hangikredi.com

Kasko İçin Gerekli Belgeler

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 2.10.2014 Güncelleme Tarihi: 9.02.2024

Ülkemizde zorunlu olarak yaptırılan trafik sigortası, olası bir kaza durumunda karşı tarafın maddi hasarlarını giderir.

Kasko İçin Gerekli Belgeler
Kazada sizin tarafınızda oluşan maddi hasarların karşılanması için aracınıza kasko yaptırmalısınız. Kasko sigortası, çeşitli teminatlarla aracınızı maddi zararlara karşı koruma altına alır. Ayrıca çekici ve ikame araç gibi ekstra hizmetler de sunar. Sizin için hazırladığımız bu kapsamlı rehberde kasko sigortasına dair merak ettiklerinize yanıt bulabilirsiniz.

Kasko Neden Yaptırılmalı?

Trafik sigortası, kaza sonrasında üçüncü kişilerin hasarını karşılarken kasko sizin aracınızda meydana gelen zararı tazmin eder. Hasar ödemeleri, poliçe teminat limitleri ve araç kasko değeri dikkate alınarak yapılır. Herhangi bir hasar ya da arızanın sigortanız tarafından karşılanmasını istiyorsanız kasko poliçesi satın almalısınız.

İsteğe bağlı olarak yaptırılan kasko sigortası, ek gider kalemi doğurduğu için pek çok araç sahibi tarafından göz ardı edilir. Fakat olası bir kazada yüksek tutarlı onarım masraflarıyla karşılaşılabilir. Poliçe kapsamında yer alan teminatlar sayesinde bu masraflar için hiçbir ücret ödemezsiniz. Çoğu zaman aracınızdaki küçük onarımların maliyeti bile kaskoya vereceğiniz tutardan daha fazla olabilir. Bu nedenle söz konusu poliçeyi almanız her koşulda avantajlıdır.

Kasko Yaptırmanın Avantajları Nelerdir?

Kasko sigortası, poliçede belirtilen şartlar dâhilinde uğrayacağınız tüm maddi hasarları kapsar. Trafik kazalarında oluşan yüksek maliyetli hasarları, makul bir ücret ödeyerek kasko sigortanızdan karşılayabilirsiniz. Bununla birlikte trafik kazası dışında gerçekleşebilecek diğer rizikolar* da ek teminatlarla poliçeye eklenebilir. Söz konusu poliçeyi avantajlı hâle getiren bazı teminatlar şöyledir:

  1. Suçluluk durumu fark etmeksizin trafik kazalarından doğan hasarlar
  2. Tek taraflı trafik kazaları ve park hâlindeyken çarpılma
  3. Aracın yanması ve infilak etmesi
  4. Parçaların, aksesuarların ya da doğrudan aracın çalınması
  5. Vefat, sakatlık ve yaralanma gibi durumlar için ferdi kaza
  6. Deprem ve sel gibi doğal afetlerin yaratabileceği hasarlar
  7. Anahtarın çalınması ya da kaybolması
  8. Terör olayları ve toplumsal eylemler sırasında meydana gelen zararlar
  9. Değişen parçalar için eskime payı düşmeme

Kasko poliçeleri, içerdiği teminatlara göre değişiklik gösterir. Örneğin genel kasko; çarpışma, devrilme, düşme, yuvarlanma, yanma ve çalınma gibi ana teminatlara yer verir. Genişletilmiş kasko ise ana teminatların yanında bazı ek güvenceleri de içerir. Her türden duruma karşı önlem almak istiyorsanız kapsamlı poliçeleri tercih edebilirsiniz.

Kasko Poliçesinde Nelere Dikkat Edilmeli?

