Kamu alacakları yapılandırma işlemi, devlet tarafından dönem dönem yürürlüğe giren bir uygulamadır.
İçindekiler
Genellikle gecikme faizi silme ve taksitlendirme gibi imkânları kapsar. Yapılandırmaya, her seferinde farklı borçlar konu olabilir. Söz konusu borçlar, ilgili kanun ile birlikte duyurulur.
TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen yeni bir yapılandırma planı bulunmaktadır. Bu doğrultuda Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, 3 Haziran 2021 tarihinde kabul edildi. Ardından 9 Haziran 2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kanuna göre 30 Nisan 2021 ve öncesinde kesinleşmiş olan borçlar yapılandırılabilecek.
Yeni kanun doğrultusunda çeşitli vergi ve harç kalemleri için faiz silme ve taksitlendirme fırsatlarından yararlanmak mümkün. Kanuna dahil edilen pek çok borç kalemi olmasına karşın bazı borçlar kanun dışında bırakıldı. Kapsam dışında kalan borçlar için yapılandırma işlemi yapılamayacak.
Yeni borç yapılandırma, başta vergi borcu olmak üzere çeşitli borçları kapsamaktadır. Yapılandırma kanununa vergi cezaları, gümrük cezaları, SGK prim borçları, motorlu taşıtlar vergisi, emlak ve çevre vergisi, belediyelerin su alacakları gibi pek çok borç dahil edildi. Kanun kapsamındaki tüm borçlar şu şekilde sıralanmaktadır:
Yukarıdaki alacaklar ile birlikte matrah artırımı da kanuna dahil edildi. Buna göre 2016 - 2020 arasındaki yıllar için matrah artırımı yapılabilecek. Söz konusu artırımı gerçekleştiren mükelleflerin, 2021 yılına devreden zararlarının yarısı silinecek.
Ayrıca pandemi sürecindeki tedbir uygulamaları kapsamında, maske takmama ve benzeri eylemlerden dolayı kesilen cezalar, kanun dışında tutulmuştur. Bu nedenle koronavirüs salgını dönemi ile ilgili durumlar için yazılan para cezaları yapılandırılamamaktadır.
Borç yapılandırma başvuruları, bağlı bulunan vergi daireleri ve İnternet Vergi Dairesi aracılığı ile yapılabilmektedir. İnternet Vergi Dairesi’ne “İnteraktif Vergi Dairesi” ekranından ve e-devlet platformunda yer alan “İnternet Vergi Dairesi Genel Girişi” sayfasından ulaşılabilir.
Online başvuru için, sisteme giriş yapıldıktan sonra aşağıdaki adımlar izlenmelidir.
Kanun kapsamına dahil olan borçlardan bir ya da birkaçına sahip olan kişilerin, son başvuru tarihinden önce ilgili vergi dairelerine başvuru yapması gerekmektedir. Bu işlem için son başvuru tarihi bir ay uzatıldı ve 30 EYLÜL 2021 olarak belirlendi.
Yapılandırılan borçlar, peşin ya da taksitli bir şekilde ödenebilecek. Ayrıca bu ödemeler vergi dairesi veznelerine nakit olarak yapılabileceği gibi online ortamda, kart aracılığı ile de yapılabilecek. Ödemeler için kredi kartı ya da bir mevduat hesabına bağlı banka kartı kullanılabilir.
Vatandaşlar, borçlarını isterlerse tek seferde kapatabilecekler. Fakat ödeme kolaylığı sağlanabilmesi açısından taksit imkânı da sunulmaktadır. Her iki ödeme şeklinde de borca eklenen gecikme zamları silinecektir. Bununla birlikte peşin ödemelere Yİ-ÜFE tutarı eklenecektir. Taksitli ödemelerde ise Yİ-ÜFE tutarı ile birlikte katsayı tutarı da borca yansıtılacaktır. Bu doğrultuda borçlular 6, 9, 12 ve 18 taksit seçenekleri ile borçlarını ödeyebilecekler.
Yapılandırılan borçların ilk taksitlerinin en geç 31 Ekim 2021 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir. SGK ile ilgili borçların ilk taksitlerinin ödenmesi için belirtilen son tarih ise 30 Kasım 2021 şeklindedir. Bildirilen tarihlere kara ödeme yapılmaması, yapılandırma avantajlarını ortadan kaldıracaktır. Bununla birlikte ilk 2 taksidin zamanında ödenmesi sonrası da birtakım indirimlerden faydalanabilmek söz konusudur.
Yapılandırma kanunlarının kapsamı, genel olarak vergi borçlarına ilişkindir. Bu bağlamda kanuna dahil edilen vergi borçları arasında emlak vergisi borcu da bulunmaktadır. 2021 yılında tahakkuk edilenler haricinde, önceki yıllara ait emlak vergisi borçları, yasada belirtilen şartlar doğrultusunda yapılandırılabilecektir.
Emlak vergisi, ev sahiplerini ilgilendiren bir vergi kalemidir. Ev sahibi olmak için size avantaj sağlayacak konut kredisi tekliflerine HangiKredi üzerinden ulaşabilir, online başvuru yapabilirsiniz.
Vatandaşların önemli bir bölümü ilgilendiren borç kalemlerinden biri de SGK dahilinde olanlardır. Yeni çıkarılan 7326 sayılı yapılandırma kanunu kapsamında, SGK ile ilgili pek çok borcun da yapılandırılması mümkündür. İlgili borçlardan bazıları şu şekildedir:
Yapılandırma kanunlarının düzenlenerek yeniden çıkarılması ve vatandaşların bu kolaylıktan yararlanması, devletin ilgili kurumlarının inisiyatifindedir. İlgili kanun genellikle her yıl çıkarılsa da bunun bir kesinliği yoktur. Bununla birlikte kanuna dahil edilen ve kanun dışı bırakılan borçlar, değişiklik yapılan her kanun için farklı olabilir. Geçmişte de benzer vergi kalemleri için yapılandırmalar yapılmıştı.
3 Haziran 2021 tarihinde kabul edilen yeni borç yapılandırma kanununda, daha önce yapılandırma yaptırmış olanlar dışarıda bırakılmamıştır. Daha önce borcunu yapılandıran fakat ödemeyen kişiler, söz konusu borçları tekrar yapılandırabilmektedir. Bunun için de standart prosedür uygulanmakta olup ilgili borcun, yeni kanunda da yer alıyor olması gerekmektedir.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.