki sigorta durumunun varlığı bir hatadır ve kasıtlı olarak yapılmaması gerekir. Aşkın ve eksik sigorta bedeli hem poliçeye ödenecek ücreti hem de hasar anında ödenecek tazminatları etkiler. Eksik ve aşkın sigorta arasındaki farklardan bazıları aşağıdaki tabloda olduğu gibidir.
Eksik Sigorta | Aşkın Sigorta |
---|---|
Sigorta bedeli, aracın gerçek piyasa değerinden daha düşüktür. | Sigorta bedeli, aracın gerçek piyasa değerinden daha yüksektir. |
Poliçe tutarı daha düşük olur. | Poliçe tutarı daha yüksek olur. |
Hasar anında olması gerekenden daha az ödeme yapılır. | Hasar anında olması gerektiği kadar ödeme yapılır. |
Tam hasarda eksik sigorta sebebiyle doğan fark sigorta şirketi tarafından ödenmez. | Tam hasarda aracın gerçek değeri kadar ödeme yapılır ve aşkın sigorta sebebiyle alınan fazla primler sigortalıya iade edilir. |
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.