Kasko poliçesi seçerken öncelikle teminatlara dikkat etmelisiniz. Kasko çeşitleri, kapsamına göre dar, genel, tam ve genişletilmiş olmak üzere dörde ayrılır. Dar kaskoda ana taminatların bazıları bulunur. Tam kasko ise tüm teminatları içermesiyle her ihtimale hazırlıklı olmanızı sağlar. Kasko poliçesinde göz önünde tutulan diğer hususlar şöyle:

  • Araç rayiç bedeli, kasko değerleme listesine göre belirlenir. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB) tarafından yayımlanan bu liste, araçların piyasa bedellerindeki değişime göre aylık olarak güncellenir.
    • Kaza ya da hasar gibi riskler gerçekleştiğinde aracınızın herhangi bir tamirhaneye mi yoksa sigorta şirketinin anlaşmalı olduğu onarım merkezlerine mi gönderileceğini bilmelisiniz.
  • Kasko poliçesi kapsamında genel hâller haricinde yer alan, aracınızın özelliklerine ve kullanılma şekline göre değişen ek riskler olabilir. Olası riskleri detaylıca düşünmeli ve bunlara yönelik teminatları poliçe kapsamına almalısınız.

Kasko poliçesi seçiminde fiyatlar da oldukça önemli. Tercih ettiğiniz sigorta şirketine göre karşınıza farklı araç kasko fiyatları çıkar. HangiKredi üzerinden kasko poliçe tekliflerini inceleyebilir, aracınız için en uygun seçeneği kolaylıkla belirleyebilirsiniz.

Kasko Sigortasının Sunduğu Ek Hizmetler Nelerdir?

Poliçenizin kapsamına göre kaza haricinde meydana gelen hasarlarda da kasko sigortasından yararlanabilirsiniz. Bunlar arasında yangın, doğal afet, hırsızlık ve terör olayları gibi durumlar yer alır. Poliçenizin içeriğini, aracınızın ihtiyaçlarına ve kendi taleplerinize göre belirlediğinizde her türlü riske karşı maddi güvence sağlarsınız.

Kasko sigortası, hasar onarımının yanı sıra yol yardım, ambulans, çekici, konaklama ve yedek anahtar gibi acil durumlarda da yanınızda olur. Ayrıca ikame araç teminatı da sunar. Bu teminatı içeren poliçeniz sayesinde onarım aşaması tamamlanana kadar sigorta şirketinin size vereceği ikame aracı kullanabilirsiniz. Böylece onarım sürecinde işleriniz aksamaz ve araçsız kalmazsınız.

Kapsamlı ve avantajlı poliçeler için HangiKredi üzerinden kasko sorgulama işlemi yapın!

Aracınıza Kasko Yaptırmadan Önce Mutlaka Bilmeniz Gerekenler Nelerdir?

Aracınıza kasko yaptırmadan önce poliçelerin detaylarını bilmelisiniz. Daha ekonomik olan kaskolarda teminat limitleri nispeten düşüktür. Ayrıca bu poliçelerde kasko hasar sonrası kesintileri arasındaki muafiyet uygulaması da olabilir. Muafiyet uygulaması varsa aracınızdaki hasarın bir kısmını siz ödersiniz. Aracınıza kasko yaptırmadan önce dikkat etmeniz gereken hususlar özetle şunlardır:

  • Kasko şirketi hakkında araştırma yapmak
  • Aracın kasko değerini öğrenmek
  • Sigorta şirketinin sunduğu teminatları gözden geçirmek
  • Yetkili servis ve yedek parça detaylarını bilmek
  • Poliçedeki muafiyet durumunu öğrenmek
  • İkame araç hizmeti hakkında bilgi almak

Bu noktada kasko teminat limitlerinin önemini hatırlatalım. Zira kasko hasar karşılama tutarı, teminatlarda yer alan sınırlara göre belirlenir. Hasarın tamamının sigorta şirketi tarafından tazmin edilmesi için poliçenizde aracınızın değerine uygun teminat limitlerine yer vermelisiniz.

Hangi Araçlara Kasko Yapılmaz?

