hangikredi.com

İhtiyaç Finansmanı Nedir? Şartları Nelerdir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 18.08.2020 Güncelleme Tarihi: 22.05.2023

Genellikle dini hassasiyetler nedeniyle faizli kredi kullanmak istemeyen tüketiciler için katılım bankalarının bir çözümü var: Finansman! Kredilerin yanında çok bilinen bir yöntem olmasa da belli bir kesim tarafından çok fazla tercih edilebiliyor.

İhtiyaç Finansmanı Nedir? Şartları Nelerdir?
Eşya alımı, eğitim, sağlık gibi alanlardaki nakit ihtiyaçlarınızı çözebileceğiniz ihtiyaç finansmanı nedir, hangi şartlarda verilir, hangi bankalar tarafından verilir, kredi notu önemli mi gibi detayları yazımızın ilerleyen bölümlerinde bulabilirsiniz.

İhtiyaç Finansmanı Nedir?

İhtiyaç finansmanı, banka müşterilerinin bireysel ihtiyaçlarını kısa vadeli ve düşük tutarlı olarak karşılayan, faizsizlik prensibi ile geri ödeme alan katılım bankalarının sunmuş olduğu bir hizmet olarak tanımlanabilir.

İhtiyaç finansmanının en önemli özelliği, her ihtiyaç karşısında koşulsuz olarak verilmiyor olması. Her bankanın farklı ihtiyaçlara yönelik çıkardıkları finansman desteğini önceden araştırmakta ve buna göre başvuruda bulunmakta fayda var.

En uygun ihtiyaç kredisi ve ürünlerle ilgili finansman seçeneklerini ihtiyaç kredisi sayfamızdan kontrol edebilirsiniz.

İhtiyaç Finansmanının Şartları Nelerdir?

Katılım bankalarının sunmuş olduğu nakit çözümler arasında yer alan ihtiyaç finansmanı, diğer çözüm yöntemleri ile benzer şartlar sunuyor. Özellikle kredi çekme işlemlerinde sunulan şartlarla finansman şartları hemen hemen aynı. Aşağıda sağlanması gereken bütün şartları bulabilirsiniz.

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Kredi notunun bankalarda işlem yapabilmek için yeterli olması
  • İpotekle finansman alınacaksa evlilik durumunda eşin rızasının olması
  • Finansman vadesinin en fazla 36 ay olarak sınırlandırılması
  • Gelir belgesinin resmi evraklarla beyan edilmesi

İhtiyaç Finansmanına Nasıl Başvurulur?

İhtiyaç finansmanına başvurmak oldukça kolay ve süreç hızlı bir şekilde ilerlemekte. Bankaların şubeleri, bankaların kendilerine ait kurumsal web siteleri, internet üzerinden mobil olarak başvuru ve kredi karşılaştırma siteleri üzerinden ihtiyaç finansmanına başvurabilirsiniz. Online olarak tüm işlemlerin tamamlanması mümkün olmasa da başvurunuzu yaparak sonraki adımları kontrol edebilirsiniz.

En Çok Tercih Edilen İhtiyaç Finansmanı Bankaları Hangileri?

Aşağıda finansman veren bankaları bulabilirsiniz:

  • Ziraat Katılım İhtiyaç Finansmanı
  • Vakıf Katılım İhtiyaç Finansmanı
  • Türkiye Finans Katılım Bankası İhtiyaç Finansmanı
  • Kuveyt Türk Katılım Bankası İhtiyaç Finansmanı
  • Albaraka Türk Katılım Bankası İhtiyaç Finansmanı

İhtiyaç Finansmanı Almak İçin Hangi Belgeler Gerekli?

İhtiyaç finansmanı için de bankaların belli başlı evrak talepleri söz konusu. Talep edilen belgeleri aşağıda bulabilirsiniz:

  • T.C. kimlik belgesi, pasaport ya da ehliyet
  • Maaş bilgilerinin yer aldığı bordro
  • Finansman seçeneği ile alınacak olan ürünün proforma faturası
  • Eğer varsa ek gelir belgesi
  • Bankanın gerekli görmesi durumunda kefil ya da ek belgeler

İş Yerleri İhtiyaç Finansmanı Alabilir mi?

