hangikredi.com

İhbarlı Mevduat Hesabı Nedir?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 13.04.2023 Güncelleme Tarihi: 15.01.2024

Mevduat, bankacılık işlemlerinde sıkça rastlanan terimlerden biridir, temelde istenildiği zaman bir kısmı ya da tamamı çekilmek üzere bankalara yatırılan parayı ifade eder.

İhbarlı Mevduat Hesabı Nedir?
Mevduat hesabının amacı, yatırılan paranın banka faizi ile getiri sağlamasıdır. İhbarlı mevduat ise genel özellikleriyle bu hesap türlerinden ayrılır. HangiKredi olarak bu yazımızda ihbarlı mevduat hesaplarına dair merak edilen tüm ayrıntıları ele aldık.

İhbarlı mevduat nedir?

Mevduat ve Katılım Fonlarının Vadeleri ve Türleri Hakkında Tebliğ kapsamında yapılan yasal düzenlemeler ile mevduat vadeleri tanımlanmıştır. Bu sayede mevduata ilişkin hukuki sınırlar belirlenmiştir. Buna göre mevduat türleri aşağıdaki gibidir:

  • Vadesiz Mevduat
  • İhbarlı Mevduat
  • Vadeli Mevduat (1 aydan 1 yıla kadar faiz ödemeli)

Vadeli mevduat hesaplarından belirlenen süre içerisinde, vadesiz olanlarda ise istendiği zaman para çekilebilir. İhbarlı mevduatta ise durum farklıdır. Bankadaki para ancak kuruma yazılı bir ihbar vermek suretiyle çekilebilir. Bu durumda bankaya önceden haber vererek paranın çekileceği gün eksiksiz şekilde hazır olması sağlanır. Genellikle ihbarı takip eden 7 gün içerisinde ödeme yapılır.

Bankaların güncel mevduat faiz oranlarını inceleyin!

İhbarlı mevduat hesabı, farklı özelliklerde açılabilir. Dilerseniz faizli bir mevduat hesabı açabilirsiniz. Ayrıca vadesiz ihbarlı mevduat hesabı açmak da mümkündür. Bu tür hesaplar, özellikle yüksek miktarlı nakit çekimlerde oldukça avantajlıdır. Örneğin; bir banka şubesinden tek seferde 3 milyon TL çekmek istediğinizde paranın hemen hazır olması söz konusu olmayabilir. İhbarlı mevduat hesap sahipleri bu noktada daha kârlıdır; zira banka parayı gününde hazırlayamadığı takdirde ayrıca gecikme faizi ödemek durumunda kalacaktır.

İhbarlı mevduat hesabı

Belirtilen günde paranızı almanızı sağlayan ihbarlı mevduat hesabı nasıl açılır?

Mevduat hesapları, şüphesiz en çok tercih edilen yatırım araçları arasında yer alır. Belirlediğiniz tarihte paranızı almanıza imkân sunan 7 gün ihbarlı mevduat hesapları, banka şubelerinden açılabilir. Dilerseniz çalıştığınız bankanın şubesine giderek konuya ilişkin detaylı bilgi sahibi olabilir, hesap açılışını gerçekleştirebilirsiniz.

İhbarlı döviz mevduat hesabı nedir?

Birikimlerini verimli şekilde değerlendirerek yatırıma dönüştürmek isteyen pek çok kişi enflasyon korumalı mevduat hesabı gibi getirisi yüksek olan araçlara yönelir. İhbarlı döviz mevduat hesapları, başta ABD doları ve euro olmak üzere Merkez Bankası tarafından kabul gören para birimleri üzerinden açılabilir. Bu hesaplara ilişkin para yatırma, çekme ve prim ödemesi yapma gibi tüm işlemler için Merkez Bankasına talepte bulunulur.

İhbarlı döviz mevduat hesaplarına faiz ödenebileceği gibi komisyon da tahsil edilebilir. Bu durumda ilgili tutarların karşılanabilmesi adına hesapta belirli bir miktar bakiye bulundurmak gerekir. Söz konusu hesaplar, gün içerisinde geçici de olsa borç bakiyesi veremez.

Yabancı para birimi gerektiren ihbarlı döviz mevduat hesabı nasıl açılır?