Araca kasko yaptırmak istediğiniz sigorta şirketi, farklı kriterleri inceler ve size risk durumuna göre bir fiyat teklifi sunar. Eğer risk fazlaysa yüksek bir fiyat vererek poliçeyi yapmaktan kaçınabilir. Ayrıca aracın yaş sınırını aşmaması da kasko şartları arasında. Aşağıda sigorta şirketlerinin kasko yapmayı tercih etmediği durumları görebilirsiniz.

Aracın geçmişi Poliçeye konu olan araçla daha önce büyük hasarlı kazalar gerçekleşmişse kasko yapmak neredeyse imkânsızdır.
Araç sahibinin geçmişi Poliçede sigortalı olarak yer alacak kişinin geçmişte başka araçlarla büyük hasarlı kazalar yapması ve soruşturma geçirmesi kasko sürecini zorlaştırır.
Aracın yaşı Türkiye Sigortalar Birliği, kasko için bir araç yaş sınırı getirmiştir. Bu şarta göre kasko yapılacak aracın 15 yaşından büyük olmaması gerekir.

Çoğu sigorta şirketi, 10 yaşından büyük araçlara kasko yapmaz. Eğer araç 10 yaşını geçmeden önce düzenli olarak kaskolanıyorsa ve riskli bulunmuyorsa poliçe yenilenebilir. Aracınıza kasko yaptıramıyorsanız tek güvenceniz zorunlu trafik sigortasıdır. Trafik sigortası teklifi almak için HangiKredi’den faydalanabilirsiniz.

Araç Kasko Hasarlarında Hangi Evrak İstenir?

Kaza ve diğer nedenlerle aracınızda meydana gelen hasarları, belgelerle sigorta şirketinize bildirerek kasko poliçenizle karşılayabilirsiniz. Belgeleri eksiksiz bir şekilde teslim ettiğinizde süreç hızlı ilerler. Kasko evrak işlemleri, hasarın açığa çıkma durumuna ve niteliklerine göre değişebilir. Ayrıca sigorta şirketleri de ekstra belgeler talep edebilir. Hasar durumunda istenen temel belgeler şunlardır:

  1. Kaza tespit tutanağı
  2. Kimlik ve ehliyet fotokopisi
  3. Trafik tescil belgesi (araç ruhsatı) fotokopisi
  4. Alkol raporu
  5. Hasar anında farklı açılardan çekilmiş fotoğraflar
  6. Eksper tayin edilmişse ekspertiz raporu
  7. Gerekli durumlarda ifade ve görgü tanığı tespit tutanağı
  8. Aracın üzerinde rehin varsa daini mürtehin muvafakati

Daini mürtehin muvafakati, alacaklılık hakkını saklı tutmak anlamına gelir. Olası risklere karşı alacaklıya güvence sağlar. Daini mürtehin şerhi**, krediyle alınan araçlara kasko yaptırılırken ilgili banka tarafından talep edilir. Aracın kredi borcu ödendiğinde bankanın rehin hakkı sona erer. Ardından bankaya yapılan şerhin kaldırılması başvurusuyla süreç tamamlanır.

Araç satın almak için krediye ihtiyacınız varsa “Ne kadar kredi çekebilirim?” gibi sorularınıza HangiKredi üzerinden cevap bulabilir, bankaları karşılaştırarak en uygun seçeneklere başvurabilirsiniz.

Kasko Her Hasarı Karşılar mı?

Kasko sigortası, araçta oluşabilecek ani, beklenmedik ve doğal yollarla ortaya çıkan riskleri karşılar. Eski sistemde öngörülebilir hasarlar sigorta şirketi tarafından karşılanmıyordu. Örneğin; yağsızlık, susuzluk, donma, bozukluk, eskime, çürüme, paslanma ve bakımsızlık gibi sebeplerle araçta meydana gelen zararlar poliçe kapsamında değildi. Güncel düzenlemelere göre bu riskler de poliçeye eklenebilir. Ayrıca aracınız kullanılamaz ve onarılamaz duruma gelirse değerleme listesindeki bedel kadar pert araç kasko ödemesi alabilirsiniz.

Kasko Hangi Zararları Öder?

