hangikredi.com

Hosting Hizmeti Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

HangiKredi Uzman Yazarları

Yayımlama Tarihi: 10.09.2020 Güncelleme Tarihi: 21.03.2024

Hosting, İngilizce dilinde barındırma demektir.

Hosting Hizmeti Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Web hosting ise web sayfalarının, yüksek internet hızı olan ve devamlı çalışan bilgisayarlarda yer alması anlamına gelir. Bu bilgisayarlar, duraksamadan ve hızlı hizmet sunulması amacıyla üstün teknoloji ile yönetilen veri merkezlerinde yer alırlar.

Hosting seçimi son derece önemli. Hosting, web siteleri için temel nitelikte bir sistem. Profesyonelce yapılmamış web siteleri ileride belli başlı sıkıntılara sebep olabilir ve hem işinizi negatif etkiler hem de sonradan gereksiz masraflara neden olur. Bu yüzden yapılacak olan web sitesi; yazılım, içerik, hedef kitle ve potansiyeline göre çok iyi analiz edilmeli ve yapısı bütün bu faktörler düşünülerek inşa edilmelidir.

Hosting hizmet sağlayıcıyı seçerken dikkat edilmesi gereken faktörleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

  • İşletim Sistemi
  • Aylık trafik
  • Hosting alanı
  • Veritabanı
  • Subdomain
  • E-mail
  • Hosting lokasyonu
  • Aylık harddisk
  • Disk alanı
  • Platform
  • Alan adı barındırma sayısı
  • SSL Sertifikası
  • Litespeed Cache ( LSCACHE )
  • SSD harddisk
  • İp adresi
  • Platform
  • Kullanılacak panel
  • 7/24 destek
  • Haftalık yedekleme
  • Ücretsiz site taşıma

Avantajlı evde internet seçeneklerini HangiKredi’den inceleyebilirsiniz!

Hosting, kullanılacak platformlara göre, Linux ve Windows olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bu ana hosting platformlarından bir tanesini seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, sitenin oluşturulacağı kodlama dilidir.

Eğer web siteniz .ASP ve .ASPX olarak oluşturulduysa Windows hosting seçilmeli. Linux hostingler .ASP ve .ASPX ile uyumlu değildir. Web siteniz PHP olarak yazıldıysa Linux hosting tercih etmelisiniz. Bunun yanı sıra .HTML uzantısı hem Windows hem de Linux alt yapısı uyumludur.

Güncel fiber internet kampanyalarına göz atmak için sayfamıza göz atabilirsiniz.

Hosting Alanı

Hosting hizmeti alırken dikkat edilmesi gereken en önemli etkenlerden bir tanesi de hosting alanıdır. Hosting alanı, websitenizde kullanacağınız yazı, video ve resimlerin saklanacağı alanın genişliğini ifade eder.

Web sitesini yaparken, sitenin ihtiyacı olan alandan daha çoğunu almak gerekli değildir. Örnek vermek gerekirse, 5-6 sayfalık temel bir kurumsal websitesi için 2 GB’lık bir alan tercih etmek ekonomik olarak anlamlı olmaz. Bu yüzden sitenin web alanında dolduracağı alana daha uygun bir web hosting seçmeniz faydalı olacaktır. İlerleyen dönemde bu alan web sitesinin ihtiyaçlarını karşılamaz ise mevcut hosting paketinin disk alanını arttırarak sitenin yayınına duraksamadan devam edebilirsiniz.

Aylık Trafik

Aylık trafik, sitenizi aynı anda ziyaret edecek olan kullanıcı sayısının oluşturduğu bir kavramdır. Site içeriğiniz ne kadar yoğun ve görünür ise bu çerçevede site trafiğiniz de o kadar fazla olur.

