Bulunduğumuz şehirde ya da bambaşka bir şehirde, yeni bir hayata adım atmışsak ve bu süreçte işe de yeni girmişsek ilk zamanlar zorlu geçebilir.
İçindekiler
Kredi almak istendiğinde evrak toparlanır, banka iş ve kredi geçmişinizi sorgular. İş hayatına yeni atıldıysanız ve sigorta prim geçmişiniz eskiye dayanmıyorsa banka kredi konusunda tereddüt yaşayabilir. Özellikle bunaldığımız, paraya çok ihtiyaç duyduğumuz anda bize can suyu olan krediler, işe yeni başlamış olan kişilere verilirken hangi prosedürler izlenerek veriliyor, size yardım etmek için inceleyeceğiz.
Taşıt, konut ve ihtiyaç kredisi ödeme planı oluşturmak için kredi hesaplama sayfamızdan hesaplama yapabilirsiniz.
Kredi çekebilmek için belli başlı aranan şartlar vardır. Gelir durumu ve sigortalılık süresi bunun başında gelir.
Kredi alabilmek için öncelikle SGK prim gününüze bakılır. Yani sizin bir işten diğerine geçmeniz değil, temel prim gününüzün ne kadar olduğu bankayı ilgilendirir. Dolayısıyla eğitim hayatınızdan sonra yeni bir işe başladıysanız ve ilk girişiniz yapıldıysa en az 3 ila 6 ay arasında sigorta priminizin işveren tarafından tam olarak yatırılmış olması gerekmektedir. Bu sizin düzenli olarak çalıştığınızın bir göstergesi olacak, banka güven içerisinde size kredi çıkartır.
İşe yeni başladıysanız ve acil olarak nakit paraya ihtiyacınızın olduğu dönemde aklınıza direkt olarak kredi gelmesi son derece doğaldır. Ancak bankaların yeterli gördüğü SGK prim gününe henüz ulaşamadıysanız bu sizi eksi duruma düşürür. Ancak yine de kredi alma şansınız tamamen ortadan kalkmıyor.
Kredi alabilmek için en az 3 aylık sigortalı çalışan olmalısınız.
Hem gelir durumu iyi hem de kredi notu yüksek birisinin kefilliğinde krediye başvurduğunuzda bankanız size kredi çıkartabilir. Ancak burada akıldan çıkmaması gerek detay şudur: Kefil olsa da başvurduğunuz şube size kredi için onay vermeyebilir. Bu tamamen oradaki yetkilinin inisiyatifindedir.
Ev kredisi hem uzun vadesi hem de yüksek faizinden dolayı bankaların ince eleyip, sık dokuduğu bir türdür. Bu kredide de en az 3 aylık çalışan olma şartı aranır. Bunu bazı bankalar 6 aya kadar yükseltebilir. Bu konuda iyi bir araştırma yapmanız ve başvuracağınız bankanın şartlarını iyi incelemeniz sizin yararınıza olacaktır. Ancak aranan tek şart elbette belirli süredir çalışan olmak değil.
Bunun yanı sıra çekmek istediğiniz kredi ve faiz miktarını karşılayacak bir maaşınızın ya da hane içerisinde gelirinizin olması gerekmektedir. Bankalar kredi ödemelerine karşılık gelir-gider tablosunu hesaplarken yalnızca ödemeye değil, aynı zamanda geriye kalan para ile geçinebilmenize göre bir durum değerlendirmesi yapar.
Bu tabloya göre yeni işe başladığınızı varsayalım. Bu durumda bankalar size şüphe ile yaklaşabilir. Bunun temel sebebi ise o işte devam edip, edemeyeceğinizi bilememesidir. Bu bağlamda alanınızda uzun yıllardır hizmet veren biri değilseniz ve sektörünüze yeni katıldıysanız ev kredisi almakta zorlanabilirsiniz.
"Ev kredisi çekebilmek için kay aylık sigortalı olmak gerekir?" yazımız bu konuda size çok daha ayrıntılı bilgi verecektir.
En az 3 aylık bir çalışan değilseniz ve ev kredisi için başvurduysanız bankaya kefil götürmeniz sizin için avantaj olacaktır. Bu durumda banka kendisini güvenceye alacak ve borcu tahsil edemediği zaman kefile gidebilecektir.
Bankanın yalnızca sigortalı çalışan olup, olmadığınıza bakmadığını belirtmiştik. Dikkat ettiği bir diğer nokta ise kredi notunuzdur. Daha önce banka fark etmeksizin kullandığınız krediler ya da kredi kartlarının ödemelerini gününde ve tam yaptığınızı gösteren kredi notunuzun yüksek olması da gerekmektedir. Buna bağlı olarak kredi notunuzun olabildiğince yüksek olması bankanın gözünde değerinizi yükseltecektir.
Kredi çekebilmek ve ihtiyaçlarımızı giderebilmek için bankalar kredi notumuza bakarak tarafımıza işlem yapar. Bu aşamada kurumların daha kolay karar vermesi ve müşterilerine sağlıklı bir hizmet sağlayabilmesi için referans kaynağıdır.