Kasko, kaza sonrası ortaya çıkan maddi kayıpları karşılar. Herhangi bir sigorta poliçesine sahip olmadan kaza yaparsanız kendi hasarınızı ve eğer suçluysanız karşı tarafın zararını cebinizden ödemelisiniz. Zorunlu trafik sigortanız varsa kusurlu olsanız dahi karşı tarafın hasarı bu poliçeyle karşılanır. Ayrıca kendi hasarınızı da yine siz karşılarsınız. Kasko, bu durumda devreye girer ve suçlu olup olmamanıza bakmadan zararınızı tazmin eder. Bu sigorta türünün kapsamını genişleten bazı ek kasko teminatları ise şöyle:

  • Kemirgen teminatı
  • Yurt dışı teminatı
  • Yanlış akaryakıt dolum teminatı
  • Enflasyon teminatı
  • Kullanım kaybı teminatı
  • Kilit sistemi teminatı
  • Cam teminatı
  • Koltuk ferdi kaza teminatı
  • Aracın yetkisiz kişilerce çekimi
  • Mini onarım hizmeti
  • Yol yardım hizmeti

Kasko sigorta poliçesi, sizin ve araçtaki diğer yolcuların zararlarını da ödeyebilir. Kaza dışındaki pek çok durumu kapsayan ek teminatlar, şoför ve yolcuların kaza sonucu ortaya çıkabilecek sağlık giderlerini karşılar. İsteğe bağlı bir gider olan kaskonun yanı sıra araç sahiplerinin ödediği bazı zorunlu masraflar da bulunur. Bu giderlerin başında Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) gelir. HangiKredi üzerinden Motorlu Taşıtlar Vergisi hesaplama işlemi yaparak aracınızla ilgili tüm giderleri kontrol altında tutabilirsiniz.

Kasko Neleri Kapsamaz?

Kasko poliçelerinin içerikleri, tercih edilen sigorta şirketine göre değişiklik gösterir. Bu hizmeti veren şirketler, araç sahiplerine birden fazla poliçe seçeneği sunar. Poliçede yer almayan durumlar için hasar ödemesi yapılmaz. Genellikle trafik kurallarına uyulmaması, yanlış/hatalı yedek parça kullanımı ve ciddi hasarların onarılmaması gibi durumlar sonucunda oluşan hasarlar poliçe kapsamı dışında bırakılır.

Kasko Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?

Araç kasko sigortası, bazı durumlarda zararınızı karşılamaz. Poliçenizdeki güvencelerden yararlanmak için bu hususlardan kaçınmalısınız. Sigorta şirketinin ödemeye yapmadığı durumlardan bazıları şöyledir:

  1. Ehliyetsiz birinin aracı kullanıp kaza yapması
  2. Aracı süren kişinin alkollü olması
  3. Yanlış ve bakımsız lastiklerin sebebiyet verdiği kazalar
  4. Araç kapasitesinin üzerinde yük taşıma sonucu oluşan hasarlar
  5. Orijinal parçaların, poliçede yer almayan şekliyle değiştirilmesi

Kasko sigortasında kusur şartı aranmaz. Yani kazada tüm kusur sizde olsa dahi teminatlardan yararlanabilirsiniz. Ayrıca kasko poliçeleri, tek taraflı kazaları da kapar. Örneğin aracınızla bir ağaca çarptığınızda maddi kaybınızı kasko sigortanızla karşılayabilirsiniz.

Kasko Mini Onarım Nedir?

Kasko mini onarım hizmeti, küçük hasarlar için yararlanabileceğiniz bir teminattır. Mini onarım teminatıyla araç kasko poliçenizin geçerli olduğu süre boyunca ekstra ücret ödemeden ufak hasarların onarılmasını sağlayabilirsiniz. Mini onarım teminatı, özellikle trafiğin yoğun olduğu bölgelerde sık sık araba kullananlar için son derece avantajlı.

