hangikredi.com

Kanuni Takip İle İdari Takip Arasındaki Fark Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 6.07.2018 Güncelleme Tarihi: 15.03.2023

Krediler nakit ihtiyaçları için en kolay çözüm olsa da ödenmediği durumlarda idari takip ve yasal takip gibi sonuçlara neden olabiliyor.

Kanuni Takip İle İdari Takip Arasındaki Fark Nedir?
Peki idari takip ve yasal takip nedir, sonuçları nelerdir? İdari ve yasal takip süreçlerinin nasıl işlediğine dair önemli ayrıntıları sizin için derledik.

İdari Takip Nedir?

Bankalardan alınan krediler ya da kartlar, sözleşmede kabul edilen koşullara uygun şekilde kullanıldığında herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Borcunu ödemeyenler için ise bu süreç aynı ilerlemiyor. Bankalara borcunu ödemeyen kişiler, idari takip uygulaması ile karşılaşır

İdari takip, bankaların mahkemeden bağımsız olarak, kendi birimleri vasıtasıyla müşterilerin borcunu yapılandırmak için ek süre sunmasıdır. Bu süreç, kullanıcının yararına yönelik bir uygulama olarak gözükse de temerrüt faizinin borcun üzerine işlendiği unutulmamalıdır. Ödemeyi zorlaştıran bu gibi durumlarla karşılaşmamak adına borçlarınızı aksatmamaya özen göstermeniz tavsiye edilir.

Bankalara borçlanma yolu ile aldığınız krediyi size tanınan sürelerde düzenli olarak ödemediğiniz takdirde idari takip süreci başlatılır. Eğer kredi kartı kullanıyorsanız yaptığınız harcamalar o ayın ekstresine yansır. Ekstrenin kesim tarihinden sonraki 10 gün içerisinde ödeme yapmanız gerekir. Kredili mevduat hesaplarında ise kullanılan limit oranı kadar günlük faiz işler. Ödemelerde gecikme yaşanıyorsa kredi notu düşmeye başlar.

Kanuni Takip İle İdari Takip Arasındaki Fark Nedir?

İdari Takip Süreci Nasıl İşler?

Bankaya olan kredi borçları için tüketiciye tanınan gecikme süresi 90 gündür. 90 güne ulaşılmadan önce banka tüketiciye borcunu ödemesi yönünde uyarılarda bulunur. Borcun ödenmediği 54. gün borçluya ihtar çekilir. Ödenmeyen borca istinaden ilk önce banka tarafından idari takip başlatılır. Borcunu 90 gün içerisinde ödemeyen müşteriler kara listeye alınır.

Borçluya ihtar çekilerek 7 gün içinde tüm borcu ödemesi istenir. 7 günlük süre içinde borç ödenmezse banka yeniden borçluyla iletişime geçer ve borcu yapılandırmayı talep eder. Yapılandırmanın reddedilmesi ya da yapılandırılmış borcun da ödenmemesi durumunda bir sonraki basamak olan kanuni takip başlar.

Banka idari takip süresinin 90 gün sonunda başlaması esas olsa da kurumlara bağlı olarak uygulamada farklılıklar görülebilir. Belirlenen süre dolmadan önce borcunu zamanında ödemeyen kişilere banka tarafından hatırlatmalar yapılır. Bu süreçte, müşterilerin borcuna ilişkin yapılandırma teklifleri iletilebilir. Müşterilere borcun yeniden taksitlendirilmesi ya da vadesinin yükseltilmesi gibi seçenekler sunulur.

İdari Takip Nasıl Sonlandırılır?

Bankalar tarafından uygulanan idari takibi kaldırmak için şahsınıza gönderilen tebligattan sonraki 7 günlük süreçte borcunuzu ödemeniz gerekir. Bunun için, borcun tamamının itfası sağlanmalıdır. Belirlenen süre içerisinde borcunuzu ödemediğiniz takdirde hakkınızda kanuni takip işlemleri başlatılır. İdari takip, kredi notunuzu olumsuz etkileyebilir.

İtfa hakkında detaylı bilgi almak için Bilgi Merkezi'mizde yer alan "İtfa Nedir?" içeriğimize göz atın!

İdari Takibin Kredi Notuna Etkisi Var mıdır?

Kredi notu verilirken alınan kredilerin, borçların ve bunların geri ödenme durumları dikkate alınır. Aynı zamanda kişinin gelir seviyesi ve finansal durumu da göz önünde bulundurulur. Gecikmeye düşen, ödenmeyen ve idari takibe alınan borçlar, kredi notunu olumsuz etkileyen başlıca etkenlerdir. Bu gibi durumların kredi notu üzerindeki olumsuz etkisi borçların kapatılmasından bir süre geçtikten sonra azalmaya başlar.

Bankalara olan borcun geç ödenmesi sicili olumsuz etkileyebilir. Sicilin bozulması için ise yasal takibe girmiş olmanız gerekir. Bu durum, bankaların kredi başvurularınızı reddetmesinin başlıca sebebidir. Kredi sicili temizlemek için listeye girmeye yol açan borcun ödenmesinin üzerinden 5 yıl geçmelidir.

Kanuni Takip Nedir?

İdari takip sürecinde kalan borcu alamayacağını anlayan banka borçlunun dosyasını avukata ya da varlık şirketine devreder. Bu noktada artık kanuni süreç başlamış olur. Avukat ya da varlık şirketi sizden borcun tamamını talep edebilir ya da yapılandırma teklif edebilir.

Anlaşmaya varılamazsa ya da anlaşmaya varıldığı halde borçlu borcunu ödememeye devam ederse yasal takibin sonucunda borçlu hakkında haciz kararı çıkabilir. Bu haciz kararı genellikle maaş haczi olmakla birlikte maaşın sadece dörtte birine haciz konulmaktadır.

Yasal ve kanuni takip gibi kredi notunu olumsuz etkileyen durumları önlemek isterseniz yapılandırma hesaplaması için HangiKredi kredi yapılandırma hesaplama sayfamızdan destek alın!

Kanuni Takip Ne Zaman Kalkar?

Yasal takip süreci, borçların tamamen ödenmesi ile sonlanır. Kanuni takibe girmek, 90 gün sürer. Bu durum, kişinin aynı zamanda kara listeye alınmasına da neden olur. Kara listeden çıkmak için borcu kapattığınız tarihin üzerinden 5 yıl geçmesi gerekir.

İdari Takip ile Yasal Takip Arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

İdari takiple yasal takip arasındaki farklar pek çok kişi tarafından merak edilir. Bu iki takip türü arasındaki farklar şunlardır:

  • İdari takip, bankalar tarafından isteğe göre başlatılır. Kanuni takibin başlatılması ise yasal bir zorunluluktur.
  • İdari takip, 7 günlük bir süreçtir. Kanuni takibin ne kadar süreceği tam olarak bilinmez. Kanuni takip süreci, mahkeme kararı açıklanana kadar devam eder.
  • İdari takip süresince bankalar ile, kanuni takipte ise mahkemelerle muhatap olunur.
  • İdari takip sürecinde ödeme alamayan kurumlar, yasal süreci başlatma yoluna gidebilir. Kanuni takip, bu şekilde başlatılır. Bu süreçte kişinin bankalara olan borcu hacizle yani hukuki yollardan icra edilir.

Burada bilinmesi gereken en önemli ayrıntı her iki takip işleminin de kişilerin siciline kayıt edildiğidir.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?