Getirilen “kredi notu” sisteminin özü, bankalar ile geçmişteki ilişkilerimize karşılık puan verilmesi işlemine dayanıyor. Bankaya henüz gitmeden notumuzu öğrenmemiz mümkün. Peki, kredi notumuzu nasıl öğrenebiliriz? Puanınızı iki şekilde öğrenebilirsiniz; e-devlet üzerinden Türkiye Bankalar Birliği aracılığı ile veya Findeks üzerinden yapacağınız sorgulama yoluyla…
Kredi çekmek için findeks kredi notu kaç olmalı? yazımızdan kredi notu ile kredi çekme bağlantısını çok daha ayrıntılı inceleyebilirsiniz
• e-Devlete giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “Kredi Risk Merkezi Raporu Başvurusu” yazın ve gelen linke tıklayın.
• Gelen ekrandan “Kredi Limit ve Borç Bilgileri” seçeneğine tıklayın.
• SMS aracılığı ile Bankalar Birliğinden tarafınıza raporun şifresi gelir. (Bu mesajı 1 ay boyunca kesinlikle silmeyin. Raporu indirseniz dahi her seferinde bu şifre aracılığı ile açabileceksiniz.)
• İndirdiğiniz raporu mesaj ile gelen şifre yardımı ile açarak, notunuzu öğrenebilirsiniz.
Kredi Kayıt Bürosu ortakları olan bankalar tarafından kurulan Findeks aracılığı ile notunuzu öğrenmek istiyorsanız belirli bir ücret ödemek durumundasınız. İnternet sitesinden ya da mobil uygulama üzerinden bilgilerinize ulaşabileceğiniz gibi, bankaların uygulamaları aracılığı ile Findeks notunuzu öğrenebilirsiniz.
Bütün bunlar dışında banka şubeleri aracılığı ile de notunuzu öğrenebilirsiniz. Kredi çekmek için başvuru yaptığınızda müşteri temsilciniz sizin adınıza kredi notunuza bakar ve gerekli bilgiyi verir.
"Kredi notu nasıl yükseltilir?" yazımız kredi notunuz ile ilgili daha detaylı bilgiler verir.
Çalıştığınız işten aldığınız maaş, çekmek istediğiniz kredinin türünü ve miktarını doğrudan etkiler. Burada banka personeli kredi notunuzdan bağımsız olarak genel bir değerlendirme yapar.
Gelir-gider dengenizin bozulmayacağı, kredinizi rahat bir şekilde ödeyebileceğiniz bir miktarı ancak size kredi olarak verebilen banka, dolayısıyla hesaplamalarını haneye giren para üzerinden yapar. Buna göre; bankalar maaşınızın ancak yüzde 70’lik kısmına kadar aylık taksit tutarına izin verebilirler. Bunun yukarısı kesinlikle yasaktır. Müşteri temsilciniz her zaman son oranı kullanmak zorunda değil. Dolaylı giderlerinize (kredi kartı, elektrik, su, doğalgaz ödemeleri vb.) bakarak oranı belirler.
Herhangi bir işte çalışmıyorsanız kredi çekmeniz belirli şartlar altında mümkün. Bu şartlardan ilki sizinle birlikte gelecek, kredi notu yüksek bir kefildir. Banka, sizden borç tahsilatı yapamadığı zaman kefilinize başvurur. Kısacası kefil, banka için güven teşkil eder.
Kredi çekmek için izleyebileceğiniz ikinci yol, kredi tutarını karşılayan taşınır ya da taşınmazın ipoteği. Bu yolla banka borcun tahsilatında sorun yaşadığı anda teminat gösterilen mala el koyarak, karşılığını alır.
Şirket ortaklığı sebebi ile düzenli geliriniz varsa ve banka yoluyla düzgün ödeme alabiliyorsanız kredi çekebilmenizin önünde engel yoktur. Elbette burada yine gelir-gider dengesine bakılır.
Günümüzde kredi kartının kullanılmadığı bir alan hemen hemen yok gibi. Taksitten tutun da ödeme erteletmeye kadar birçok işlemde kullandığımız kartlar, belirli şartlar altında bize veriliyor. Bu bağlamda bankalar genel geçer baktıkları maddelerin haricinde maaşımızı ve ne kadar süredir sigortalı çalışan olduğumuzu da incelerler.
Kişinin SGK kaydının olması banka için önemli. Bu durumda yine en az 3 ila 6 ay arasında primi yatmış çalışan gerekli başvuruyu yapabilir. Bunun yanı sıra kredi notunun da yüksek olması avantaj.
*Kredi kartı ihtiyacınız var ise "Kredi notu düşük olanlara kredi kartı veren bankalar" yazımız ilginizi çekebilir.
Kredi alabilmek için en az 3 ay sigortalı çalışan olmak durumundasınız. Bu şartlar bankadan bankaya değişiklik gösterse de yalnızca çalışan olmak kredi çekmeniz için yeterli değil. Bu durumda hangi bankanın imkanlarını kullanacaksanız değişen şartları iyi inceleyip, adımınızı ona göre atabilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.