İhbarlı döviz mevduat hesabı, kuruluşlar adına Merkez Bankası İdare Merkezi gözetiminde açılır. Kuruluşların hesabı kullanarak işlem yapabilmeleri için MASAK düzenlemeleri kapsamında talep edilen bilgileri içeren bir form doldurmaları gerekir. “İhbarlı Döviz Mevduat Hesapları Yetkili Tanıtım Formu” noter huzurunda imzalandıktan sonra Merkez Bankası Döviz Piyasaları Müdürlüğüne gönderilir. Uygun görülen başvurular, kısa süre içerisinde onaylanarak hesabın açılışı sağlanır.

İhbarlı döviz mevduat hesaplarının uygulama talimatları nelerdir?

Kuruluşlar, ihbarlı döviz mevduat hesaplarına ait bakiye ve hesap özeti gibi bilgileri İnternet Bankacılığı Sistemi (İBS) üzerinden öğrenebilir. Sisteme üye olmayan kurumlara ait hesap özetleri, yıllık bazda güvenli elektronik imza kullanılarak e-posta olarak gönderilir. Zorunlu hâllerde ise ilgili belgelerin taahhütlü mektup olarak gönderilmesi söz konusu olabilir. İBS üyesi olmayan kuruluşlar, katılım talebinde bulunarak sisteme dâhil olabilir.

İhbarlı döviz mevduat hesapları, zorunlu karşılık ve TMSF prim ödeme işlemlerine ilişkin tahsilatlar ve ödemeler için kullanılabilir. Aynı durum Merkez Bankası Piyasalar Genel Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen işlemler için de geçerlidir. Ancak bu noktada Merkez Bankasının bahsi geçen hesapların kullanımına yönelik sınırlayıcı düzenlemeler yapabileceğini hatırlatmakta fayda var. Merkez Bankasının uygun görmesi hâlinde doğacak masrafları üstlenme şartıyla kuruluşlar çalışma esaslarında birtakım değişiklikler yapabilir.

İhbarlı döviz mevduat hesaplarında hangi işlemler gerçekleştirilebilir?

İhbarlı döviz mevduat hesapları ile pek çok işlem gerçekleştirilebilir. Bunlar; para yatırma, çekme, prim ödeme ve efektif işlemleridir. Bu hesaplarda para yatırma, çekme ve transfer işlemleri, 1 iş günü gerçekleştirilir. Bu işlemlerde yurt dışında bulunan muhabir hesaplar da kullanılabilir.

Kâğıt para şeklindeki tüm yabancı paralar, efektif olarak adlandırılır. İhbarlı döviz mevduat hesaplarına efektif yatırılabilir. Ayrıca döviz karşılığında efektif de alınabilir. Bu işlemler, 2 iş günü içerisinde tamamlanır. Benzer şekilde TMSF prim ödeme işlemleri de hesap üzerinden ABD doları ve euro bazında 2 iş günü içerisinde gerçekleştirilebilir.

Mevduat faiz oranları nasıldır?

Mevduat faizi, banka hesaplarında bulunan nakit tutarına eklenen miktar ile anaparanın toplamından oluşan bir kazanç sistemidir. Bahsi geçen oranlar, belirli periyotlarla Merkez Bankası tarafından belirlenir, bankalara göre farklılık gösterebilir. Dilerseniz aşağıdaki tablodan güncel mevduat faiz oranları ile ilgili detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bankalar   Faiz (min/max)   Anapara (min/max)   Vade (min/max)  
Akbank %2-30 1,000 - 10,000,000 TL 7-400 gün
Alternatif Bank %22-29 1,000 - 3,000,000 TL 1-365 gün
Anadolu Bank %11,5-28 1,000 - 2,000,000 TL 1-1000 gün
CEPTETEB %7-25 3,0001 - 1,000,000 TL 1-180 gün
DenizBank %12-27 1,000 - 2,000,000 TL 1-400 gün
Enpara.com %19-27 1,000 - 2,500,000 TL 32-181 gün
Fibabanka %15,25-29 1,000 - 5,000,000 TL 1-1000 gün
Garanti BBVA %10-28 1,000 - 9,999,999 TL 32-370 gün
ING Bank %10-27 1,000 - 2,000,000 TL 1-1000 gün

HangiKredi üzerinden tüm bankaların güncel mevduat oranlarını tek tıkla karşılaştırabilirsiniz. Bu sayede en avantajlı faiz getirisini hesaplayarak yatırımlarınıza yön verebilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?