Bireysel olarak olduğu gibi iş yerleri de finansman imkanından yararlanabilir. Özellikle belgeleri eksiksiz olan firmaların finansman kullanması çok kolay olmakta. Aşağıdaki belgeleri sağladıktan sonra iş yerleri de ihtiyaç finansmanına başvurabilir.

  • T.C. kimlik belgesi, pasaport ya da ehliyet
  • Güncel vergi levhası
  • İmza sirküsü
  • Odaya ait kayıt belgesi
  • Bilanço ve gelir tablosu
  • Ticaret sicil gazetesi
  • Ek gelir belgesi

Finansman Almak İçin Kredi Notu Önemli mi?

Bankaların sunduğu tüm nakit çözümlerde olduğu gibi ihtiyaç finansmanında da kredi notu oldukça önemli. Banka sistemindeki borçlarını zamanında ve düzenli ödemeye göre belirlenen kredi notunuz düşükse finansman çıkması mümkün olamaz. Kredi notu bankaların gözünde ödemelerinizi düzenli yaptığınıza referans sağladığı için öncelikli olarak kredi notunuz kontrol edilir ve başvurunuz değerlendirilir.

İhtiyaç Finansmanı İçin Ne Kadar Gelir Olmalı?

İhtiyaç finansmanına başvurmak için belgelenebilir geliriniz gerekiyor. Kurumlar net bir rakam vermemiş olsa da istenen tutara göre beyan edilmesi gereken gelir miktarı da artış gösteriyor. Aylık toplam borcunuzun gelirinizin yarısını geçmeyeceği kadar verilen kredi ve finansman seçeneklerini en iyi şekilde kullanmak için gelirinizin yüksek olmasında fayda var.

İhtiyaç Finansmanı Nasıl Kullanılır?

İhtiyaç finansmanı için size içinde bakiye bulunan bir kart verilebilir ya da satıcı olan firmaya banka üzerinden direkt olarak iletilebilir. Ürünlere göre değişiklik göstermesine karşın en fazla 36 ay vade olacak şekilde taksitlendirme ile finansman ödemenizi yapmaya başlayabilirsiniz.

İhtiyaç Finansmanında Geçerli Olan Katılım Oranı Nasıl Belirleniyor?

Faizli kredi seçeneklerinde de olduğu gibi katılım oranları da bankanın inisiyatifinde belirlenir. Rekabet içerisinde belli bir ortalama olması için belli değerler söz konusu olsa da son aşamada ortalamanın içinde kalacağı şekilde bankalar kendileri belirlemekte.

Finansman Ödemeleri Geciktiğinde Faiz Uygulanır mı?

Katılım bankalarının sağlamış olduğu finansman konusunda da kredi işlemlerinde olduğu gibi belli yaptırımlar söz konusu. Ödemelerin düzenli olarak gerçekleşmediği durumlarda, Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği üzerinden ödemelerin geciken kısımları adına katılım oranının yüzde 30’u kadar faiz uygulanması söz konusu.

Yine bankaların inisiyatifinde olan ekstra faiz yükleme ya da ek ödemeler, müşterilerin başvuruları neticesinde değişiklik gösterebilir fakat yine de kesin sonuç banka tarafından uygulanmakta.

Finansman Ödemeleri Geciktiğinde İcra İşlemi Yapılır mı?

Yönetmelik neticesinde finansman kullanıcılarının 2 ay üst üste taksitlerini ödememesinin ardından bankalar tarafından değişken olma durumuna bağlı olarak 30 gün daha süre tanınır. Eğer bu 30 günlük süre içerisinde ödenmeyen borçlar alınamazsa banka icra işlemlerini başlatabilir.

İcra aşamasında eve ya da ofise gelindiğinde birinci dereceden gerekli olan eşyalara dokunulmaksızın el konulabilir. Yani koltuk, kanepe, yatak, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi gibi gerekli olan eşyalara dokunulmazken bu eşyalardan ikincisi varsa lüks olarak görülür ve haciz işlemi uygulanabilir. Ancak genellikle mal haciz yerine maaş haczi kararı uygulanmaktadır. Genel olarak bakıldığında finansman ödemelerinin gerçekleşmemesi durumunda bankalar krediler için uyguladıkları yaptırımları uygularlar. 

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?