Bu tercihi yaparken de sitenizin hedef kitlesi ve buna bağlı olarak alacağı ziyaret sayısı yani  aylık trafik ön görülmeli ve hosting tercihi de buna ilişkin olarak yapılmalıdır. Eğer sitenizin alacağı trafik seviyesiyle aynı rakamlarda hizmet veren bir hosting seçmezseniz, trafik kotanız dolduktan sonra sitenize erişim engellenir ve bir sonraki aya kadar bu şekilde kalabilir. Böyle bir durumla karşılaşmanız halinde de yüksek trafik kotası olan bir hosting hizmetine geçiş yaparak site yayının aksamamasını sağlayabilirsiniz.

Veritabanı, birbirleri ile ilişkili dataların depolandığı alan anlamına gelir. Site her açıldığında içerik bu veritabanından kolaylıkla alınır ve böylece hem vakit kaybı yaşanmaz hem de verilerin düzenli bir şekilde saklanması sağlanır.

Hosting paketleri içerisinde bulunan veri tabanı türleri de MySQL ve MsSQL olmak üzere iki türdedir. Veri tabanı tercihinizi yaparken de web sitenizin yazılımını dikkate alarak hareket etmelisiniz. Eğer PHP bir sitede veritabanı meydana getirilecekse, MySQL veritabanı özelliği olan bir hosting seçmelisiniz. Web sitesinin yazılımı .ASP ve .ASPX ise hosting tercihiniz MsSQL niteliği olan bir hosting olmalıdır.

MySQL yüksek hızlı, güvenilir ve MsSQL veritabanına nazaran kullanımı kolay olan bir veritabanıdır. Apache ve PHP ile uyumlu olması sebebi ile PHP için en sık tercih edilen ve yaygın olan veritabanı opsiyonudur.

MsSQL veritabanı MySQL veritabanının tersine, ücretli bir veritabanıdır. MySQL veritabanına kıyasla güvenlik, tasarım ve içerik yönetimi anlamında daha ileri seviyede fonksiyonlar sağlaması ile çoğu zaman kurumsal yapılara ve e-ticaret sistemleri için idealdir.

Sitenin ana domaine bağlı olarak yapılacak olan alt domainlerdir. Örnek yazımı şu şekildedir: (subdomain.anadomain.com). Subdomain niceliğini web projenizin çerçevesine göre seçmeniz anlamlı olur.

Websitenize bağlı olarak “blog.anadomain.com” ya da “forum.anadomain.com” isimleriyle başka projeler de oluşturacaksanız, alacağınız hosting hizmeti dahilindeki subdomain sayısı da buna bağlı olarak yeterli olacak şekilde tercih edilmelidir.

Sunucularla ilgili tüm detaylarla ilgili Sunucu Nedir? yazımızı inceleyebilirsiniz.

E-mail kullanımı çoğu websitesi kullanıcısı için önemli bir faktördür. Projenize ve işbirliği içinde olduğunuz kişilerin sayısına bağlı olarak, alınacak olan hosting paketlerinde kaç tane mail adresi açılabileceğine dikkat etmelisiniz.

Alan Adı Barındırma Sayısı

Kiralama yapacağınız hostinglerde kaç tane websitesi barındıracağınızı düşünerek seçim yapmalısınız. 1 taneden sınırsıza uzanan skalada değişen bu paketlerde tercihi projeninizin boyutuna bağlı olarak yapın. Eğer birden çok websiteniz mevcutsa sınırsız olanı tercih etmeniz faydalı olacaktır.

Hosting Lokasyonu

Hostingin nerede olduğuna yani ülke ve şehrine saat farkı, hız gibi konular kapsamında dikkat etmelisiniz. Bazı hosting firmaları Kıbrıs gibi ülkelerin merkezinde olabilir. Aklınızda olan projeler eğer Türkiye’ye yönelik ise Türkiye merkezli olması daha mantıklı ve hızlı olacaktır.

Disk Alanı

Aynı şekilde yapacağınız projelere göre disk alanını belirlemeniz gereklidir. İlk etapta 500 MB gibi bir disk alanı yeterli olabilir. Projeleriniz hızlandıktan ve kapsamı genişledikten sonra hosting şirketleri üzerinden disk alanını büyütme işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Bazı hosting şirketleri SSL sertifikalarını ücretsiz olarak sağlarlar. SSL sertifikalarını hizmet kapsamında vermeyen hosting hizmeti için kendi olanaklarınız ile SSL sertifikası satın alımı akabinde kurulum yapmanız gerekir.

