Çalışma hayatımız süresince sağlık sorunları nedeniyle zaman zaman işten uzak kalmamızı gerektiren durumlar söz konusu olabilir.
İçindekiler
İş göremezlik raporu, çalışanların sağlık sorunları nedeniyle çalışamayacağını beyan eden resmî bir evraktır. Bu rapor, çalışanın geçici veya kalıcı olarak iş göremeyeceğini doğrulayan sağlık uzmanları tarafından verilir. İsteğe bağlı sigorta sahibi çalışanlar, bu haktan yararlanamaz. İş göremezlik uygulaması, aşağıdaki durumlarda geçerlidir:
Bu noktada sürekli iş göremezlik nedir sorusunu da yanıtlamak faydalı olabilir. İş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalıklar nedeniyle çalışanın iş gücünün kalıcı olarak en az %10 oranında azalması durumu, sürekli iş göremezlik olarak açıklanır.
5510 sayılı İş Kanunu’na göre bu tür iş göremezlik durumlar, yetkilendirilmiş sağlık kurulları tarafından verilen raporlarla belirlenir. Rapor onaylandıktan sonra sürekli iş göremezlik ödeneğinden yararlanılabilir. Peki, çalışamaz raporu nasıl alınır, ilgili belgeyi temin etmek için gerekli şartlar nelerdir?
Sağlık sorunları nedeniyle çalışmaya ara vermeniz gerektiğinde iş göremezlik raporu almak isteyebilirsiniz. Ancak ilgili belgeyi temin etmek için aşağıdaki şartları karşılamalısınız:
İş göremezlik ödeneği şartlarını sağlayan çalışanlar, sağlık sorunları nedeniyle işlerine ara vermeleri gerektiğinde ilgili destekten yararlanabilir. Ancak işveren, mutlaka iş göremezlik raporu onaylama işlemini tamamlamalıdır.
İş göremezlik raporu nasıl alınır sorusunu yanıtlarken bu süreçte temin edilmesi gereken belgelere de değinmek gerekir. Bu noktada gerekli belgeler şu şekilde sıralanabilir:
Sağlık durumunuzu güvence altına almak ve ilgili ödenekten yararlanmak için bu belgelerin tamamını eksiksiz olarak sunmanız önemlidir. Dilerseniz çalışamaz raporu nasıl alınır sorusunun yanıtı ile devam edelim.
Geçici iş göremezlik ödeneği, sağlık sorunları nedeniyle çalışamayan sigortalı çalışanlara SGK tarafından yapılan bir ödemedir. Rapor parası alma şartlarını sağlayanlar, aşağıdaki adımları takip ederek ödeme alabilir:
Bu adımları takip ederek, geçici iş göremezlik ödeneğinizi sorunsuz bir şekilde alabilirsiniz. SGK'nin sağladığı bu ödenek, sağlık sorunları nedeniyle çalışamayan sigortalı çalışanlar için önemli bir destektir.
Geçici iş göremezlik ödemesi hesaplanırken rapordan önceki son 3 ayda gerçekleşen ödeme bilgileri esas alınır. Son 3 ayda çalışma yoksa daha eski tarihlere doğru gidilir. Prim ve ikramiye gibi ödemeler de iş göremezlik parası hesaplanırken dikkate alınır.
Ödemeler, toplam gün sayısına bölünür. İlk 2 gün ödeme yapılmadığından raporlu olunan gün sayısının 2 eksiği ile çarpılır. Tedavinin ayakta ya da yatarak gerçekleştirilmesi durumuna göre hesap tamamlanır. Ayakta tedavilerde 2/3, yatış gerektirenlerde ise 1/2 oranında ödeme alınır.
Doktor ve iş göremezlik raporları arasındaki farkları öğrenmek, iş yerinde yaşadığınız bir rahatsızlık veya kaza sonrasında doğru adımları atmanıza yardımcı olabilir.
Doktor raporu:
İş göremezlik raporu:
İş göremezlik raporunun süresi, belgeyi düzenleyen kurumun yetkisine ve çalışanın sağlık durumunun gerektirdiği istirahat süresine göre değişir. Örneğin; iş yeri hekimi tarafından verilen iş göremezlik raporu, en fazla 2 gün istirahat süresi içerebilir. Bu sürenin uzatılması gerektiğinde çalışanın farklı bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir.
Tek bir hekim tarafından verilen raporlar ise en fazla 10 gün olabilir, istisnai durumlarda 20 güne kadar uzatılabilir. Eğer 20 günden fazla istirahat etmeniz gerekiyorsa iş göremezlik raporunu sağlık kurulundan almalısınız. Sağlık kurulu, tedaviye başlandığı günden itibaren en fazla 6 ay süreyle iş göremezlik raporu verebilir. Tedavi süresince tespit edilen durumlara göre bu süre uzatılabilir.
Devlet memurları için de benzer süreçler geçerlidir. Uzun süreli tedavi gerektiren hastalıklarda 18 aya kadar, diğer durumlarda ise 12 aya kadar izin verilebilir. İş göremezlik belgesinin süresi dolduğunda ve sağlık sorununuz devam ettiğinde yukarıdaki kurallara göre raporunuzu yenileyebilirsiniz.
Yorum Yazın
Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.