Üstelik bu teminat sayesinde hasarsızlık indiriminiz korunur. Aracınızda seyir ya da park hâlindeyken oluşabilecek küçük hasarlar da kasko poliçenizle karşılanır. Fakat bu durum, kaskoyu ve hasarsızlık durumunu bozar. Mini onarım teminatının temel işlevi, küçük çaplı hasarların sigorta şirketi tarafından kasko bozulmadan karşılanmasıdır.

Mini Onarım Teminatları Nelerdir?

Kasko mini onarım teminatı, poliçeye dâhil edilebilen ek güvenceler arasındadır. Kasko genel şartlarına göre standart bir poliçede mini onarım teminatı yer almaz. Fakat aracınızdaki küçük hasarları da sigorta şirketinden tazmin etmek için bu teminatı mutlaka yaptırmalısınız. Mini onarıma dâhil olan hasarlardan bazıları şöyledir:

  1. Araç kaportası göçüğünün boyasız düzeltilmesi
  2. Boya hasarlı göçük düzeltme
  3. Araç boya tamiri ve mini yama (anahtar çizikleri, kapı vurukları, tampon sıyrıkları)
  4. Boya parlatma ve temizleme
  5. İç kısımdaki torpido ve benzeri plastik parçaların onarımı
  6. Araç döşemesi tamiri (döşeme üstündeki yanık, yırtık ve çizikler)
  7. Ön cam tamiratı (dış etkenlerden dolayı meydana gelen hasarın onarımı)
  8. Leke çıkarma (halı ve döşemedeki lekeler)
  9. Plastik tampon onarımı

Aracınızda meydana gelen küçük hasarlar hem görünüm hem kullanım konforu açısından rahatsız edici olabilir. Ayrıca bu kısımların onarılmaması, aracınızı satmak istediğinizde alıcıların gözünde olumsuz bir izlenim bırakır. Mini onarım teminatı sayesinde en küçük hasarları dahi sigorta şirketiniz aracılığıyla giderebilirsiniz.

Mini Onarım Teminatının Avantajları Nelerdir?

Kasko mini onarım paketi, her durumda avantajlıdır. Poliçenize bu teminatı ekletmek, maddi zarara girmenizi önler ve zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Mini hasar onarım hizmetinin sağladığı avantajlardan bazıları şöyle sıralanabilir:

  • Küçük tutarlı hasarların onarılması kaskonuzu bozmaz.
  • Hasarsızlık indiriminiz geçerliliğini bir sonraki poliçede de korur.
  • Yapılan onarımlar sadece mevcut hasarı giderecek şekilde olduğu için aracınızın orijinalliği bozulmaz.
  • Aracınızın orijinalliği bozulmadığı için ikinci el değeri de korunur.

Ayrıca mini onarım teminatı kapsamında gerçekleştirilen işlemler, kaza sonrası onarım süreci olarak kabul edilmez. Yani bu teminatla yapılan onarımlar, hasar ve kaza kayıtlarının toplandığı TRAMER (Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi) sistemine işlenmez.

Mini Onarım ile Normal Onarım Arasındaki Fark Nedir?

Mini onarım hizmetinden poliçede belirtilen limitler dâhilinde meydana gelen kasko hasar durumunda yararlanabilirsiniz. Bununla birlikte çoğu poliçede özellikle boya onarımları için boyut sınırı yer alır. Örneğin poliçenizde boya tamiri için 10 cm çapa kadar mini onarım teminatı varsa daha büyük bir alan için normal onarım hizmetini kullanırsınız.

Normal onarım, kasko poliçenizin genel teminatlarına dâhil olan hasarları kapsar. Daha büyük maddi zararları karşıladığı için yüksek limitlerle sunulur. Mini ve normal onarım teminatları arasındaki en önemli fark ise işlemin hasarsızlığa olan etkisidir. Mini hasar teminatında hasarsızlık indiriminizi kaybetmezsiniz. Fakat normal onarım hizmeti alırsanız hasar kaydı oluşur.

Notlar:

*gerçekleşme olasılığı bulunan riskler

**hak sahipliğini kısıtlayan not

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?