Bu etkenin mutlaka kiralama yapacağınız hosting hizmeti kapsamında olmazsa olmazlar arasında yer alması gerekir. Litespeed Cache eklentisi sitelerinizi hız kazandırmada oldukça işinize yarayacaktır.

SSD Hard Disk

Hosting hizmet sağlayıcısı seçimi yaparken dikkat edilmesi gerekenler arasında olmazsa olmaz olanlardan biri de SSD Hard diskleri kullanmanız gerektiğidir. SSD Hard disklerin okuma ve yazmalarının daha hızlı olması websitenizin tepki süresini kısaltır.

IP Adresi

Dikkat etmeniz gereken konuların başında gelen IP adresi çerçevesinde, kendi sitesine ait olan IP adresi kullanımı oldukça önemli ve yararlı olacaktır.

Websitelerinizin alt yapısına göre kendinize uygun olan platformu seçmeniz gereklidir. Eğer WordPress ile hizmet verecekseniz mutlaka Linux tabanlı bir hosting almalısınız.

Eğer sitenizin yazılımı Windows ile uyumlu ise Windows temelli bir hosting kiralama yapmalısınız. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri ise bazı şirketlerin hem Linux hem de Windows hostingleri bir arada kullanım vadetmesidir. Bu özelliklere dikkat ederek bu platformları seçmemeniz önemlidir.

Kullanılacak Panel

Kullanacağınız panelin Cpanel olmasına özellikle dikkat etmelisiniz. Bu aşamada daha etkin bir şekilde hosting yönetimi yapmanız için Cpanel gerekir. Bazı şirketler Direct Admin, Pleks Panel kullanımı sunar. Ancak bu paneller Cpanel kadar verimli olmayabilir.

7/24 Destek İmkanı

Hosting hizmetinde herhangi bir sorun çıktığı zaman 7/24 destek alabiliyor olmanız, acil durumlar açısından son derece önemlidir.

Haftalık Yedekleme

Haftalık yedekleme son derece önemli bir etaptır ve bu da projeniz açısından oldukça önemlidir. Acil durumlara karşı yedeklemeye dikkat etmelisiniz.

Ücretsiz Site Taşıma

Bazı hosting şirketleri ücretsiz olarak site taşıma olanağı sunar. Elbette bu adımı siz de yapabilirsiniz. Eğer Cpanel’den => Cpanele taşıma adımlarını biliyorsanız bunu kendiniz yapabilirsiniz. Aksi takdirde bu hizmeti hosting şirketlerinin sizin için yapması işinizi kolaylaştıracaktır.

Tüm sınırsız internet seçeneklerini HangiKredi’den inceleyebilir, paketleri karşılaştırabilir ve online başvuruda bulunabilirsiniz.

close icon

Yazar Hakkında

yazar
HangiKredi Uzman Yazarları

Finansal uzmanlıkları doğrultusunda en doğru ve en güncel bilgileri sizler için derleyen Hangikredi.com uzman finans yazarları; kredi, mevduat, bankacılık ve muhasebe gibi pek çok kategoride konuyu sizler için kaleme alır.

Devamını Oku

Bu makale size ne kadar faydalı oldu?

0 Oy

-

0 Puan

Oy verdiğiniz için teşekkür ederiz. 😊

Yorum Yazın

yorum yaz

Konuyla ilgili sormak ya da eklemek istedikleriniz için yorum bırakabilirsiniz.

Yorum Yapılmamış

Son Eklenen İçerikler

  • Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? 19.11.2024

    Tarım Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar?

  • Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır? 13.11.2024

    Reeskont Kredisi Nedir? Nereden Alınır?

  • Ertelenmiş Vergi Nedir?

    Ertelenmiş Vergi Nedir?

  • Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?

    Vergi Muafiyeti Nedir? Kimler Yararlanabilir?